Legea privind programul de gestionare a cainilor fara stapan

Legea nr 227/2002 pentru aprobarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, publicata in M. Of. Partea I nr 289/29.04.2002

"Articol unic
Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 794 din 13 decembrie 2001, cu urmatoarele modificari si completari:
1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:

"Art. 1
Consiliile locale ale unitatilor administrativ-teritoriale au obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan."
2. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:

"Art. 4
Cainii fara stapan vor fi capturati si transportati in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan, unde vor fi cazati o perioada de 14 zile, cu respectarea normelor prevazute in anexele nr. 1 si 2."
3. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:

"Art. 5
(1) Dupa examinarea lor de catre medicul veterinar, cainii fara stapan care sunt bolnavi cronici si incurabili vor fi eutanasiati imediat ce au fost adusi in adaposturi, cu respectarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta.
(2) Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide si nedureroase a cainilor prevazuti la alin. (1) ori care nu au fost revendicati sau adoptati in conditiile si in termenele stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta."
4. La articolul 7, alineatele (1) si (3) vor avea urmatorul cuprins:

"Art. 7
(1) In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare prevazut la art. 4, cainii nu au fost revendicati sau adoptati conform anexelor nr. 4 si 5, acestia vor fi eutanasiati.

...............................................................................................

(3) Cainii nerevendicati in termen de 7 zile pot fi adoptati de persoane fizice sau de catre centrele de adoptie special amenajate si organizate in acest scop."
5. Articolul 8 va avea urmatorul cuprins:

"Art. 8
(1) Incredintarea cainilor spre adoptie se face numai dupa ce acestia au fost sterilizati, vaccinati antirabic, deparazitati si identificati prin cele doua metode concomitente: tatuare si aplicarea zgarzii cu placuta numerotata. Cainii revendicati nu vor fi sterilizati.
(2) Revendicarea sau adoptia cainilor de catre solicitanti se va face pe baza declaratiei-angajament, al carei model este prevazut in anexele nr. 4 si 5, cu achitarea unei taxe care reprezinta cheltuielile medicale si de intretinere, al carei cuantum se stabileste prin hotarare a consiliului local."
6. Articolul 10 va avea urmatorul cuprins:

"Art. 10
Toate serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan vor tine registre speciale vizate de medicul veterinar concesionar al activitatii de asistenta sanitara veterinara, in care se vor mentiona urmatoarele: data capturarii, data si ora cazarii in adapost, caracteristicile individuale ale animalului, numarul de caini prinsi, revendicati, adoptati, eutanasiati, motivul eutanasierii, substanta utilizata si numele persoanei care realizeaza eutanasia, numarul de tatuaj, numarul fisei de adoptie, data vaccinarii antirabice, data sterilizarii, data predarii cadavrelor la societatile ce vor executa incinerarea, precum si persoanele care au instrumentat manoperele respective."
7. Articolul 11 va avea urmatorul cuprins:

"Art. 11
Actiunile de capturare, adapostire, vaccinare, deparazitare, sterilizare, adoptie si eutanasie se vor face si in prezenta reprezentantilor societatilor de protectie a animalelor, in cazul in care acestia solicita acest lucru, in baza unui program orar prestabilit."
8. La articolul 14, litera a) va avea urmatorul cuprins:
"a) nerespectarea dispozitiilor art. 1, art. 2 alin. (1), art. 3, art. 4, art. 6 alin. (1), art. 7 alin. (2), art. 8 alin. (1), art. 9 si 10, precum si a conditiilor prevazute in declaratia-angajament, cu amenda de la 10.000.000 lei la 25.000.000 lei;"
9. Articolul 17 va avea urmatorul cuprins:

"Art. 17
Anexele nr. 1-5 fac parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta."
10. La anexa nr. 1 lit. D, punctul 2 va avea urmatorul cuprins:
"2. Hrana trebuie sa fie intotdeauna proaspata. Hrana va fi administrata individual si supravegheat."
11. La anexa nr. 1 lit. E, punctele 2, 5 si 6 vor avea urmatorul cuprins:
"2. Vehiculele trebuie sa ofere cainilor siguranta, securitate, protectie impotriva intemperiilor naturii si aerisire adecvata. Fiecare caine trebuie sa aiba o cusca separata. Trebuie sa existe o cusca separata pentru cainii morti si pentru cainii bolnavi.

...............................................................................................

5. soferii vehiculelor trebuie sa fie instruiti sa acorde ajutor cainilor bolnavi si raniti.
6. Se interzice efectuarea eutanasiei in vehicule de transport pentru caini, dar se permite tranchilizarea cainilor in suferinta."
12. La anexa nr. 2 lit. A, punctul 4 va avea urmatorul cuprins:
"4. Personalul calificat poate captura cainii cu crose speciale sau cu plase. Pentru capturarea cainilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, avand la capat o bucla care poate sa gliseze sau care se poate strange in jurul gatului cainelui, pentru a permite persoanei calificate sa tina cainele la distanta si sa il poata manipula. Bucla trebuie fixata la largimea dorita, pentru a se evita strangularea cainelui, mecanismul de declansare rapida fiind utilizat pentru eliberarea cainelui in caz de urgenta sau atunci cand este pus intr-o cusca. De asemenea, cainii mai pot fi capturati cu ajutorul custilor-capcana, in care se introduce mancare si care sunt dotate cu usi mobile care cad dupa intrarea cainelui in cusca, aflate pe sol si apoi incarcate in autovehicul."
13. La anexa nr. 2 lit. B, punctul 1 va avea urmatorul cuprins:
"1. Cainii docili pot fi transportati pana la adaposturi in vehicule inchise de tip camioneta. Cainii se vor transporta in custi individuale."
14. Anexa nr. 3 va avea urmatorul cuprins:

"

Anexa nr. 3 - Eutanasierea cainilor1. Se recomanda pentru a fi eutanasiati cainii care nu au fost revendicati sau care nu au putut fi adoptati. Eutanasia se recomanda, de asemenea, in cazul cainilor care prezinta boli cronice incurabile.
2. Eutanasierea cainilor se efectueaza de catre un medic veterinar.
3. Eutanasierea cainilor se realizeaza numai prin utilizarea barbituricelor, injectate intravenos numai dupa pierderea cunostintei cainelui indusa prin anestezie. Cainii vor fi asistati pana la constatarea decesului. Barbituricele nu trebuie sa fie injectate pe cale intramusculara sau subcutanata. Pentru cainii nou-nascuti calea de administrare care se utilizeaza este cea peritoneala. Produsele narcotice pot fi administrate si pe cale orala.
4. Medicul veterinar este singura persoana care poate avea acces la barbiturice si care poate decide in privinta utilizarii medicamentelor periculoase."

15. Titlul anexei nr. 4 va avea urmatorul cuprins: "Formular de Adoptie/Revendicare"

16. Dupa anexa nr. 4 se introduce anexa nr. 5 cu urmatorul cuprins:

"

Anexa nr. 5 - Formular de Adoptie/Revendicare (extras)Subscrisa societate ___________________, cu sediul in _____________,str. _____________ nr. __, sectorul/judetul _________, telefon ___________, inregistrata la Oficiul registrului comertului _________ sub nr. ___, reprezentata de _____________ in calitate de _____________,legitimat cu BI/CI seria ___ nr. _________, eliberat(a) de ____________ la data de __________, se angajeaza sa adopte un numar de ________________ caini, identificati cu numerele de tatuaj ________________, adapostiti deServiciul de gestionare a cainilor fara stapan, in urmatoarele conditii:
1. sa respect normele de ingrijire si hranire a cainelui;
2. sa prezint periodic cainele la medicul veterinar, in cazul in care se impune interventia acestuia sau pentru a fi vaccinat antirabic;
3. sa anunt Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan, in cazul decesului sau al instrainarii acestuia;
4. sa nu abandonez cainele, iar in cazul in care nu il mai doresc, sa il predau Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan;
5. sa achit Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan, taxa care reprezinta cheltuielile medicale si de intretinere aferente cazarii cainelui.

Follow zoolandro on Twitter
Voteaza
articolul!


Citeste si alte articole

Comentarii

cainii de pe strada Anonymous 29 Septembrie 2013
cand cineva afirma ca iubeste copii este doar pentru copii din familie sau si pentru copii strazii ,sau cei din orfelinate?cainii starzii nu au ajuns pe starda ca asa au vrut ei ,tot din cauza oamneilor ,ii omoram acum pe toti din Romania ,cei de pe satrda si pe urma ..?./peste cativa ani vor aparea altii pentru ca nu este o lege a sterilizarii obligatorie ,o lege impotriva abandonului ,adaposturi adecvate ...pesonal nu doresc sa vad copii pe satrda ,tigani ,betivi care la 5 dimineata beau in coltul blocului deci ce facem ii eutanisamsi pe ei ?ca tot pe starda sunt
daniel Anonymous 06 Septembrie 2013
Eu am 4 cani la 2 case diferite mai nou am 6 pentru ca cineva a aruncat 2 pui peste gard, asa ca i am pastrat nu i am lasat pe strada in plus am si 2 pisici . Nu va imaginati cat costa mancare pentru atatia cani nu mai vorbesc de vaccinuri operatii si asa mai departe . Dar m am saturat de fiecare data cand merg pe stada sa fiu alegat de caine comunitari si sa ma urc pe masini ca sa nu fiu muscat . Trebuie eutanasiati canii vagabonzi cum spune leagea. Daca l ai adoptat tine l in casa nu in fata blocului ca nici eu nu stau cu portile deschise la curte. Cand ies cu cainele la plimbare nu pot sa merg si eu linisti ca vine o haita , din fericire nu nu am niste pechinezi am un cobanesc german , doi mioriticii si un ciobanesc corb deci nu se pune probema ca as fii in pericol. Eu trebuie sa am botnita la cainele meu daca nu sunt amendat . Daca animalul meu musca pe cineva pe domeniul public trebuie sa il eutanasiez. Va rog dati mi un argumet valid nu incepieti cu Dumnezeu si alte prostii de ce nu trebuie eutanasiati cainii comunitari?
cui ii trebuie caine sa-l duca in casa Anonymous 13 August 2013
Sant terorizata deja de numarul de caini vagabonzi din orasul in care locuiesc nimeni nu face nimic pt-ca,cica nu le permite legea,nu stiu cum de, pt noi oamenii nu este nici o lege de aparare,e strigator la cer ca trebuie sa moara atatia oameni nevinovati sau sa fie muscate atatea persoane pt a se face ceva.Chiar nu se poate face si pentru noi ceva?
caini vagabonzi Anonymous 08 August 2013
sant pentru eutanasiera cainilor vagabonzi,si pentru plata unei taxe ptr.cei care detin caini.iar cei care au caini si ii abandoneaza,ar trebui amendati!
iubirea animalelor Anonymous 24 Aprilie 2012
E bine sa iubesti animalele dar cand le iubesti mai mult ca pe oameni si le dai drepturi si calitati umane esti pur RETARDAT si oricum fiind prea multi pe planeta ai face bine sa mori din proprie initiativa !
Eutanasierea Anonymous 11 Noiembrie 2011
Si eu iubesc animalele. Dar trebuie sa aiba si ele niste limite de exemplu: am 2 caini in fata blocului si toti oamenii care trec pe acolo incep sa-i latre si eu trebuie sa ocolesc mult sa ajung la magazin ca daca trec pe acolo ma musca si ma latra
Legea firii ne da dreptul sa ne aparam! Anonymous 11 Noiembrie 2011
Cand te sacaie un tantar si-l strivesti cine iti da dreptul sa-i iei viata? A auzit cineva de vreun protest impotriva deratizarii? sau soarecii nu sunt tot fiinte, tot vieti? cine iti da dreptul sa iei viata puiului de gaina, porcului sau vitelului sau ce or mai arunca in oala toti ipocritii asa-zisi iubitori de animale? Cum naiba de ii apuca pe toti mila de caini, dar ar „curata” fara regrete intersectiile de copiii si batranii cersetori, ar impusca tiganii si evreii sau urasc cu sinceritate arabii, sau americanii, sau asiaticii... CUM SE POATE NUMI OM O FIINTA CARE DA MAI MULTE DREPTURI CAINILOR DECAT OAMENILOR? Cum sa spui sa fie protejati cainii, sa fie adapostiti, sa fie hraniti, cand alocatia pentru un copil este de 42 de lei, pensia minina undeva in jur de 2-300 de lei, cand sunt o multime de oameni care n-au ce manca si n-au adapost! Ar fi foarte bine daca toti trantorii aia care motatie pe bancile parlamentului ar face odata ceva si pentru oameni, ar da o lege fireasca si strict necesara sa se curete odata pentru totdeauna orasele de asa-numitii maidanezi. Macar in privinta asta sa ne apropiem si noi de lumea civilizata. Si celor care se lamenteaza de mila cainilor, le doresc sa fie sfasiati si ei de haitele flamande, sa traiasca tot restul zilelor cu teroarea psihica de a avea virusul de rabie in corp (nu, vaccinul chinuitor, cateva zile injectat in burta nu il omoara definitiv, ramane in organism si au existat cazuri cand a atacat peste ani), sa traiasca cu teroarea de a fi atacat de caini, marcat pe viata, ca atati copii care fost nenorociti de astfel de minunate animale.
Cine va da dreptul de a lua vieti????? Anonymous 04 Noiembrie 2011
Oameni buni strigati Nu cu hotarare. Nu avm dreptul sa luam vieti. Caini ai nimanui.............asa ii numim, dar nu ne intreban de ce au ajuns asa. Din cauza cui? A oamenilor , a noastra.noi i/am condamnat la acest statut. Voi cei care strigati ca nu aveti loc de caini oare nu ati avut niciodata un animal al vostru? cred ca nu ........santeti niste frustrati egoisti care nu stiti decat sa va plangeti. Nu este drept. O bucata de paine se gaseste si pentru ei. Macar in al 12-lea ceas treziti/va si vedeti ca nu aveti dreptul de alua vieti. Rau facem , rau vom primi...........................Ajutatiiiiiiiiiiiiiiii DEVENITI OAMENI.........................
civilizatia incepe din strada....... Anonymous 04 Noiembrie 2011
Lasati tevatura pe seama animalelor. Animale sunt cei care iau lasat in strada. Ne batem cu pumnii in piept ca santem civilizati.. pe dracu, suntem plini de ifose si lipsiti de suflet. Ne trebuiesc legi ca afara. Sa plateasca cei care isi arunca animalele si cei care le maltrateaza. Nu e vina lor ca sunt pe strada e vina noastra. Bosorogii care nu au loc de animale sa stea la coada, o sa dea o lege sa/i aranjeze si pe ei. DRAGILOR GANDITI/VA CA DUMNEZEU A LASAT ANIMALELE SA AVEM NOI GRIJA DE ELE, ................TARE AS VREA CA MACAR PENTRU O SAPTAMANA SA SE INTOARCA ROATA SI ELE SA AIVA GRIJA DE NOI.. CATI VOR PRIMI ADEVARATA RASPLATA. .......................PRIVITI OCHII TRISTI AI CAINILOR FARA STAPAN SI CAUTATI SA CITITI IN SPATELE LOR............VETI FI UIMITI SA VEDETI CA ANIMALELE AU SUFLETELE MULT MAI NOBILE DECAT ALE NOASTRE. GANDITI-VA INAINTE DE A LE HOTARA MOARTEA.
JIGODIILOR Anonymous 28 Octombrie 2011
Sa va ia draku pe toti care sunteti pentru eutanasierea cainilor fara stapan,si sa va dea Dumnezeu acceasi soarta nenorocitilor. Pe voi ar trebui sa va termine cel de sus,animalelor.
  • Pagina 1 din 3
  • 1
  • 2
  • 3

Adauga un comentariu

Introdu mai jos textul de aici
Cod securitate

Produse din magazin
Magazin profesional pentru caini.

DOCTORUL ANIMALELOR

fatarea la pisica Pisica mea a fatat dimineata 5 pui.E posibil ca sa mai ramana pui in abdomenul pisicii ,adica neexpulzati? Mi se pare ca inca are abdomenul maricel .Am palpat-o si nu pot sa imi dau seama daca... » Anonymous, 24 Aprilie 2014

NEWSLETTER

DRESORUL DE SERVICIU

sfat cum pot sa-mi dezobisnuiesc cainele sa latre atunci cand ramane singur? am un schnauzer standard in varsta de 1an si sunt nevoit sa-l las singur in casa cca 5 ore, zilnic. este zgarda antilatrat o... » Anonymous, 23 Aprilie 2014

Info: Arta Flori Amenajari interioare Agricultura Plante Terenuri Gradina Informatii din trafic

Pet Shop: Kennel si controlul animalelor Electronice pentru caini Echipament pentru dresaj Lese si zgarzi profesionale Cosmetica Canina Custi Carti, DVD-uri