Maimuta veverita

Maimuta veverita

maimuta veveritaMaimutele veverite sunt mamifere care fac parte din Lumea Noua, reprezentand genul Saimiri, singurul gen al subfamiliei Saimirinae. Traiesc in padurile tropicale din centrul si sudul Africii. Maimuta veverita comuna poate fi intalnita in Brazilia, Bolivia, Ecuator, Guiana franceza, Peru, Suriname, Paraguay si Venezuela; un numar relativ mic din aceasta populatie fiind introdus si in sudul Floridei.

Blana acestor maimute este scurta si deasa, de culoare maslinie in zona umerilor si galben-portocalie pe spate si pe extremitati. Gatul si urechile le sunt albe, iar botul negru. Partea superioara a capului este paroasa. Fata lor patata in alb si negru le-a atras denumirea de “maimute schelet”. Animalele din acest gen cresc intre 25 si 35 cm. in lungime, coada lor ajungand pana la 42 cm., iar greutatea este cuprinsa intre 750 si 1100 de grame. In mod surprinzator, creierul maimutelor veverite reprezinta 1/17 din greutatea totala a corpului, ceea ce inseamna ca au cel mai mare creier din randul primatelor (la oameni raportul intre greutatea creierului si cea a corpului este de 1 la 35).

Femelele prezita un pseudo-penis, pe care il folosesc pentru a-si manifesta dominatia asupra maimutelor mai mici, asa cum fac masculii. Spre deosebire de majoritatea maimutelor din lumea noua, aceste primate nu isi folosesc coada lunga pentru a se catara, ci ca un instrument de balansare. Miscarile pe care le executa printre crengile copacilor sunt extrem de rapide.

Traiesc impreuna in grupuri mari, formate din aproximativ 500 de indivizi de sexe diferite, grupuri ce se pot sparge uneori in cete mai mici. Au un numar de semnale vocale, incluzand strigatele de alarma, produse in vederea protejarii de soimi, principalii lor pradatori naturali. Corpul de dimensiuni reduse le face vulnerabile si in fata altor pradatori, precum: serpii sau felinele. Pentru a-si marca teritoriul, maimutele veverite isi “ung” pielea si coada  cu propria urina.   

Sunt animale omnivore, care se hranesc, in principal, cu fructe si insecte. Ocazional, consuma muguri, nuci, oua si vertebrate mici.

Imperecherea este determinata de influentele de sezon; femelele nasc in sezonul ploios, dupa o perioada de gestatie care dureaza intre 150 si 170 de zile. Doar mamele isi ingrijesc puii, care vor fi intarcati dupa 4 luni, in cazul speciei  Saimiri oerstedti si dupa aproximativ 18 luni, in cazul speciei S. boliviensis. Maimutele veverite femele ating maturitatea sexuala la varsta de 3 ani, iar masculii la abia dupa 5 ani. Durata medie de viata a acestor mamifere este de 15 ani insalbaticie si de 20 in captivitate.

Trei dintre speciile de maimute veverite se afla in pericol de extinctie: S. o. oerstedti, S. o. citrinellus si S. vanzolinii, ultima fiind citata ca vulnerabila.

Corina Dovinca
ZooLand.ro
    
Photo: zooschool.ecsd.net/


1 Comentarii
  • Anonim a scris la 29.12.2009 21:45:

    As dori sa cumpar o maimutza de talie mica.Daca stiti de unde pot lua una si la ce pretz astept detalii pe mail va rog.Va multzumesc mult . Andreea

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro