Langurul cenusiu: maimuta cu nume de zeu

Langurul cenusiu: maimuta cu nume de zeu

langurul cenusiuLangurul cenusiu sau Semnopithecus este, de asemenea, cunoscut sub denumirile de hulman sau langur Hanuman. Hindusii il considera intruchiparea zeitatii Hanuman - zeul cu fata de maimuta, descris in epopea nationala indiana, Ramaiana. Sa aruncam, in cele ce urmeaza, o privire succinta asupra acestei remarcabile rude a noastre, vorbind despre diferitele sale specii, aspect, habitat, reprezentare in cultura si despre amenintarile umane sau naturale cu care se cofrunta.

Speciile langurului cenusiu

Exista sapte specii sau sub-specii de langur cenusiu, in functie de taxonomia la care ne raportam. Cel putin unele dintre aceste specii sunt reprezentate in Tibet, Sri Lanka, Pachistan, Nepal, India, China, Bhutan and Banglades. Habitatul lor variaza foarte mult, de la muntii inzepeziti, la o altitudine de 4000 de metri in Himalaya, in Nepal la padurile tropicale din Sri Lanka. Traiesc, de asemenea, in sate, in temple, in zonele frecventate de turisti sau pe terenurile agricole. Datorita acestei largi valente ecologice, hulmanii se misca bine atat in arbori, cat si pe sol.

S. ajax este cea mai mare maimuta din specia Semnopithecus, avand spatele colorat in nunate de maro si partea din fata alb-galbuie. Mainile si antebratele sale tind catre o coloratie foarte inchisa. La polul opus acestei specii se afla mica S. Dussumieri, avand corpul colorat in nuante de mov si galben-maroniu, iar fata, manile si picioarele negre. In ceea ce priveste specia S. priam, aceata are cele mai deschis nuantate maini si picioare, corpul sau de dimensiuni medii cantarind circa 18 kilograme.

Cateva informatii despre langurul cenusiu

In functie de specia din care fac parte, masculii pot fi usor sau considerabil mai mari decat femelele. Aceste maimute alearga folosindu-si toate cele patru membre, atat in copaci, cat si pe sol. Pot merge si pot inota, insa prefera sa alerge.

Asa cum era de asteptat de la o specie cu un habitat atat de variat, langurul cenusiu are si un meniu divers, care contine in principal frunze, muguri, flori, radacini si fructe si uneori insecte  - mai ales coleoptere/gandaci si ortoptere/lacuste, cosasi, greieri - precum si paienjeni. Consuma, de asemenea, alimente cu care se hranesc oamenii, pe care o procura de pe terenurile agrigole sau care le sunt date de turisti sau de localnici. Conform “Primates, Insect-Eaters and Baleen Whales, The Enciclopedia of the Animal World/Mammals” (Andromeda Oxford Ltd, 1989 (Foemlosok, Rovarevok, Szilas cetek, Az allatvilag enciklopediaja/Emlosok, Helikon Kiado, Budapest, 1993): hulmanii “sunt capabili si de descompunerea ortavurilor, fapt pentru care pot consuma fara nici o consecinta daunatoare chiar si fructe care contin strichnina, otrava mortala.”

Hulmanii dorm in copaci pe timpul noptii, in general inghesuindu-se unul in celalalt. Unul dintre obiceiurile lor sociale din timpul zilei este despaducherea, hranirea si odihna ocupandu-le restul orelor in care stau treji. Atunci cand se afla pe sol sunt foarte vulnerabili in fata pradatorilor, printre care se numara: tigrul, leopardul, serpii constrictori, cainii, lupul si omul.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro