Hranirea dihorului

Hranirea dihorului

hrana dihorIn ultimii ani s-a dezvoltat si la noi in tara obiceiul de a detine animale de companie din cele mai exotice si neobisnuite, lucru imprumutat din tarile occidentale. Nu vrem sa dam de inteles ca ar fi un lucru rau, sau bun, dar atata timp cat animalul respectiv este ingrijit conform nevoilor lui naturale si este fericit nu poate fi decat un aspect pozitiv. Animalele exotice au patruns pe piata din Romania insa nu si informatiile despre ingrijirea lor, astfel multi stapani s-au trezit la un moment dat ca nu  stiu cum sa le hranesca si sa le adaposteasca. Este si cazul dihorului, despre a carui nutritie vom discuta in acest articol, urmand ca intr-unul viitor sa dezbatem si celelalte apsecte ale intretinerii unui astfel de animal, fascinant de altfel.

Dihorii sunt animale exclusiv carnivore, nu pot supravietui fara sa manance carne. Totusi o dieta bazata exclusiv pe carne cruda nu este sanatoasa din 2 motive:

1. In natura, dupa ce vaneaza, dihorul mananca intreaga prada, deci si cu organe, intestine si continutul acestora, care furnizeaza vitamine, minerale si carbohidrati necesari unei diete echilibrate.

2. Carnea cruda poate contine diversi paraziti si bacterii, care vor infecta ulterior tractul intestinal sau intreg organismul.

Alternativa la carnea cruda este hrana uscata sau umeda special formulata pentru dihori. O hrana care sa satisfaca nevoile metabolice ale acestui mamifer trebuie sa contina cel putin 35% proteina, peste 20% grasimi si maximum 3% fibre.

Dihorii au tractul digestiv scurt, lipsit de cecum (locul unde la restul mamiferelor se realizeaza digestia vegetalelor). De aceea ei beneficiaza de o digestie si o absorbtie rapida. Motiv pentru care trebuie hraniti cu proteina de origine animala care sa fie usor digerabila (pui sau peste- daca animalul a fost obisnuit cu o astfel de aroma). Si ar trebui evitate fibrele, care sunt greu digerabile, iar in catitate mare duc la blocaj intestinal. De asemenea carbohidratii complecsii cum sunt cei din cereale sunt si ei dificil de digerat si pentru ca nu ajung  sa fie descompusi complet nu ofera suficienta energie (doar potolesc foamea animalului insa nu il hranesc de fapt).

Mult timp, inainte sa apara si hrana speciala pentru dihori, stapanii ii hraneau cu hrana uscata pentru caini sau pentru pisici. Hrana pentru caini trebuie evitata, deoarece nu se potriveste necesitatilor metabolice ale dihorului din urmatoarele motive:

1. Contine sub 30% proteina (in cel mai fericit caz ajunge pana la aceasta valoare). Pe cand necesarul unui dihor este de cel putin 35%.

2. Proteina folosita in mancarea pentru caini este si de origine vegetala, greu digerabila si slab calitativa pentru dihor. Chiar si proteina animala folosita nu intotdeauna este de cea mai buna calitate (in functie de firma bineinteles).

3. In hrana pentru caini se regaseste o cantitate mare de carbohidrati din cereale, care am vazut ca nu hranesc dihorul.

Hrana pentru pisici in schimb poate satisface nevoile nutritionale ale dihorului, ambele animale fiind carnivore. Insa nu trebuie sa fie prima alegere! Daca aveti posibilitatea sa hraniti animalul cu o hrana speciala pentru dihori nu alegeti mancarea pentru pisici. Totusi daca o faceti alegeti o hrana pentru pisici super premium, cu peste 35% proteina, de cea mai buna calitate.

Este foarte important sa alegeti o hrana  cu ingrediente de calitate, mai ales in privinta proteinei. Carnea ar trebuie sa fie prima in lista de ingrediente si sa fie descrisa clar: „carne de pui” si nu „ pui sau subproduse din pui”. Grasimile sa fie atat de origine animala cat si acizi grasi esentiali (din clasa Omega). In plus ca si conservant ar trebui folosita vitamina E si nu conservanti artificiali. Dihorii au nevoie si de vitamine, deci in lista ar trebui sa se regaseasca si acestea. O hrana de calitate va contine toate cele necesare unei alimentatii complete a dihorului. Evitatii hrana comerciala, pe care o gasiti in supermarketuri, e de slaba calitate! Pet-shopurile lucreaza cu firme care ofera hrana de calitate, mai scumpa, insa mai sanatoasa.

Este de dorit sa alegeti o hrana uscata pentru dihorul adult, deoarece previne aparitia tartrului si a problemelor gingivale. Puilor le puteti oferi hrana umeda, deoarece este mai usor de mancat. Pentru ca sa nu aveti un dihor pretentios mai tarziu, obisnuiti-l cu mai multe tipuri de hrana, in  caz ca ramaneti fara hrana preferata sau aceasta nu se mai produce, animalul sa poate manca altceva cunoscut. Amestecati mai multe tipuri de hrana la fiecare masa si de la o varsta cat mai frageda. Daca faceti trecerea mai tarziu de la o hrana la alta, amestecati-le in proportii diferite pentru ca animalul sa se acomodeze si cu noua aroma. Sau le puteti depozita impreuna cele 2 tipuri de boabe, astfel isi imparatsesc aromele si pacaliti dihorul. Respectati acest aspect deoarece dihorii sunt recunoscuti a fi foarte mofturosi.

Apa trebuie sa fie mereu la dispozitia dihorului. El bea o cantitate de aproximativ 3 ori mai mare decat volumul de hrana uscata ingerata. Apa sa fie mereu curata si proaspata. Ca adapatoare puteti folosi un bol ceramic amplasat langa hrana, fie in afra custii fie in interior, sau pueti folosi o adapatoare de plastic prinsa de peretele custii. E de preferat sa fie amplasata undeva mai sus, pentru ca dihorul sa nu sa balaceasca in apa de baut si sa o murdareasca. Dihorilor le place sa sape dupa hrana, de aceea sa nu va mirati daca se infig in bolul cu boabe pana la fund. Motiv pentru care e recomandat sa folositi un bol inalt, stabil in care sa puneti nu mai mult de o jumatate de cana de boabe (necesarul pentru o zi).

Si dihorilor le plac recompensele/gustarile, la fel cum si stapanilor le place sa le furnizeze si sa surprinda reactia animalului la auzul cutiei sau pungii cu bunatati. Trebuie furnizate doar in cantitati mici, nu ca hrana ci doar ca "desert”. Folositi doar produse din comert speciale pentru dihori. Carnea congelata sau fiarta este o alta posibilitate. Chiar si oasele de vita, capetele contin mult calciu si au si un gust bun pentru dihor. Stafidele si bananele sunt iubite de dihor insa contin prea mult zahar, ceea ce nu e sanatos. De evitat sunt gustarile pentru oameni (chipsuri, dulciuri), bauturi, lactate, albusul de ou, legume si fructe. Galbenusul de ou fiert tare e recomandat din cand in cand.

Un dihor hranit corect este un dihor sanatos. Un dihor sanatos este jucaus, cu blana matasoasa si fericit. Un companion pe cinste!

Foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro