Ingrijirea bobocilor de rata

Ingrijirea bobocilor de rata

boboc de rataDesi "toamna se numara bobocii”, vara este sezonul cand acestia ies din oua. Dupa aproximativ 28 de zile micile macaitoare ies la lumina. Si ne fac sa ne topim de cat de dragalase sunt. Indiferent ca ies din ou in curtea dumneavoastra sau le-ati primit cadou este bine de stiut cum trebuie ingrijite. Aceasta sarcina nu difera completa de cea a ingrijirii puilor de gaina, insa prezinta anumite aspecte diferite, esentiale de care trebuie tinut cont.

Inca dinainte sa apara mititeii in viata dumneavoastra trebuie sa le pregatiti culcusul unde vor sta, cel putin in prima luna. Daca numarul lor este mic si ii tineti undeva in locuinta, atunci o cutie de carton sau o cadita de plastic e potrivita. Daca insa locuiti la curte si aveti posibilitaea amenajarii unui mic tarc in garaj sau o camara, atunci e si mai bine atat pentru ratuste cat si pentru dumneavoastra. Aveti grija ca locul unde vor sta sa fie protejat impotriva rozatoarelor, vulpilor, dihorilor sau orice alt animal strain, pentru care aceste fiinte lipsite de aparare pot constitui o masa usor accesibila.

Asternutul trebuie sa fie bun izolant si absorbant si sa permita deplasarea usoara a puilor. Cel mai potrivit pentru boboci este fanul sau paiele uscate de cereale. Rudele de la tara va vor putea ajuta in acest sens. Ziarul sau hartia, desi sunt bune absorbante, nu asigura o buna aderenta pentru ratuste, existand riscul sa alunece cu picioarele in lateral, dislocandu-le. Asternutul trebuie sa fie mereu uscat, pentru ca puilor sa nu le fie rece. Paiele ude pot fi indepartate usor si inlocuite cu altele. O data pe saptamana se indeparteaza toate paiele si se curata bine tot tarcul/ culcusul.

Caldura este foarte importanta pentru cei mici. Cum mama lor nu mai este acolo sa ii incalzeasca dumneavoastra trebuie sa le furnizati o temperatura optima (28-32 grade Celsius). Un bec cu infrarosu de 100w sau 200w (in functie de numarul exemplarelor) va furniza caldura necesara unui boboc pentru a creste sanatos. Amplasat la 30 de cm deasupra culcusului, pentru ca daca e prea jos puii se pot arde, iar in cazul celelalt, cand e amplasat prea sus, caldura se va pierde pana sa ajunga la ei. Bobocii activii, care misuna prin tot locul, e semn ca temperatura e cea optima. Daca stau stransi la un loc sub bec, atunci inseamna ca le este frig. Daca le este prea cald, atunci vor fi disperasti prin toata cutia/tarcul, in colturile cele mai distantate de sursa de caldura. Becul cu infrarosu este si ami economic decat cele obisnuite.

Apa este "pasiunea” cea mai mare a ratustelor. Insa la varste fragede nu le face tocmai bine. Pana la varsta de 3-4 saptamani puii nu pot secreta aceea substanta uleioasa, care respinge apa. Astfel apa se acumuleaza in puf, tinand rece sau existand riscul de inec. In mod natural mama lor le furnizeaza aceasta grasime la varste  mici pentru a se putea descurca in apa, insa acest deziderat e mai greu de implinit de catre o mama adoptiva cum sunteti dumneavoastra. Apa trebuie sa fie mereu la dispozitia lor in tarc, deoarece ajuta la inghitirea hranei. O rata ia o gura de mancare apoi o gura de apa, altfel nu poate ingurgita hrana, nu au secretie salivara. Recipientul cu apa sa nu fie prea inalt si adanc. Bobocii trebuie sa poata intra si iesi din apa cu usurinta. In plus nici apa sa nu fi prea multa (10-20 de cm adancime) pentru a preveni inecul. Nu aveti nicio sansa sa impiedicati mititeii sa nu se ude, apa e ca un magnet pentru ei, insa puteti avea grija sa ii uscati cand sunt foarte uzi si s ale schimbati asternutul dac acesta s-a umezit. E si foarte greu sa mentineti apa curata, ratele au talentul de a o murdari foarte repede. Apa murdara nu le deranjeaza, insa daca ajunge la un nivel prea ridicat de murdarire nu e sanatoasa. De cel putin 2-3 pe zi ar trebui schimbata si recipientul spalat. O tavita sau un bol ceramic e potrivit pe post de adapatoare. In interior puteti plasa niste pietre pentru ca puii sa poata iesi mai usor din apa. Peste 2-3 saptamani puii deja pot fi lasati afara. Daca aveti un iaz in curte atunci vor fi cei mai fericiti. Altfel le puteti improviza o scaldatoare. Le place prea mult sa inoate si ar fi pacat sa nu le oferiti posibilitatea aceasta.

Hrana bobocilor necesita un procent de proteina mai mare decat a puilor de gaina (15-20%). NU hraniti bococii de rata cu furaj pentru pui de gaina, daca acesta contine medicamente. Substantele medicamentoase din acest tip de furaj sunt nocive pentru bobocii, determinand afectarii ale organelor si malformatii, adesea moartea. Ideal este sa ii hraniti cu furaj special pentru pasari de balta, dar care se gaseste mai greu la noi. Chiar si furajul pentru pui de gaina poate fi folosit, insa suplimentat cu alte surse de proteina (ou fiert, branza de vaci nesarata). Faina cu tarate din cereale este o alta posibilitate de hranire, in special cea care are o proportie mai mare de porumb (acesta este mai usor digerabil si ami nutritiv). La varstele fragede o puteti amesteca cu apa, pentru a obtine o pasta, mai usor de inghitit pentru ratuste. Verdeturile si legumele proaspete taiate marunt nu trebuie sa lipseasca din alimentatia bobocilor. Viermii, insectele sunt si ele un deliciu pentru bobocei si so sursa importanta de proteina. Painea, popcornul, chipsurile si alte gustari pentru oameni nu sunt sanatoase pentru ei. In primele 72 de ore de la eclozare puii nu au nevoie sa manace, energia captata din ou le este suficienta. Insa bobocii pusi in fata mancarii vor incepe sa manance singuri imediat. Apa sa fie mereu aproape pentru a inghiti usor. In primele zile e nevoie sa fie uscati chiar daca se uda si numai putin.

Este extrem de placut si amuzant sa ingrijesti bobocii de rata. Ratustele crescute de mici de om il considera pe acesta mama lor si il vor recunoaste ca atare. Si nu vor ezita sa-l urmeze peste tot. Si ce poate fi mai amuzant decat dumneavoastra urmarit de un alai de mici creaturi cu picioruse portocalii.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


14 Comentarii
  • Costina Onisie a scris la 02.08.2016 04:13:

    Buna ziua. Am si eu o problema mare cu ratusca mea. Am crescut-o in casa de cand era boboc deoarece ea a fost singura care a iesit din ou si o am de 2 luni si jumatate aproape 3. Acum are niste probleme la picioare, nu mai poate merge si se chinuie foarte tare sa stea in picioare. A luat foarte mult in greutate si sunt foarte ingrijorata. De mancare ii dam concentrate din acelea de la magazin iar preferatele ei sunt rosiile dar si castravetii. Acum a ajuns sa nu mai poata faca 2 pasi si se sprijina in "coate" ca sa zic asa, nu stiu cum se cheama dar nu e deloc comfortabil, se chinuie foarte tare si il dor picioarele, va rog, ce as putea face? Am fost la medic si mi-a dat vitamina B complex, i le-am pus in apa si aproape s-au terminat dar fara rezultat. Ar putea muri?

    [Răspunde]
  • Tibby_germania a scris la 16.10.2015 22:42:

    ..."daca,cumva a-ti cumparat doar un boboc de rata,no problem,...punetii o oglinda,si se va simtii imediat bine,crezand ca isi vede fratiorul..." Si eu am cumparat in romania,de la Calugareni targ un boboc,si l-am luat la mine,in germania,acum are ca.2 luni si mananca bine si e foarte galagios,..toata familia il iubim nespus...e ceva special !!!...

    [Răspunde]
  • Mariana Aristide a scris la 20.08.2015 12:46:

    Bobocii de rata este indicat sa creasca separati de alti pui pentru ca se balacesc in multa apa de fapt ei iau o gura de mancare si merg la apa ca sa poata inghiti...

    [Răspunde]
  • Diana a scris la 16.07.2015 14:10:

    Am avut si eu o rata manca de toate si cafea o baut s-a facut de 3,5kg fara pic de concentrat...o scapat cainele din lant si o tavalit.o pana o murit..acum mi.am luat 4 si is asa dragalase toate ♡♡♡

    [Răspunde]
  • nacu monica a scris la 09.06.2015 13:28:

    rtustele mele manca foarte bine dar cate una mi se ologesc de picioare si mor de ce si ce as putea face

    [Răspunde]
  • iubitoareadecai a scris la 03.04.2015 13:34:

    Azi dimineata am luat 2 bobocei de rata care sunt foarte murdare pe cap si pe spate.Bobocii au 1 sapt si habar n-am cum sa-i spal.Puteti sa ma ajutati?

    [Răspunde]
  • sandu mihai daniel a scris la 25.01.2015 16:42:

    Vreau si eu un boboc de rata

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 15.08.2013 14:23:

    Va rog mult ajutati-ma cu un sfar, deoarece nu mai stiu ce sa fac, ratustele mele nu mai au aripi si coada. doar singereaza locul unde au fost aripile si coada

    [Răspunde]
  • viorica a scris la 10.07.2016 18:31

    ratustele mele se ciupesc de aripi de cind le-au dat tuleile nu stiu ce sa fac poate ma ajutati si pe mine... le dau vitamine in apa, iar mancarea este (concentrat cumparat adaugat cu porumb si grau maruntit. apropo le-am dat cu albastru de meril dar degeaba. va rog mult ajutati-ma O zi buna

  • Anonim a scris la 26.07.2013 12:32:

    Buna ziua! Cu o luna si jumatate in urma am cumparat 50 de ratuste de o zi.Au crescut libere prin curte ziua, iar noaptea in casa intr-o cutie mai mare.Mancarea principala era oua fierte proaspete de la gainile pe care le am , amestecate cu uruiala. Sunt foarte prietenoase si vin dupa mine oriune ma duc prin curte, sunt ca si " copilasii" mei. Toate bune si frumoase pana acum,dar ele au crescut si mananca foarte mult, inclusiv mancarea gatita in casa care-mi ramane, binenteles amestecata cu uruiala. As dori tare mult ca ele sa manance boabe{ grau , porumb , floarea soarelui} dar anca le refuza, sunt ca niste mici "porcusori". Daca cineva ma poate sfatui ce sa fac sa nu mai fie asa " gurmande'.......ar fi mult mai usor pentru mine sa le intretin. O zi buna va doresc!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 30.06.2013 21:41:

    am concesionat pamint in delta vreau sa cresc si ratuste ,ce ziceti,ce sa le dau de mancare

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.06.2013 19:31:

    Bun? ziua, de curând mi-am luat ?i eu patru bobocei de r?tu?c?: dou? le?e?ti ?i dou? ,,m?c?itoare". Ast?zi este a doua zi de când am grij? de ei ?i se pare c? nu se putea s? nu apar? ?i incidente. Cum se ?in ei dup? om, am c?lcat din neaten?ie o r??u?c? le?easc?, ?in s? precizez c? înainte era retras? fa?? de celelalte. Firimiturile de pâine alb? sunt preferatele lor, dar se pare c? nu mai au poft? de mâncare, îndeosebi cea pe care am c?lcat-o. A?a c?... ce mi-a venit mie, am încercat s? le dau la fiecare câte un pic de pepene verde. Se pare c? acum cea le?easc? a început s? aib? diaree, ori e din cauza pepenului, ori e din cauza apei reci în care s-a sc?ldat. Ce este de f?cut? Mul?umesc anticipat.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 15.06.2011 16:03:

    am pui de curca deja, pot sa cresc puii de ratusca cu cei de curca?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 15.06.2011 15:59:

    Buna ziua! Am fost impresionata de acest articol si m-am gandit de mai mult sa cumpar pui de ratusca, insa vroiam sa va intreb daca pot creste impreuna cu puii de curca. Ar fi mult mai usor si pt mine caci as putea avea grija de toti odata. Va multumesc anticipat.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 18.05.2011 16:13:

    super :)

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro