Ingrijirea cobailor

Intretinerea cobailor
Cusca trebuie sa fie spatioasa astfel incat sa permita putina alergatura. Este bine sa mai faca ceva miscare. Le place foarte mult sa alerge nestingheriti. Daca aveti unde si nu va deranjeaza ese bine sa ii mai lasati din cand in cand sa zburde in afara custii. Pentru a-i obliga la mai multa miscare este bine sa puneti mancarea si apa in colturi opuse ale custii.
In functie de numarul indivizilor pe care trebuie sa-i cresteti veti alege tipul de adapost care sa satisfaca nevoile acestora. In acest sens, se utilizeaza cu bune rezultate custile din plasa de sarma folosite pentru iepuri sau se pot construi diferite tarcuri cu suprafete dependente de numarul locatarilor.Cel mai indicat este sa cumparati o cusca speciala pentru cobai de la un magazin destinat vanzarii articolelor si accesoriilor pentru cresterea animalelor.
Un model de cusca recomandat viitorilor amatori, are urmatoarele dimensiuni: 60 cm lungime, 30 cm latime, 30 cm inaltime daca este acoperit sau 50 cm daca este descoperit.Pardoseala sau fundul custii pot fi confectionate din material plastic, deoarece acesta favorizeaza o igienizare foarte usoara.Peretii vor fi construiti din sarma inoxidabila, sudata in puncte,sub forma de gratare, asemanatoare cu coliviile de pasari.
In interior se mai amenajeaza mici iesle pentru fibroase (iarba), un jgheab pentru concentrate si un vas pentru apa, dar nu prea adanc, pentru a evita posibila innecare a puilor. Pe pardoseala custii se va aranja un strat de asternut vegetal, format din fan, paie sau rumegus , cu rol de pat moale si absorbant al umiditatii. Este de asemenea indicat ca in interiorul custii sa se amenajeze mici cuiburi artificiale, pentru a-i permite refugiul cand acesta doreste sa se odihneasca.
Daca sunteti posesorii unei case cu curte, este bine sa scoateti cobaiul pe parcursul zilei intr-un mic tarc amenajat in locuri ferite de curenti si pradatori, iar seara sa-l readuceti din nou in cusca.

Daca doriti sa cresteti mai multe exemplare, va trebui sa construiti un spatiu mai mare, care se poate face cu ajutorul unor panouri mobile, asamblate prin intermediul unor balamale, prin a caror ax gliseaza vergele metalice, sistem ce permite o foarte usoara manipulare si modelare a suprafetelor dorite la un moment dat.Pentru un numar de 8-10locatari,spatiul de intretinere va avea urmatoarele dimensiuni: 1m lungime, 80cm largime, 50cm inaltime.Datorita musculaturii mai slab dezvoltate, cobaiul nu poate evada dintr-un spatiu care are o inaltime de cca. 50 cm.Tarcul este bine sa fie amplasat intr-un spatiu inchis, pentru a feri animalele de pradatori (indeosebi pisici), precum si de curentii de aer care le pot provoca congestii pulmonare cu urmari deseori letale.
Cu toate ca aceasta spcie nu este prea sensibila la frig, ea nu suporta variatii mari de temperatura, aspect de care va trebui tinut seama atunci cand amplasati cusca sau tarcul.
In sezonul rece, daca cresteti cobaii in spatii neincalzite, se impune asigurarea unui asternut gros de paie, mereu schimbat sau improspatat, care sa le asigure caldura, o stare buna de igiena si sa permita un loc de refugiu pentru odihna. In conditiile cresterii unor grupuri mai mari, dar nu numai, se vor instala mici cuiburi artificiale din lemn sau carton, are sa ofere accesul liber al cobaiului pentru odihna si liniste. Cuiburile pot fi confectionate chiar si din cutii de incaltaminte, rasturnate cu gura in jos, iar pe una din partile lateale se poate decupa un spatiu care sa permita intrarea si iesirea cobaiului, in functie de necesitati. Pentru a evita conflictele dintre ei, se vor instala atatea cuiburi cati indivizi avem la un moment dat in tarc.
Cel mai indicat este sa cresteti trei femele si un mascul intr-un spatiu ale carui dimensiuni pot fi: 100 cm lungime, 50 cm latime, 50 cm inaltime.
Pentru a evita imbolnavirea animalelor, este necesar ca, permanent, sa le asigurati conditii corespunzatoare de crestere si intretinere si mai ales sa nu lasati ca asternutul sa ramana umed, deoarece in caz contrea animalele vor fi expuse la eczeme si infectii.
Tipurile de hranitoare alese trebuie sa tina cont de comportamentul risipitor al cobaiului si deci sa nu permita intrarea animalului in ele, sa fie construite astfel incat sa-i permita sa scoata furaj numai cat poate consuma. In acest sens rastelele vor avea un spatiu nu prea mare intre sipci, asemanatoare ca model cu cele utilizate pentru iepuri, dar cu intervale ceva mai reduse. Interiorul tarcului va fi completat cu un vas de apa stabil, care sa nu poata fi rasturnat sau escaladat, iar apa va fi permanent proaspata si curata.
Daca intretineti rase de cobai cu par lung, aveti obligatia de a-i pieptana la intervale cat mai dese, cu un pieptan sau o perie fina si eventual mai puteti folosi cand este cazul, chiar si bai cu un sampon care sa nu irite pielea animalului (mai ales cand pregatiti animalul pentru expozitii). Pieptanatul sa face numai in sensul de crestere a parului si nu invers.

Transportul cobailor
Nu de putine ori, atunci cand plecam intr-o scurta calatorie de vacanta, in vizita intr-o alta localitate, sau in orice alta deplasare de la domiciliu, suntem nevoiti sa luam cu noi si micul companion. Pentru astfel de deplasari se pot folosi cutii sau genti special destinate acestui scop.
Daca nu beneficiem de astfel de mijloace, se mai pot folosi diverse cutii de carton, recipiente de plastic, custi de plastic pentru caini si pisici, sau oricare alta solutie, creata de inventivitatea constructorului.
Se va avea in vedere ca toate aceste mijloace de transport sa prezinte orificii de aerisire, pentru ca animalul sa beneficieze de suficient aer necesar respiratiei si un asternut gros, care sa absoarba purinul eliminat pe durata deplasarii.
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro