Lenesul cu trei degete

Lenesul cu trei degete

lenesulLenesul este un mamifer arboricol si pana in prezent au fost identificate patru specii. Aceste animale se misca foarte incet, dar sunt si agresive daca este necesar sa se protejeze. Sunt foarte buni inotatori si astfel se deplaseaza cu mult mai multa usurinta in apa decat pe uscat.

Descriere

Coloritul verde a lenesului provine de la algele culese de pe copaci. Culoarea naturala a blanii lenesului este maroniu sau cenusiu deschis. Lenesii sunt dotati cu cate trei gheare foarte ascutite, la fiecare membru, pe care acestia le folosesc la catarat si sa se agate de copaci. Lungimea corpului este cuprinsa intre 45 si 60 de centimetri, iar la maturitate pot cantari 4-5 kilograme. Au mai multe vertebre in zona gatului si astfel isi pot sa-si ridice capul pana la un unghi de 270 de grade.

Distributie

Lenesii traiesc in America de Sud si Centrala. In principal acestia traiesc in copaci, dar din cand in cand pot fi observati si la nivelul solului, iar deseori se gasesc si pe langa apa deoarece le place sa inoate. De cele mai multe ori lenesii se intalnesc catarati in copaci. Este necesar ca lenesii sa traiasca in climate calde deoarece acestia au probleme in a-si regla temperatura corpului.

Comportament

Este un lucru obisnuit ca un lenes sa fie observat agatat intr-un copac cu capul in jos. Cateodata lenesii urca in frunzis pentru a se hrani si a fi in siguranta. Fiind animale solitare, lenesii se intalnesc intre ei doar pentru imperechere sau atunci cand femelele au grija de pui. Sunt animale foarte teritoriale.

Lenesii consuma foarte multa energie pentru a se deplasa din cauza lipsei fortei in picioarele din spate. Isi folosesc ghearele pentru a se tarai. Daca este necesar lenesii isi vor folosi ghearele imense pentru a se lupta. Din cauza metabolismului lor foarte lent, lenesii pot dormi intre 15 si 20 de ore pe zi, deci nu se prea intampla altceva cu ei decat sa doarma si sa manance.

Lenesii emit suntete joase atunci cand incearca sa-si protejeze habitatul sau cand isi cauta pereche. Comunicarea dintre lenesi este intalnita cel mai des intre mama si pui. Deoarece femelele lenes au doar cate un pui la fiecare nastere are suficient timp sa-i acorde maximul de atentie.

Hrana

Dintii lenesilor sunt ascutiti. Sunt erbivori si conuma hrana variata din copaci cum ar fi fructe, frunze si lastari. Se hranesc foarte incet si este necesar sa consume cantitati foarte mari de hrana din cauza valorii nutritionale mici. Lenesii au nevoie sa bea apa, dar de cele mai multe ori acestora le este suficienta apa asimilata din hrana.

Reproducerea

Lunile de imperechere pentru lenesi sunt februarie si martie. La sase luni de la imperechere mama va da nastere unui singur pui. Puii vor fi hraniti cu lapte matern, dar in acest timp vor invata sa caute singuri hrana stand agatati continuu de mama lor.

La varsta de aproximativ noua luni, puii de lenes va trebui sa fie complet independenti. Este foarte interesant ca lenesii se imperecheaza si dau nastere agatati in copaci cu capul in jos.

Conservarea speciei

In acest moment lenesii sunt considerati amenintati cu disparitia, in special din cauza pierderii habitatului. Se fac eforturi de conservare a speciei prin incurajarea cresterii numarului de membrii.
 
lenesulCuriozitati

Lenesii isi fac nevoile doar o data pe saptamana. La nivelul solului acestia isi sapa o groapa unde defecheaza si urineaza apoi groapa este astupata cu grija.

Deoarece lenesii se hranesc in mare parte cu frunze, hrana slaba ca valoare nutritionala, au stomacuri compartimentate bogate in bacterii simbiotice care ii ajuta sa descompuna hrana.

Atunci cand mor lenesii pot ramane agatati in copaci.

Lenesul este inrudit cu furnicarul si cu armadillo.

Datorita metabolismului lor lent lenesii pot supravietui foarte mult timp fara sa manance sau sa bea.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro