Linxul iberic (Lynx pardinus)

Linxul iberic (Lynx pardinus)

linx ibericLinxul iberic (Lynx pardinus), cunoscut si sub denumirea de linxul spaniol, este o specie rara de feline, originara din zona Peninsulei Iberice, din sudul Europei. Conform datelor SOS Lynx, daca specia ar muri, aceasta ar insemna prima extinctie majora a unei specii de feline din timpurile preistorice si pana in prezent. Se considera ca lynxul iberic a evoluat din Lynxul issiodorensis. Semnele distinctive ale acestei feline sunt dungile de leopard prezente pe blana sa de culoare gri deschis sau in diferite nuante de galben-crem.

Populatia de lincsi iberici a scazut sub 100 in anul 2005 (de la 4000 exemplare in 1960, apoi la 400 in 2000), dar numarul lor se afla din nou in ascensiune. Cercetatorii au descoperit, insa, o noua populatie in centrul Spaniei, distincta din punct de vedere genetic, ceea ce conduce la ideea ca imperecherea se poate limita doar la populatia supravietuitoare. A fost adoptat un set de masuri privind excluderea linxului de pe lista speciilor care pot fi vanate precum si pentru protectia habitatului sau. Alte cauze care contribuie la disparitia speciei sunt: imputinarea principalei surse de hrana din cauza bolilor (iepurii din specia Oryctolagus cuniculus), accidentele de masina, degradarea habitatului in care traieste, vanatoarea si folosirea capcanelor, barierele artificiale (canalizari  ale raurilor si paraurilor, autorstrazi, cai ferate, etc.).


Capul impreuna cu corpul masoara intre 85-110 cm, avand in partea terminala o coada scurta de 12-30 cm, neagra de jur imprejur. Inaltimea pana la umarul este de 60-70 cm. Masculul este mai mare ca dimensiune decat femela, cantarind in medie 12.9 kg si maximum 28.6 kg, in comparatie cu 9.4 kg la femele. Urechile felinei sun acoperite cu un mot de par negru, care o ajuta la detectarea surselor de sunet. Terminatiile picioarelor sunt acoperite de par negru si gros, de care se foloseste pentru a se apropia de prada, fara a atrage atentia. Linxul iberic este recunoscut pentru deplasarile de lungi de pana la 100 km. pe care le intreprinde.


In perioada imperecherii, femela isi paraseste teritoriul in cautarea masculilor. Perioada obisnuita de gestatie este de 2 luni. Puii se nasc in lunile martie-septembrie, numarul maxim al noilor nascuti fiind atins in lunile martie-aprilie. Femela da nastere unui numar de 2-3 pui, care au o greutate cuprinsa intre 200-250 gr. Acestia devin independenti de la varsta de 7-10 luni, insa raman sub aripa ocrotitoare a mamei pana la implinesc aprox. 2 ani. Maturitatea sexuala este atinsa la varsta de 1 an. Fratii devin violenti intre ei in primele 30-60 zile, existand posibilitatea ca, intr-o lupta, unul dintre ei sa il omoare pe celalalt. Nu este clara motivatia aparitiei acestor episoade de agresiune, insa cea mai plauzibila explicatie ar fi trecerea puilor de la laptele mamei la carne, producandu-se astfel o schimbare hormonala in organism.


Desi pe cale de disparitie, recent, “o femela pe nume Saliega a nascut in captivitate tripleti, fiind a cincea oara cand aceasta a contribuit la inmultirea populatiei. Pana acum Saliega a nascut 13 pui. Tripletii sunt primii pui de linx nascuti in 2009 in parcul Donana El Acebuche din Spania, informeaza Treehugger”. (cf green-report.ro). O alta veste buna este ca in 2008 in zona Sierra Morena au fost descoperite aprox 150 exemplare de lincsi, ceea ce sporeste optimismul in ceea ce priveste perpetuarea si reintegrarea acestei specii in habitatul sau.

Corina Dovinca
ZooLand.ro


3 Comentarii
  • Anonim a scris la 19.03.2010 11:28:

    da este un animal tare frumos dar este carnivor si nu imi place animalele carnivore sunt infricosatoare

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 19.03.2010 11:28:

    da este un animal tare frumos dar este carnivor si nu imi place animalele carnivore sunt infricosatoare

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 19.03.2010 11:28:

    da este un animal tare frumos dar este carnivor si nu imi place animalele carnivore sunt infricosatoare

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro