Hranirea pisicii

Hranirea pisicii

pisicaEste stiut faptul ca alimentatia omului nu este compatibila pe de-a intregul cu cea a animalelor de companie. Dintre acestea, pisica are nevoie de o alimentatie completa, cu un aport proteic adecvat, completat de vitamine si minerale.

Fiind carnivore, carnea va fi principalul ingerdient in dieta unei feline, indiferent de forma sub care aceasta se gaseste.

Carnea gatita poate fi completata cu legume fierte (morcovi, dovlecei, mazare, porumb), cereale, branzeturi, lapte, iaurt, galbenus de ou.

In privinta carnii, este bine sa alterneze tipul acesteia: pasare (pui, curcan), vita, iepure, miel (oaie). Desi pisica adora carnea cruda, de peste, pui, vita, nu e bine sa o hranim cu alimente nepreparate termic, deoarece ar putea cauza probleme digestive.

Alimentele trebuie sa fie la temperatura camerei, nici prea calde si in nici un caz luate direct din frigider.

Sa nu uitam ca pisica trebuie sa bea suficienta apa zilnic. Pe cat posibil, apa nu trebuie sa fie de la robinet, ca sa nu contina clor. Pentru aceasta, este de ajuns sa pastram apa intr-un vas cu gura larga (un borcan, de exemplu) pe care sa il mentinem 24 de ore la temperatura camerei; in acest fel, o mare parte din clorul continut in apa de la robinet se va evapora.

In cazul urmatoarelor categorii:

* Pisici gestante sau care alapteaza. Au nevoie de mai multe elemente nutritive, deci li se suplimenteaza treptat ratia zilnica cu pana la 50%. Din alimentatie nu trebuie sa lipseasca carnea de pui si de vita, laptele si branza, ficatul, legumele fierte, orezul fiert, suplimentele de vitamine si minerale.

* Pui de pisica. In primele trei saptamani, laptele mamei este suficient - cantitativ si calitativ. Dupa trei saptamani, hrana lor poate fi completata cu lapte de vaca, miere, galbenus, orez pasat, carne de pui bine fiarta, vitamine si minerale. Dupa aproximativ zece saptamani, pisoii pot fi intarcati si trecuti pe hrana obisnuita.

* Pisici obeze. Cantitatea de mancare trebuie redusa drastic, punandu-se accent pe alimente cu un continut caloric redus. La indicatia medicului veterinar, se recomanda hrana speciala, cu continut scazut de calorii.

* Pisici in varsta. Dupa varsta de aproximativ opt ani, pisica trebuie sa manance mai putin decat una adulta - altfel, va ajunge obeza. Ca atare, redu-i cantitatea de alimente si da-i mai multe vegetale. O ratie zilnica ar trebui sa contina carne slaba, branza de vaci, fasole verde sau morcovi, orez fiert, precum si complexe de vitamine si minerale.

Pentru ca pisica are nevoie de o hrana variata si echilibrata din punct de vedere nutritiv, a carei preparare necesita ceva timp, mult mai comode si la indemana sunt alimentele speciale din comert, sub forma uscata sau in conserva. Varietatea de sortimente ne da posibilitatea sa-i alcatuim un meniu divers, care sa contina cantitatea optima de proteine, grasimi, glucide, fibre vegetale, vitamine si minerale.

In privinta hranei din conservele cu mancare pentru pisici, e bine ca portiile sa fie mici si dese, pentru o digestie completa. In acest mod prevenim o suprasolicitare a sistemului digestiv al pisicutelor.

foto: gizmodo.com

www.zooland.ro


9 Comentarii
  • Anonim a scris la 24.11.2009 19:12:

    chear este adevarat ca parul de picici si caini este periculoa?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.11.2009 19:12:

    chear este adevarat ca parul de picici si caini este periculoa?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 29.08.2009 14:27:

    Anonim, telefon 0770233080

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 29.08.2009 14:25:

    Am avut si eu unul, timp de numai 20 zile, donat dupa ce a stat abandonat de la 7 luni la 2 ani intr-o pensiune si a mancat aer cu apa. Demineralizat total, 30Kg la 2 ani, si-a fracturat un os la laba, a ajuns fulgerator la cangrena gazoasa (evolutie in 4 zile vizibila in ore) si a murit dupa operatia de amputare. Era superb, negru tot cu putin gri doar, iar capul era identic cu Motu. Mai am unul, dar clasic alb/bej care adoptat similar a ajuns la 55Kg acum si merge bine. Sa-ti traisca mult si sanatos!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 31.05.2009 16:37:

    am aflat ca atunci cand pisicile se ingrasa ele nu mai mananca chiar asa de mult pana nu slabesc la loc.cred ca trebuie sa faca mai multa miscare,nu e prea bine sa stea toata ziua in casa.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 10.05.2009 17:07:

    am uitat sa mentionez ca uneori se intampla sa ii dau si sa manance, dar mie nu mi se pare normal sa consume o conserva whiskas pentru adulti in doua zile. ea mananca de 2 ori de dimineata, o data la pranz si de vreo 2-3 ori seara...

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 10.05.2009 17:04:

    am o pisica de 11 ani si o cheama baghera. este neagra si destul de dolofana. cere mancare continuu, iar cand ii pun in castron miroase mancarea si pleaca. si nu este datorita mancarii pentru ca atunci cand ii este intr`adevar foame mananca. cum pot face sa nu se mai intample asa ceva? si as avea si alta problema... baghera miauna INCONTINUU. si credeti`ma, nu exagerez. oare acest fapt este datorat singuratatii? parintii mei sunt la servici de la 8 dimineata pana la 7 seara iar eu plec la 12 si ma intorc o data cu parintii. deobicei doarme in timpul zilei, dar dupa`amiaza si in zilele de week`end, cand suntem acasa, miauna fara oprire. cum o pot face sa se dezobisnuiasca de acest lucru?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 21.03.2009 20:25:

    Trebuie sa ii dau bobita adica hrana uscata si pliculete

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 27.02.2009 13:00:

    Care este alimentatia specifica pisicilor sterilizate? In afara hranei uscate pe care o gasesc in pet shop,ce altceva ii mai pot da?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro