Intrebari si raspunsuri despre viata delfinilor

Intrebari si raspunsuri despre viata delfinilor

delfinulCum dorm delfinii?
Balenele si-au dezvoltat propria „tehnica“ prin care dorm, cu toate acestea din cand in cand trebuie sa se ridice la suprafata apei sa traga din nou aer. Cercetatorii au descoperit urmatorul lucru in cazul delfinilor: se odihnesc pe de-o parte orizontal sau vertical in apa, iar pe de alta parte dorm la suprafata avand miscari lente. In tot acest timp trag aer de 3 - 7 ori/min. Atunci cand sunt activi delfinii respira de 8 - 12 ori/min. Totul se intampla foarte calculat, ei sunt constienti de fiecare data cand trag aer. La oameni este diferit: noi nu constientizam de fiecare data cand plamanii nostri se umplu cu oxigen. Dupa cum se poate observa aceste mamifere nu au nevoie de un loc special, de un cuib, de un adapost in care sa doarma.

Cercetatorii rusi au descoperit in anii '70 ca in som delfinii isi odihnesc doar o jumatate din creier. Una ramana activa, ramane „atenta“ la eventualele pericole, sunete, miscari ale apei, este atenta la resipratie si are grija ca cealalta jumatate sa se odihneasca si sa se relaxeze pe deplin. Dupa aproximativ 2 ore „rolurile“ se schimba.  

Ce durata de viata au delfinii?
Cercetatorii au studiat varsta acelor delfini care au trait in captivitate sau a celora care au ajuns foarte aproape de mal si au fost omorati de vanatorii de balene. La o anumita specie este relativ usor sa iti dai seama de varsta, deoarece in fiecare an se formeaza pe dintii acesteia un nou strat - poate fi comparat cu inelele de pe tulpina copacilor.

Familiei delfinilor apartin si diferite specii ale balenelor. De exemplu, balena Commerson avea 18 ani de viata atunci cand s-a facut un studiu asupra ei. S-a descoperit un delfin alb care avea in jur de 57 ani. Printre membrii familie delfinilor se numara si orca, denumita si balena ucigasa. Aceasta traieste in toate marile lumii, dar in special in apele mai reci, in cele polare. Masculii pot atinge o greutate de 5.500 kg.

Cum se inteleg delfinii cu balenele?
Delfinii si balenele convietuiesc foarte bine impreuna, acest lucru inseamna ca in mod normal aceste animale nu se provoaca si nu ajung la atacuri. Desi exista rapoarte cum ca orca a atacat alte specii de balene. Acest lucru poate fi posibil din cauza faptului ca mediul lor in care traiesc devine din ce in ce mai ingust.

Salveaza delfinii oameni de la inec?
Inca din documentele antice grecesti sau de pe desenele vazelor din acele timpuri se spune si se arata cum delfinii sunt salvatori de vieti omenesti. Acestia conduc vase care nu gasesc tarmul in porturi sigure sau salveaza oamenii care sunt la un pas de moarte. Totusi, de ce procedeaza aceste animale astfel?

Cercetarea vietii si studierea delfinilor in libertate nu este deloc un lucru usor. Cu toate acestea biologii incearca sa gaseasca „cheia“ acestui mister. Cu toate acestea nu au descoperit nici pana in ziua de azi de ce se apropie delfinii de bunavoie de oameni. Nici „limbajul“ acestora nu a putut fi inca deslusit. De exemplu nu se stie inca daca sunetele, pe care le fac delfinii atunci cand vad o persoana, au menirea sa o salute sau sa-i avertizeze pe delfinii din larg ca exista nun anumit pericol.  

Atunci cand aceste mamifere blande salveaza o viata de om este posibil sa o faca instinctiv, este un comportament innascut. Astfel, in aceste momente de dificultate omul corespunde unui pui de delfin neajutorat. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care persoana este ranita. Delfinii o tin la suprafata ca sa nu se inece exact asa cum ar proceda cu un frate de-al lor.

ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro