Mixomatoza iepurilor

Mixomatoza iepurilor

mixomatozaMixomatoza este o afectiune infecto-contagioasa de origine virala, extrem de agresiva, care duce la decimarea populatiilor de iepuri salbatici, din ferme sau chiar a companionului dumneavoastra. In urma cu 5 decenii bola a fost introdusa in Australia si Belgia pentru reducerea populatiilor de iepuri salbatici, peste 90% dintre exemplare au murit. Din pacate odata eliberat virusul nu a mai putut fi oprit si a ajuns si la iepurii de casa. In zilele noastre s-a elaborate un vaccine pentru aceasta boala, iar cazurile de noi imbolnaviri au scazut, insa nu a putut fi eradicata de tot. iepurasii tinuti mare parte din timp in interior sunt mai putin predispusi la a contracta virusul, dar un risc exista si trebuie luate toate masurile de preventie.

Semnele bolii
Difera in functie de forma bolii (acuta sau cronica) si de tulpina virusului care a produs infectia. In formele acute se observa inflamarea mucoasei conjunctivale (poate fi confundata intr-o prima faza cu o conjunctivita clasica), a pleoapelor (blefaro-conjunctivita) si a regiunii perianale si genitale, scurgeri oculare apoase. Ulterior apar acumulari de lichid in tesuturile moi ale corpului cu inflamarea si cresterea in volum a urechilor (care devin cazute, grele), cap (care devine umflat, asa numitul “cap de leu”), pleoapelor (dand aspect somnoros mimicii iepurelui). Conjunctivita se agraveaza ducand la orbire.iepurii slabesc rapid, desi pofta de mancare se pastreaza. Pe tot corpul apar noduli de dimensiuni variabile (pana de marimea unei nuci) numite mixoame. Iepurele ca fi apatic, va avea febra si scurgeri nazale. 90% din bolnavi mor in urmatoarele 7-10 zile. Cei care rezista infectiei trec in forma cronica a bolii. In aceasta faza iepurii prezinta secretii oculare vascoase, respiratie ingreunata si mixoame organizate in special in zona capului si bazei urechilor. In urmatoarele 30 de zile indivizii infectati pot transmite boala mai departe. Exemplarele trecute prin boala dezvolta imunitate si nu vor mai fi afectati pe viitor.

Cum se transmite?

Transmiterea se poate face pe multe cai, din aceasta cauza boala e considerata foarte contagioasa, cu atat mai mult cu cat virusul e si foarte rezistent la agentii fizici si chimici. Animalele bolnave sau cele trecute prin boala transmit virusul prin secretiile oculare sau nazale, contaminand aerul, apa, hrana si adaposturile. In cadrul crescatoriilor chiar si stapanul poate transmite virusul de la exemplarul bolnav la cei sanatosi. O alta cale, poate cea mai importanta si greu de controlat e prin intermediul insectelor care se hranesc cu sange (purici, capuse, tantari, paduchi), care se hranesc cu sangele animalelor bolnave, iau virusul si apoi il transmit viitoarelor victime.

Tratament
Nu exista un tratament etiologic al acestei boli. Odata contractat virusul nu se mai poate face nimic pentru distrugerea lui. Perfuziile, antibioticele nu fac decat sa previna infectiile bacteriene secundare, uneori dau rezultate ajutand iepurasul sa treaca peste boala (daca si imunitatea lui e puternica, aceasta e principala conditie sa scape). De cele mai multe ori suferinta e mare si e recomandata eutanasierea pentru curmarea ei.

Vestea buna e ca exista la noi in tara un vaccin impotriva acestei afectiuni, care previne imbolnavirea prin stimularea formarii de anticorpi impotriva acestui virus. Se recomanda vaccinarea puilor peste 6 saptamani si a tuturor adultilor neimunizati. Se face un rapel la aprox. 30 de zile, apoi la fiecare 6 luni se reia vaccinarea. Medical veterinar va va explica mai multe despre acest vaccine, care e accesibil si ca pret. Pentru ca virusul poate suferi mutatii, uneori si animalele vaccinate mai fac boala, insa intr-o forma mult mai usoara, din care  scapa.

Cum putem preveni infectarea?
- Cel mai simplu:prin vaccinare
- Deparazitati iepurii si tineti la distanta insectele precum tantarii, capusele, puricii.
- Tineti animalele in interior, daca e posibil
- Nu permiteti contactul iepurilor domestici cu cei salbatici (posibili purtatori ai virusului)
- Nu lasati cainii folositi la vanatoare sa vina in contact cu iepurii de casa
- Puneti in carantina orice exemplar care a venit in contact cu vreunul bolnav. Daca in 14 zile nu apar semne ale bolii poate fi declarat sanatos.
- Izolati animalele bolnave, dezinfectati bine tarcurile si custile unde acestea au stat, inainte de a introduce alti iepuri acolo.
- Evitati sa duceti in expozitii sau in locuri cu alte rozatoare iepurii bolnavi, nevaccinati.

Mixomatoza e principala boala care face ravagii in fermele de iepuri din cauza contagiozitatii ridicate. Ca sa protejati companionul “urecheat” faceti o vizita la medic si cereti informatii mai multe despre aceasta boala, precum si vaccinul necesar. E mai bine sa preveniti decat sa suferiti mai tarziu.

Foto: 1

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

15 Comentarii
  • mihaela a scris la 03.10.2014 21:17:

    As vrea si eu sa stiu cam cat dureaza aceasta boala , iepurele meu acum este a zecea zi de boala si fata si ochii au mai scazut nu sunt asa unflate mananca la fel de bine se plimba , dar iau aparut mixoame pe corp credeti ca mai are vreo sansa ?

    [Răspunde]
  • Marcela a scris la 22.10.2014 12:54

    tamponati bubitele de pe iepurasi cu albastru de metil 10 zile

  • mariana a scris la 22.06.2014 19:20:

    La puii de iepuri, in perioada in care acestia au inceput sa manance mancare, incepi sa le administrezi in apa un acidifiant ce se gaseste in farmaciile veterinare-pana la virsta de trei-patru luni, deoarece au sistemul digestiv foarte gingas si mancare uscata-ma refer la lucerna,fan etc.Cand iepurii sunt adulti, le putem da mancare palita, adica se coseste fanul, lucerna astazi si o dam cam dupa 24 de ore.Se mai adauga si alte medicamente si vitamine, dar in general astfel de informatii se pot gasi pe internet.

    [Răspunde]
  • Corleciuc Mario Irinel a scris la 09.06.2014 18:20:

    Mie imi mor iepurii si nu stiu de unde sa cumpar acel tratament

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 15.12.2013 15:02:

    In Republica Moldova acest vaccin se vinde in farmacii fara nici o prescriptie si plus ca e de 2 ori mai ieftin , in lei romanesti ar veni in jur de 8 lei, deci mi se pare exagerat in Romania pretul plus ca de ce se elibereaza numai medicilor veterinari? Daca are omul acasa iepuri si nu are medic veterinar in comuna ce trebuie sa faca omul ?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 16.08.2013 12:35:

    vand iepuri

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 16.08.2013 12:35:

    vand iepuri

    [Răspunde]
  • a scris la 31.07.2014 17:58

    ce fel de rasa aveti nr de telefon lasa-ti

  • Anonim a scris la 16.08.2013 12:35:

    vand iepuri

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 07.08.2013 23:57:

    buna, am iepuri rasa comuna si belgian, mi-au murit saptamana trecuta unul de 2 luni si unul de patru, nu au avut nici un semn k ar fi bolnavi doar i-am observat mai suparati si a doua zi au murit. cei care ii mai am sau umflat la burta, cel belgian nu prea mananca, le-am administrat coccistop s de luni pana joi apoi mi sa spus sa fac 2 zile pauza si din nou sa le dau 4 zile doar puii de circa 2-3 luni sunt asa mamele nu,va rog sa-mi dati un sfat

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 16.05.2013 12:33:

    am avut 2 iepuroice de rasa urias german mi-au murit la diferenta de doua zile seara au mancat iar dimineata le-am gasit moarte . ce au putut avea !

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.03.2013 17:47:

    buna ziua,am avut si eu iepuri cu aceasta boala,dar nici vaccinul si nici altceva nu au inlaturat-o,cind am vazut aceasta situatie,si vazind ca mor si se chinuie,fara sa pot face ceva,am zis ca nu am prea multe de piedut,si am incercat eu sa fac pe doctorul,dindul-e un tratament compus dintr-un sirop pt imunitate la copii,,septilin;,4unitati itr-o seringa,dupa 4 zile,iepurasii,ca erau pui,parca nu au avut absolut nimic,si nici sterili nu au ramas,daca foloseste cuiva aceasta poveste ma bucur,la mine a fct.

    [Răspunde]
  • iony a scris la 04.06.2014 21:24

    multumesc ptr sfaturi de maine urmez sfatul dv si sper sa depasim momentul

  • Anonim a scris la 31.01.2011 11:35:

    Daca stiti unde transitetimi si mi-ea si la ce pret.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 20.09.2010 23:48:

    MIXOHEMOVIROVAC se numeste vaccinul. Este produs de ROMVAC, contine 10 doze si costa 20 lei. Poate fi cumparat numai de medicii veterinari.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 20.09.2010 23:48:

    MIXOHEMOVIROVAC se numeste vaccinul. Este produs de ROMVAC, contine 10 doze si costa 20 lei. Poate fi cumparat numai de medicii veterinari.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 15.07.2010 12:52:

    as vrea sa stiu daca pot salva iepurasii ca tratamentul urmator.. albastru de metil, mibazon-unguent si oxitetraciclina. doctorul veterinar mi lka recomandat .

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.07.2010 16:49:

    as vrea sa stiu daca exista un vaccin pentru mixomatoza,cum se numeste si cat costa ?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro