Lipitan

LIPITAN

lipitan

Scurta istorie:

Este cea mai veche rasa moderna de cai din Europa, avand o istorie de peste 400 de ani, din anul 1580, cand a fost infiintata herghelia Lipizza de catre Karl Steiermark. Este din categoria liniei de sange spaniol, inrudindu-se cu rasele Andaluz si Lusitano si din categoria show barock, inrudindu-se si cu rasele Kladrub si rasa Frizian.

Aceasta rasa s-a format in peninsula Istria, de pe teritoriul fostei Iugoslavii si este singura rasa care a efectiv creata pentru curtile regale ale imperiului Austro-Ungar, ca si cai de calarie si de atelaje si apoi sa fie selectionata pentru a efectua elementele dresajului Academic de la Levada la Capriola, lipitanul fiind cel mai bun la aceasta disciplina ecvestra.

Caracteristicile rasei:

Desi aceasta rasa este de culoare alba, cand se nasc sunt murgi sau negri.

Au inaltimea de 157-167 cm.cai lipitani

Capul este uscativ, cu profilul usor berbecat. Gatul este musculos, in forma de gat de lebada. Spinarea este lunga, salele sunt scurte si rezistente. Umerii sunt usor proeminenti. Picioarele sunt scurte si cu aspect uscativ. Are mersul inalt si spornic.

Temperament:

Caracter foarte bun, identic cu rasa Araba. Bland si cuminte, usor de dresat. Pe de alta parte este un cal sensibil, predispus la aparitia defectelor de comportament, datorita faptului ca este un cal sofisticat, isi etaleaza cu pasiune prezenta, uneori avand un temperament chiar exagerat, este foarte inteligent, cu aport mare la sange arab, independent, are tendinta de a se impune, fiind curajos, ambitios, voluntar si muncitor in toate actiunile.

rasa lipitan

Utilizare:

Sunt plini de energie si forta, au un trap lung si frumos, un gallop deosebit, ceea ce ii face sa fie o rasa excelenta pentru dresaj. Sunt foarte apreciati si pentru trasura.

Herghelii importante in Romania:

Herghelia de la Fagaras si cea de la Beclean obtin prin selectii stricte un fond genetic de calitate, cu aptitudini sportive ca sa obtina performanta in sport.

potcoava

Irina Alexandra Paun,

10 iulie, 2007

www.zooland.ro

Follow zoolandro on Twitter
Voteaza
articolul!


Citeste si alte articole

Comentarii

PgE9n6dS Anonymous 21 Septembrie 2013
Not bad at all fellas and gaalls. Thanks.
Despre caii Anonymous 19 Martie 2010
Sunt cele mai frumoase ,animale pacat ca unii nu le apreciaza la adevarata lor valoare.Am si eu acasa si stiu cat pot fi de blanzi si ascultatori
pentru anonymous Anonymous 08 Februarie 2010
ma bucur f mult ca mai sunt tineri ca tine sa iubeasca caii cele mai nobile animale daca vrei poti sa dai accept la mess-ul meu si mai vb despre cai.varu_cornelus
iubesc caii la nebunie Anonymous 07 Ianuarie 2010
visez sa devin o calareata
va iubesc! Anonymous 06 Ianuarie 2010
eu iubesc caii din toata inima as vrea sa am si eu un cal care sa se numeasca frumusete neagra las peria las calari si iasi da de mancare fan apa morcov si un mar in fiecare zi.
iubesc caii si sunt extremi de frumosi Anonymous 29 Mai 2009
ce frumosi cai dar nu pre sunt prin bucuresti cursuri de calarie yo numai la munte calaresc si asta numi place si daca ar exista locuri de calarit parinti nu mar da fiindca costa prea mult.
Informatii interesante Anonymous 19 Aprilie 2009
Informațiile sunt apropape corecte! Nu putem vorbi de imperiul Austro-Ungar decât din 1878. Până atunci era numai Imperiul Austriac. Fotografiile se amestecă cu textul. Căutați un informatician mai de Doamne-ajută care să știe cum să aranjeze textul în pagina!
andreea Anonymous 14 Aprilie 2009
povestea e adevarata nu va mint am 12 ani si mias da viata pt cai
andreea Anonymous 14 Aprilie 2009
o mica poveste.In comuna moldovita au fost inundatii si un om caruia apa ia luat casa sa mutat peste drum de mine si avea doi cai ffffffff frumosi si de rasa.Prima data cand iam vazut nu stiam ce e cu mine si lam intrebat pe bunicul meu : -Oare musca acesti cai?????????? Iar bunicul meu la intrebat pe stapanul cailor si el a spus k nu musca,,,,k sunt cuminti.Si din acea zi cand veneau oameni cu cai acolo eram si eu sima luat cu caii peste ton.Dar intro zi(14.aprilie.2009)am auzit un lucru care pur si simplu mia sfasiat inima,am aflat k il vinde pe Gelu,calul la care tineam cel mai mult,,am cazut in genunchi si am inceput sa plang si stiam k atunci cand voi intra in grajd voi simti o sageata care im intra in inima si un loc gol acolo.................si tot plang si tot plang si tot intreb: -De ce DOAMNE,de ce mi lai luat pe Gelu,de ce miai spulberat visele DOAMNE,de ce?
caiiiiiiiiiiii Anonymous 16 Martie 2009
dfsygwgywequtbdshajda.................................................................................... tare de tot.................................. bfgtreygbbheruuue/....................3yt .......greh////////fsdg/re.rttt..................................rtt5./.....................655463783478
  • Pagina 1 din 3
  • 1
  • 2
  • 3

Adauga un comentariu

Introdu mai jos textul de aici
Cod securitate

Produse din magazin
Magazin profesional pentru caini.

DOCTORUL ANIMALELOR

pestii se decoloreaza Pestii mei se decoloreaza in timp. Ce pot sa le fac? Unul s-a decolorat complet iar ceilalti mai putin. Dar numai carasii se decoloreaza. Am mai multe specii dar... » Anonymous, 17 Aprilie 2014

NEWSLETTER

DRESORUL DE SERVICIU

dresaj de paza Salutari, Am o catea ciobanesc german de 2 ani si 3 luni cu care am facut disciplina elementara la 8-10 luni. Mai pot face cu ea dresaj de paza? Iar pentru puii masculii de ciobanesc german la... » Anonymous, 10 Aprilie 2014

Info: Arta Flori Amenajari interioare Agricultura Plante Terenuri Gradina Informatii din trafic

Pet Shop: Kennel si controlul animalelor Electronice pentru caini Echipament pentru dresaj Lese si zgarzi profesionale Cosmetica Canina Custi Carti, DVD-uri