Mangusta

Mangusta

mangusta
Mangustele, inrudite indeaproape cu suricatele, sunt niste mici mamifere de-a dreptul surprinzatoare. Mangusta este probabil singurul mamifer suficient de curajos si tenace incat sa vaneze serpi veninosi dintre cei mai periculosi. Este incredibil cum un animal firav ca mangusta reuseste sa evite atacurile mortale ale sarpelui, pentru ca mai apoi ea sa ofere lovitura fatala reptilei, ce va fi devenit cina.

Exista 33 de specii de manguste a caror marime difera semnificativ in functie de distributie. Acestea pot avea o lungime cuprinsa intre 30 si 120 de centimetri si pot avea o greutate cuprinsa intre 300 de grame si 4 kilograme. Desi acestea nu sunt inrudite cu nevastuicile multe persoane le confunda.

Mangustele sunt mamifere care fac parte din clasa mamiferelor, ordinul carnivorelor, familia viveridelor.

Descriere

Corpul mangustelor este alungit si blana este groasa si are un colorit maroniu inchis, tigrat. In zona fetei blana este mai deschisa la culoare. Nasul si urechile mangustelor sunt de dimensiuni mici. Picioarele sunt scurte si dotate cu gheare ascutite.

Distributie

Cele mai multe manguste se gasesc in Africa, dar acestea traiesc si in Asia, Europa si cateva insule caribiene. Mangustele isi sapa vizuine sub pamant pe care le folosesc ca adapost. Pe langa vizuine mangustele sapa retele elaborate de tunele pe sub pamant, fiecare avand mai multe iesiri pentru ca acestea sa poata scapa in caz de pericol. Nu este un lucru neobisnuit ca acestea sa preia vizuinele parasite ale altor animale.

Comportament

Unele specii de manguste sunt nocturne, iar alte sunt diurne. Unele traiesc pe sol, iar altele sunt arboricole sau chiar semi-acvatice.

Mangustele locuiesc atat singure cat si in grup. Mangustelor care locuiesc in grup pare sa le placa socializarea oferita de traiul in grup. Grupurile au o ierarhie bine stabilita avand la conducere cate o femela si un mascul dominanti. Marele avantaj la a trai in grup este protectia ce acesta o ofera.

Mangustele vor sta de paza cu randul urmarind pradatori sau altceva ce ar putea pune grupul in pericol. In caz de pericol mangusta care sta de paza va alerta restul grupului care se va retrage sub pamant pana cand pericolul a trecut. Plantoanele se fac in schimburi si dureaza intre 45 de minute si o ora. Deseori in timpul plantonului mangusta se ridica pe labele din spate si isi va folosi coada pentru mentinerea echilibrului, astfel pot fi mai atente la pericolele din jur.
 
Hrana

Mangustele care traiesc solitare isi procura singure mancarea, dar cele care traiesc in grup  impart mancarea intre membrii grupului. Mangustele se hranesc cu mamifere mici, pasari mici, insecte, soparle si serpi. Tipul hranei depinde de locul unde sunt traiesc mangustele si de oportunitati.

Se crede ca mangustele nu sunt afectate de catre veninul prazii lor. Asta inseamna ca acestea se pot hrani din resurse de hrana considerate prea periculoase de catre alte specii. Rareori mangusta este cea care pierde in duelul cu sarpele. Mai intai mangusta lasa sarpele sa porneasca cateva atacuri, pe care le evita cu succes, pentru ca reptila sa oboseasca. Cand sarpele este epuizat, mangusta se repede si prinde sarpele de cap, zdrobindu-i craniul. O cobra este de 3 ori mai mare decat o mangusta, insa iscusimea mamiferului este cea care decide invingatorul.

Reproducerea

Imperecherea poate avea loc in orice moment al anului atata timp cat mangustele dispun de suficienta hrana si au la dispozitie un habitat propice.

Curtarea se face prin chicote atat ale femelei cat si ale masculului apoi acestia se imperecheaza. Nu este neobisnuit ca aceste cupluri sa se imperecheze in aceeasi formula an dupa an.

mangustaSarcina la manguste dureaza mai multe saptamani. Fatarea are loc in vizuina. Puii  sunt orbi si neajutarati cam 10 zile de la fatare. Femela va avea grija ca puilor sa le fie cald, sa fie in siguranta si sa-i hraneasca cu lapte. Dupa mai multe saptamani puii vor iesii din vizuina.

Mai multe femele vor lucra impreuna pentru a avea grija de nevoile puilor lor. Acestea vor crea structuri foarte similare creselor sau gradinitelor umane. Puii foarte mici vor invata multe lucruri de la puii deja mai mari. Printre lucrurile pe care le pot invata sunt sapatul , sa-si caute singuri hrana si sa fie alerti la pericolele din jur. Puii, foarte jucausi, isi vor crea legaturi foarte puternice cu mamele lor si vor sta pe aproape chiar si cand vor deveni maturi.

In medie o mangusta traieste 20 de ani.

Sursa foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro