Kakapo sau strigops habroptilus

Kakapo sau strigops habroptilus

Una din pasarile endemice din Noua Zeelanda, al carei nume care inseamna papagal de noapte. Se poate spune ca este o pasare la superlativ avand multe caracteristici unice. Este singurul papagal care nu zboara fiind si cel mai greu dintre ei. De asemenea este una dintre cele mai longevive pasari din lume, traind aproape 60 ani. Momentan este amenintata cu disparitia, existand mai putin de 100 de exemplare. Noile specii de animale aduse din Europa au contribuit la reducerea dramatica a populatiei de kakapo. De asemenea impaierea lor pentru muzeele din intreaga lume, este una din cauzele numarului mic de indivizi.

Masculii masoara pana la 60cm iar greutatea lor variaza intre 2 si 4kg. Nu zboara pentru ca au aripi scurte si le lipseste sternul proeminent, din acest motiv sunt mari si rotunzi. Aripile le folosesc doar pentru echilibru. Femele sunt mai mici si mai putin colorate.

Penajul este verde cu putin negru pe spate, perfect pentru camuflare, si foarte moale si pufos. Burta, gatul si fata este galbena. Fata este rotunda ca la bufnite, cu cioc albastru. Picioarele lor sunt mari cu gheare puternice pentru catarat.

Simtul mirosului este foarte bine dezvoltat, de asemenea ei insisi miros foarte frumos a flori sau a miere, mijloc de a avertiza animalele sa nu se apropie de ei.

 

Foarte active noaptea, se hranesc cu plante, fructe si seminte, polen. Le gasim cu precadere mancand fructele copacului rimu.

Aceste pasari nu formeaza perechi, se intalnesc doar pentru reproducere si atat. Sunt foarte solitare. Masculii se bat intre ei. Femelele sunt gata de imperechere cand ating varsta de 9 sau 11 ani, iar masculii nu mai devreme de 5 ani. La fiecare ciclu de imperechere femela depune maxim 3 oua care sunt incubate o luna. Puii parasesc cuibul la 4 luni dar pot fi hraniti sporadic pana la 6 luni de catre mama. Aceste pasari se numara printre cele cu rata de reproducere cea mai mica pentru ca nu fac pui anual. Totul este legat de productia de fructe a copacului rimu.

www.zoolan.ro

Altheate

11mai 2007


1 Comentarii
  • Anonim a scris la 14.02.2009 19:15:

    chiar interesanta faptura!

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro