Hrana porcusorilor de Guinea

Hrana porcusorilor de Guinea

porcusor de guineeaPorcusorii de Guinea sunt ierbivore rozatoare prin excelenta. Nu sunt animale pretentioase la mancare, insa au anumite particularitati metabolice de care trebuie tinut cont. Desi se aseamana mult cu hamsterii sau iepurii, ca si mod de hranire, nu putem sa le oferim acelasi meniu.

Tractul digestiv al porcusorului se distinge printrun cecum (segment al intestinului gros) voluminos si lung. Au nevoie de o hrana bogata in fibre, dar saraca in grasimi si proteine. Alimentele mestecate ajung in stomac, care este destul de mic pentru volumul mare de alimente care ajung la acest nivel. De aceea alimentele trec repede in intestinul subtire unde sunt descompuse si se absorb elementele nutritive. Resturile ajung in cecum unde are loc fermentatia celulozei (fibrele) sub influenta bacteriilor de la acest nivel. In urma acestui proces se sintetizeaza si vitaminele din complexul B. Resturile alimentare plus bacteriile moarte (bogate in proteine) si vitaminele B sunt eliminate sub forma de boabe cecale, de consistenta moale. Apoi porcusorul manaca aceste boabe (un obicei scarbos pentru noi, dar sanatos pentru ei) care ii vor oferi proteinele si vitaminele B necesare unui organism sanatos. Abia dupa aceasta a 2-a digestie se elimina boabele fecale de consistenta crescuta, tari. Acest instinct natural a aparut deoarece in mediul lor salbatic plantele cu care se hranesc sunt sarace in proteine si vitamine.

O alta particularitate a porcusorilor este imposibilitatea de a sintetiza vitamina C, alaturi de oameni sunt singurii care au nevoie de aport din exterior din aceasta vitamina. Carenta de vitamina C provoaca boala numita scorbut, cu consecinte grave asupra starii de sanatate a animalului. Necesarul zilnic de vitamina C este de aproximativ 10-30mg. La femelele gestante, tineretul in crestere e necesara o cantitate mai mare decat cea a unui adult.

Conceptia conform careia porcusorii nu beau apa sau ca este daunatoare pentru ei, este eronata. Porcusorul trebuie sa aiba tot timpul la dispozitie apa proaspata, chiar daca are o dieta bogata in legume si fructe proaspete, care se stie ca au o cantitate mare de apa. In comert se gasesc adapatori care se ataseaza la cusca, iar porcusorul va invata sa le foloseasca repede. Se dispun in pozitie verticala cu o supapa care impiedica apa sa curga cand nu sunt folosite. Daca nu aveti astfel de adapatori speciale puteti amplasa un bol de ceramica sau dintr-un material mai greu, ca sa nu fie rasturnat cu usurinta. Insa nu e prea convenabil deoarece animalul se poate uda si isi va murdarii asternutul.

La fel ca si iepurii, porcusorii de Guinea au o dentitie in continua crestere, datorita lipsei radacinii. De aceea dintii trebuie tociti in continuu, iar acest lucru se poate face doar cu o hrana de consistenta mai dura, care sa solicite mult masticatia. Astfel fanul si peletele speciale trebuie sa fie mereu la dispozitia animalului.

Fanul
Dupa cum am vazut trebuie administrat porcusorului toata perioada anului si sa fie zilnic prezent in hranitoare. Nu va faceti griji niciodata nu va face excese si chiar de ar fi asa, valoarea nutritiva a fanului e scazut incat nu veti avea probleme cu obezitatea. Fanul clasic de lunca sau de deal este numai bun pentru porcusori. Daca aveti posibilitatea sa ii administrati din cand incand si fan din zona montana e si mai bine. Fiecare tip de fan contine diferite plante care furnizeaza minerale si substante complexe. Puteti achizitiona fan si din pet-shop-uri,  care e special pentru porcusori. Atentia ca fanul sa nu fie: mucegait, de culoare inchisa, cu prea multe seminte, cu paiul prea gros, adunat din zone poluate, prafuite. Fanul de lucerna este extrem de nutritiv si bogat in calciu, din acest motiv e bine sa fie administrat cu moderatie, cat mai rar la adulti. La tineret si femele care alapteaza puteti amesteca o parte fan de lucerna cu fan clasic. Dara daca ii furnizati lucerna sub forma de granule nu mai e nevoie si de astfel de fan.

Porcusorii in mediul lor natural folosesc iarba inalta si uscata si pe post de ascunzatoare. Pentru distractia micului companion ii puteti pune in cusca cate o mana de fan de care se va bucura mult. Cu cat mai mult cu atat va putea sa-si creeze tuneluri si ascunzatori.

Peletele
Se gasesc in comert, special formulate pentru porcusorii de Guinea. Chiar daca ii oferiti animalului vegetale crude si fan ca la carte, e greu de indeplinit toate cerintele lui nutritive. Asa ca este bine sa ii puneti la dispozitie si mancare granulata comerciala. Insa atentie la cateva aspecte: nu puneti la dispozitia lui prea multe pelete deoarece acestea au o valoare nutritiva mare si pot duce la obezitate. Daca observati ca porcusorul ia in greutate, reduceti sau chiar eliminati acest tip de hrana. Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont e urmatorul: nu hraniti niciodata porcusorul cu hrana din comert special creata pentru iepuri, hamsteri sau alte rozatoare. Evitati hrana care contine seminte, deoarece acestea sunt bogate in grasimi si proteine, sau animalul se poate ineca cu usurinta (paradoxal, dar s-au intalnit destule cazuri de acest tip).

Legumele si fructele permise
Pentru porcusori legumele si fructele proaspete sunt ca desertul pentru noi. Le iubesc si le prefera de fiecare data. Daca vreti sa-l faceti fericit dati-i un fruct sau o leguma. In timp ii veti intelege si preferintele astfel ca veti stii cum sa-l rasfatati mai bine. Unele fructe pot fi bogate in zaharuri si atunci necesita administrare cu masura. Daca introduceti un aliment nou in dieta oferiti-i o cantitate mica pentru a vedea cum reactioneaza porcusorul la el si mai ales cum reactioneaza stomacul. Fructele sunt si o sursa importanta de vitamina C, astfel daca ii dati zilnic macar un fruct sau o leguma, ii furnizati si doza necesara din aceasta vitamina, nemaifiind necesare suplimentele cu vitamina C. Ardeiul gras contine cea mai mare cantitate de vitamina C, iar cel rosu este si preferat de ei. Morcovii atat radacina cat si frunzele, patrunjelul verde, salata, merele (fara samburi), castravetii, portocalele, brocoli (cu moderatie), strugurii, bananele, frunzele de papadie, conopida, pepenele, mararul, sfecla, dovleacul, mazarea verde sunt vegetale care pot fi administrate cu incredere mancaciosului. Legumele si fructele trebuie sa fie bine spalate si uscate. Cele care nu au fost mancate in 24 de ore se scot si se arunca si se inlocuiesc cu altele proaspete.

Iarba verde proaspata e un alt aliment care nu trebuie sa lipseasca din ratia zilnica (in sezonul cald cand se gaseste su usurinta). Trebuie culeasa din zone curate, sa fie mereu proaspata. Atentie la buruieni sau insecte care se pot ascunde prin aceasta iarba.

Vegetale interzise
Nu toate legumele sunt bune pentru porcusori, chiar daca lor s-ar putea sa le placa. Varza, gulia si conopida, cu tot cu frunzele lor, in cantitati mari pot produce balonare. Cartoful contine o cantitate prea mare de amidon care duce la ingrasare. Fasolea uscata, rubarbarul, semintele si fructele uscate, spanacul, produsele de origine animala trebuie evitate. Desi in cantitati mici si cat mai rar pot fi date fiecare dintre ele (exceptand produsele de origine animala). Evident nu ciocolata, dulciuri sau alcool, precum si legume iuti (usturoi, ceapa, ardei iute).

Schimbarea regimului alimentar trebuie facuta treptat. Cand il achizitionati rugati crescatorul sa va dea putin din hrana cu care a fost obisnuit, apoi faceti trecerea la noul tip de hrana, daca e cazul. E foarte important sa ii asigurati o nutritie echilibrata si completa pentru a avea un animal de companie sanatos in urmatorii 5 ani, cat e durata medie de viata a acestor animale. Un consult la veterinar din cand in cand va preintampina unele probleme.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


2 Comentarii
  • Anonim a scris la 07.04.2013 18:45:

    porcusorun me de guinea nu vrea sa bea apa am incercar sa iau si saio dau sa suga dar nu vrea va rog ajutatima

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 10.04.2011 21:01:

    Informatile pe care le-ati postat sunt foarte interesante si foarte adevarate. Va felicit pentru documentatia extrem de precisa .Tineteo tot asa. Sa nu renuntati .

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro