Hamsterii se bat - ce e de facut?

Hamsterii se bat - ce e de facut?

hamsteriiHamsterii sunt animale de companie populare, pe placul copiilor pentru ca sunt mititei si usor de ingrijit. Insa dragalasenia asta de animal poate fi foarte agresiva cu semenii sai. Nu toti hamsteri au un comportament agresiv innascut ci poate fi vorba de anumite greseli facut de stapan in gazduirea si ingrijirea hamsterului. De ce se bat hamsterii si ce putem face sa prevenim asta, vom descoperi in continuare.

Hamsterul sirian
    
Vom dezbate situatia lui separat de cea a hamsterilor pitici deoarece aici lucrurile sunt simple. Hamsterul sirian este un animal solitar si nu va fi niciodata gazduit in perechi sau grupuri. Singurul moment in care doi sirieni se tolereaza este in timpul imperecherii. Masculul va fi pus in cusca femelei, atunci cand suntem convinsi ca aceasta este in calduri. Dupa consumarea relatiei, cei doi vor fi imediat desparititi, altfel femela va agresa masculul.

Puii de hamster sirian se vor intelege pana cand instinctele solitare ii vor coplesi, adica undeva pe la varsta de 8 saptamani. Dupa acest moment, fratii se vor ataca intre ei si este timpul sa fie gazduiti separat.

Daca se respecta principiul solitaritatii, niciun hamster sirian nu va deveni agresiv.

Hamsterii pitici


Hamsterii pitici sunt mai sociabili decat cei sirieni, insa si aici agresivitatea intre indivizi este frecventa. Cei mai sociabili sunt hamsterii chinezesti, care pot trai in grupuri, insa ei sunt mai rari ca si animale de companie.

Agresivitate sau joaca

De multe ori luptele dintre hamsteri sunt doar o joaca. Este natural pentru ei sa interactioneze asa. Pe  timpul jocului hamsterii chitaie, se alearga si se rostogolesc unul  peste altul insa fara a-si provoca leziuni. Daca acest comportament se finalizeaza cu ranirea unuia dintre ei, e momentul sa ii separi. Cele mai multe lupte se petrec noaptea si e posibil ca tu sa nici nu iti dai seama de tensiunea dintre ei. Daca vezi un hamster ranit, chircit intr-un colt al custii, ciufulit si mai mic decat celalalt, inseamna ca este o victima si pentru a-i salva viata are nevoie de un loc numai al lui.

Teritorialitatea

Este unul dintre principali factori pentru care hamsterii se lupta. Instinctul de a-si proteja teritoriul si rezervele de hrana este puternic la hamsteri. Masculii sunt mai posesivi decat femelele. Astfel de lupte apar de regula cand introducem un hamster nou in cusca altuia. Musafirul este vazut ca un intrus si va fi atacat.

Atunci cand aduci un hamster nou  este bine ca interactiunea dintre ei sa se faca pe teritoriu neutru. Daca nu ai alta cusca la dispozitie, reconditioneaz-o pe cea existenta. Spala temeinic cu apa fierbinte si detergent de vase cusca precum si accesoriile, inlocuieste asternutul cu unul proaspat. Dorim sa eliminam orice urma de miros a hamsterului vechi pentru ca locul sa fie considerat nou de ambii hamsteri. Mai intai adauga hamsterul nou in cusca, apoi dupa zece minute pe cel vechi. E firesc ca la inceput cei doi sa se adulmece si sa se alerge. O ierarhie trebuie instituita. Daca continua sa fie agitati si sa se atace imparte cusca in doua cu ajutorul unui grilaj sau plase. Astfel cei doi au posibilitatea sa se cunoasca de la distanta fara a se rani reciproc.

Incompatibilitatea

Hamsterii sunt foarte pretentiosi cand vine vorba de alegerea unui coleg de apartament. In lumea lor nu exista prea multe combinatii reusite. Fara indoiala, doi masculi adulti se vor bate, e impulsul testosteronului caruia nu ii pot rezista. De la caz la caz, doi masculi frati crescuti in acelasi cuib se vor accepta si la maturitatea. Femelele sunt mai tolerante cu acelasi sex, insa nu in orice conditii. O femela adulta, deja rezidenta intr-o cusca, va ataca intrusa. Imperecheate de tinere doua femele se vor intelege. Agresivitatea intre femele va fi adusa in discutie atunci cand una dintre ele este gestanta sau are deja pui. Instinctul matern ii spune sa faca orice pentru a-si apara odraslele. Perechile de sex opus se agreaza de regula, insa nu vor ezita sa procreeze mai mult decat te-ai astepta.

Spatiu insuficient

Fiecare hamster are nevoie de o anumita suprafata pentru a se simti confortabil. Daca cusca e prea mica, locatarii devin anxiosi si vor lupta pentru un teritoriu cat mai mare. In functie de numarul de hamsteri, alege o cusca incapatoare, cu multe locuri de ascuns si jucarii. Adauga hranitori si adapatori pentru fiecare.

Anti-social

Uneori oricat ai incerca hamsterii continua sa se lupte. Unii indivizi pur si simplu sunt anti-social si prefera sa locuiasca singuri. Atunci separarea este cea mai buna solutie.

Comportamentul hamsterilor este mai complicat decat am putea crede noi. De la individ la individ, solutiile de mai sus pot functiona sau nu. Limiteaza-te la un singur hamster sau la mai multi, dar tinuti separat. Hamsterii nu au nevoie de alti semeni pentru a-le tine companie. Atentia  si afectiunea ta este suficienta.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro