Mituri despre dihori

Mituri despre dihori

dihorDihorii au devenit animale de companie din ce in ce mai apreciate si raspandite la noi in tara. Cultura populara la noi trateaza in mod negativ aceste mici mamifere si inca multa lume este reticienta la ele si le discrimineaza. Insa dihorii nu sunt acele animale periculoase asa cum ne spuneau bunicii, ci sunt chiar adorabili, asa cum afirma cei care i-au cunoscut indeaproape, adica proprietarii de dihori.

1. Dihorii ar trebui tinuti inchisi tot timpul. Da, atunci cand dorm (cam 16 ore pe zi), pentru ca se simt in siguranta. Insa cand sunt treji dihorii e musai sa fie lasati liberi, sa se joace unul cu altul sau cu dumneavoastra, sa isi elibereze energia. Miscarea libera este esentiala pentru un animal sanatos. Dihorii ar trebui tinuti inchisi doara daca raman singuri acasa si din cauza curiozitatii ar putea intra in multe belele.

2. Dihorii sunt animale salbatice. Dihorii au fost domesticiti de mai bine de 3000 de ani. In prezent in majoritatea tarilor occidentale dihorii se gasesc exclusiv ca animale de companie. La noi in tara se mai gaseste doar o singura specie in slbaticie, insa din ce in ce mai rara. Dihorul de companie este dintr-o specie exclusiv domestica. Un astfel de dihor lasat in salbaticie nu va supravietui, deoarece multe din instinctele salbatice au fost atenuate de-a lungul timpului.

3. Sunt animale nocturne. Daca dorm mult in timpul zilei nu inseamna ca sunt animale nocturne. Dihorii dorm si noaptea, dupa cum spuneam cam 16 ore pe zi.

4. Dihorul musca! Ca orice animal, si acesta cand se simte amenintat ataca si e posibil sa muste. Insa nu sta in caracterul lui. Forta degajata de falcile lui ar putea sa va zdrobeasca toate oasele mainii, daca ar dori, insa niciodata nu s-a intamplat asta. E posibil sa fiti "capsat” uneori, dar aceasta doar pentru ca nu ati stiut cum sa il manipulati sau sa ii cititi limbajul corporal.

5. Dihorii put! Ei au glande odorizante asemanatoare cu ale sconxului, iar cand sunt in pericol degaja acel miros neplacut. Din fericire majoritatea dihoriloe de companie sunt supusi unei operatii de inlaturare a acestor glande, aflate pe spate in apropierea cozii. Dihorii mai au glande mirositoare si in apropierea nasului, care nu pot fi indepartate. Insa facand bai lunare animalului reusiti sa scapati de mirosul urat al blanii lui.

6. Dihorii nu pot fi dresati. De fapt cu rabdare dihorii pot fi invatati sa nu muste, sa foloseasca litiera si chiar unele giumbuslucuri. Si nu cred ca vreo pisica poate fi dresata sa execute anumite exercitii de amuzament.

7. Sunt rozatoare. Dihorii se hranesc cu rozatoare, nicidecum sunt parte a acestei familii. Ei  fac parte din familia „Mustelidae” impreuna cu nevastuica, si sunt animale de prada mici.

8. Dihorii sunt periculosi pentru copii. In fapt este invers, copii pot face rau dihorilor involuntar. De aceea daca aveti un copil mic este bine sa nu achizitionati un dihor, decat dupa ce va mai creste.

9. Dihorii provoaca alergii. Pisicile provoaca alergii, iar dihorii sunt printre putinele animale cu blana hipo-alergica. De aceea se recomanada persoanelor alergice la alte animalecu blana.

10. Sunt purtatori de rabie. Majoritatea animalelor pot dobandi aceasta boala daca intra in contact cu alt animal bolnav (de obicei unul salbatic). Dihorii fiind tinuti doar in interior e foarte putin probabil sa contracteze rabia.

11. Au vazul bine dezvoltat. Cand nu e asa, dihorii vad doar in rosu si albastru si doar la distanta mica. Asa ca niciodata nu incercati sa va surprindeti dihorul napustindu-va asupra lui, pentru ca s-ar putea sa va atace, simtindu-se in pericol.

12. Ar trebui tinuti afara. Dihorii sunt foarte sensibili la frig sau calduri excesive, pot fi atacati de alti pradatori si pot contracta numerosi paraziti. In plus sunt maestri ai evadarilor asa ca odata scapat s-ar putea sa se rataceasca si sa il pierdeti.

Daca mai aveati anumite retineri fata de acest minunat am speranta ca acest articol a reusit sa va convinga ca v-ati inselat si ca dihorul e mereu o alegere buna pentru un animal de companie.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
           

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro