Langurii

Langurii

Langurii cuprind 14 specii de primate raspandite in India, Sri Lanka, Pakistan, China, Thailanda, malaya, Sumatra, Jawa si Kalimantan, la altitudini de 3000-4000 m (in Himalaya), in zonele desertice din India si Insula Ceylon si in padurile tropicale.

Langurii au o lungime de 41-78 cm, o coada de 49-109 cm si o greutate cuprinsa intre 3,1 si 20,8 kg. Blana are perii lungi, de culoare cafenie la adulti si negricioasa-cafenie la puii abia nascuti. Pe cap exista o coroana de peri, uneori in forma de creasta. Sprancenele au peri rigizi, orientati anterior. Membrele sunt lungi si subtiri, iar abdomenul este umflat.

Este un animal diurn. In mers, se sprijina pe cele patru membre; atunci cand face salturi (lungi de 10-12 m), coada ramane in prelungirea corpului si are rol de stabilizator. "Mainile" sunt prehensile, cu degetul mare opozabil; cu acest deget se ajuta a culesul frunzelor, apasandu-l in podul palmei. Doua grupuri mici de languri se pot hrani din acelasi copac, ori se pot adaposti in acelasi loc, fara conflicte.


langur
langur  

Inainte de punerea in miscare a grupului de la un loc la altul, masculul-conducator emite un strigat dupa care toti indivizii se aduna la un loc. Hrana consta din frunze, fructe, muguri, lastari, scoarta; nu manaca insecte si nici nu sapa dupa radacini. Poate rezista 2-3 luni de zile fara sa bea apa.

Reproducerea are loc tot anul, dar cele mai multe nasteri apar in apropierea anotimului ploios, cand hrana se gaseste din belsug. Gestatia dureaza 168 de zile. La numai cateva ore dupa nastere, puiul se poate tine atat de strans de corpul mamei, in cat aceasta poate alerga sau face salturi fara ca puiul sa se desprinda.

Alaptarea dureaza 10-2 luni, dar in afara de lapte, inca de la varsta de trei luni, puiul poate manca si hrana solida. Maturitatea sexuala este atinsa la 4 ani, dar cresterea continua pana la 6-7 ani. Longevitatea acestor primate este de 11 ani.

 

Langurii variegati

Langurii variegati traiesc in padurile tropicale din Laos, Vietnam, Kamouchia de la nivelul marii pana la 2000 m altitudine. Au o lungime de 55-82 cm, o coada de 59-76 cm si o grutatea cuprinsa intre 11 si 20 kg. Culoarea acestor languri este cenusie, cu nuante de negru, cu exceptia obrajilor, gatului si soldurilor, care sunt de culoare alba. O banda rosie semicirculara, marginita cu negru, trece de pe piept pe umeri. Membrele anterioare sunt mai scurte decat cele posterioare. Au clozitati ischiale. Sunt animale diurne si traiesc in grupuri mari.

Domnica Lazar

  langur  

1 Comentarii
  • Anonim a scris la 04.02.2009 13:08:

    As vrea sa cumpar un langur daca se poate....Cum procedez, cat m-ar costa si daca nu va suparati sa-mi da-ti cateva sfaturi de crestere etc?!?!

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro