Melcul turtit comun (Patella vulgata)

Melcul turtit comun (Patella vulgata)

Patella vulgataMelcul turtit  comun este o specie binecunoscuta pe litoralul din Irlanda si Marea Britanie. Are o cochilie conica, a carei suprafata exterioara este de culoare gri-albicioasa. Scoicile situate in partea superioara de coasta tind sa aiba invelisul mai inalt decat cele aflate in partea de jos a litoralului. Patella vulgata adera ferm pe roci prin piciorul sau de forma unui disc. Isi paraseste pozitia fixa doar pentru a se hrani cu alge de mare, revenind intotdeauna in acelasi loc si poate fi intalnit pe roci, atunci cand mareea este joasa.

Partea inferioara a piciorului musculos, cu ajutorul caruia se deplaseaza, este de culoare galbena, portocalie sau maro si are adeseori o tenta verde sau gri.

Desi pare ca este fixat pe roci, melcul turtit comun se misca de jur imprejur si revine la locul initial urmand traseul marcat cu mucus. Traseul se toceste in timp din cauza marginilor cochiliei si, eventual, se creaza o urma in roca, ceea ce ii permite melcului sa se prinda mai ferm de ea, evitand in acest fel dezhidratarea.

Melcii turtiti comuni isi incep viata ca masculi, devenind maturi sexual la varsta de aproximativ 9 luni. Majoritatea indivizilor sufera o schimbare de sex, devenind femele la vasta de 2-3 ani, desi exista si exemplare care raman masculi. Depunerea icrelor are loc o data pe an, de regula din octombrie si pana in decembrie, momentul variind in insulele britanice, de la o zona la alta. Fertilizarea se petrece extern, iar larvele isi duc primele cateva zile de viata in coloana de apa, dupa care se instaleaza pe mal. Durata de viata a melcilor turtiti comuni variaza, in medie fiind cuprinsa intre 10 si 20 de ani.

In multe zone, acesti melci au fost vanati, constituind o sursa de hrana pentru localnici, vreme de secole, ceea ce a condus la reducerea drastica a numarului de exemplare si la amenintarea cu disparitia a speciei.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro