Igiena orala la caini - metode complementare periajului

Igiena orala la caini - metode complementare periajului

caine cu osConform statisticilor, afectiunile dentare sunt principalele probleme pentru care se instituie un tratament in cabinetele veterinare, la caini peste 3 ani. Iar aceasta se intampla din cauza unei igiene buco-dentare deficitara. Multi stapani de patrupede ignora acest aspect, care in timp poate provoca suferinte cainelui si gauri in buget mai mari stapanului.

Periajul dentar e principalul mijloc prin care se asigura si se intretine o igiena optima a gurii. Despre acest aspect am vorbit intr-un articol anterior. Daca totusi acesta nu se poate realiza zilnic sau pentru a spori efectele lui, se poate apela si la metode complementare pentru pastrarea curateniei cavitatii orale. Acestea nu inlocuiesc periajul!!

Consultul la domiciliu

Este cea mai simpla modalitate pentru a va asigura ca animalul dumneavoastra nu are suferinte la nivelul gurii. Ca si oamenii, cainii percep identic durerea si stim cu totii cat de insuportabile sunt durerile dentare. Periodic inspectati gura cainelui, cu grija sa nu fiti muscati, folosind un ton prietenesc si laudand cainele mereu. Observati  dintii, gingiile, buzele, cerul gurii, care trebuie sa aiba culoare naturala, aspect integru, consistenta specifica. In cazul in care descoperiti unul din urmatoarele semen prezentati-va la medical veterinar deoarece cainele are o problema de sanatate a cavitatii orale:
- Halena (respiratie urat mirositoare)
- Tartru sau placa bacteriana
- Gingii de culoare rosu aprins sau sangerande
- Salivatie abundenta
- Mobilitati sau pierderi ale dintilor
- Dificultati in masticatie
- Formatiuni tumorale
- Alte aspecte patologice

Chiar daca animalul nu prezinta semen de afectare bucala un consult veterinar o data pe an e bine venit.

Apele de gura

Similare cu cele de uz uman contin substante antibacteriene (clorhexidina) care inlatura bacteriile si resturile alimentare. Pot fi folosite individual sau aplicate pe periuta de dinti. Actioneaza atat chimic cat si mecanic si nu sunt toxice daca sunt inghitite. Pot fi folosite dupa periaj sau pot inlocui periajul la cainii cu gingii sensibile care sangereaza la atingerea cu periuta.

Oasele si batoanele de mestecat

Actioneaza mecanic prin stimularea masticatiei si a secretiei salivare, indepartand resturile alimentare si placa bacteriana. In plus cresc circulatia sangvina in gingii determinand o mai buna nutritie si protectie a acestora. Atentie, nu se dau oase naturale de pui, curcan, miel sau alt tip, care se pot fractura in fragmente ascutite. Cele mai bune sunt oasele mari de vita. Batoanele de mestecat sau oasele din piele presata sunt recomandate pentru a-I da ceva de ros cainelui. Il tin ocupat o perioada, apoi dupa ce se inmoaie pot fi si mancate. In comert se gasesc o multime de astfel de produse, sub diferite forme si dimensiuni. Insa fiind suplimente alimentare trebuie administrate cu masura pentru a nu reduce apetitul cainelui sau pentru a nu favoriza cresterile in greutate.

Hrana uscata

Este dovedit stiintific ca hrana uscata reduce riscul de aparitie a unor boli dentare. Duritatea crescuta a crochetelor indeparteaza placa bacteriana si previne aparitia tartrului. De partea opusa, hrana umeda (la conserva) favorizeaza formarea placii prin patrunderea resturilor alimentare in toate spatiile interdentare. Dar in cantitati moderate si alternand cu hrana uscata aceasta nu e problema atat de majora incat sa incetati  a mai administra astfel de mancare. Hrana cruda deasemnea are un bun efect anti-placa prin consistenta crescuta si masticatia prelungita.

Jucariile

Imbina curatarea gurii cu distractia. Ca si oasele sau hrana uscata actioneaza mecanic prin reducerea placii bacteriene, impiedicarea depunerii tartrului si stimularea vascularizatiei gingivale. Cu cat jucaria are forma mai neregulata cu atat efectul este mai bun, asa ca data viitoare cand mergeti la cumparaturi mai bine puneti in cos un arici de cauciuc decat un carnacior. Unele jucarii sunt impregnate si cu substante medicamentoase sau menta, pentru o respiratie placut mirositoare. In plus catelul va fi fericit sa se joace cu noul cadou, iar dumneavoastra multumiti ca pantofii sunt intregi.

Solutii naturale

Daca patrupedul nu este unul sensibil si are un apetit ridicat dati-I sa mestece cate un morcov sau mar. Legumele si fructele cu consistenta crescuta au si ele un efect anti-placa bun, constituind si o gustare sanatoasa pentru catel. O infuzie de patrunjel verde cu care sa clatiti gura cainelui are deasemenea rol antibacterian.

Am vazut ca pentru a mentine sanatatea bucala a cainelui nostru nu e atat de dificil, trebuie doar sa ne dam putin interesul. Ulterior atat stapanul cat si animalul vom fi mai fericiti si cu un zambet sanatos!


Foto: photocraft.org

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro