Griffon-ul de Bruxelles

Griffon-ul de Bruxelles

GENERALITATI

Griffon-ul de Bruxelles a fost, la origini, folosit pentru vanatoarea de viermi si a altor animale mici, daunatoare, dar in zilele noastre destinatia lor a fost schimbata in mare parte in aceea de caini de companie.

HRANA


Acest caine micut nu are nevoie de o foarte mare cantitate de mancare, astfel ca fondurile alocate nutritiei sale nu sunt foarte mari. O dieta echilibrata, din care sa lipseasca amenintarile obisnuite pentru un caine, va duce si la mentinerea unei sanatati de fier pentru membrii acestei rase. Asta nu inseamna ca el nu se acomodeaza si cu mancarea de pe masa, dar, in cazul Griffon-ului belgian, nu este tocmai un pas bun.

COSTURI SI DURATA DE VIATA

Costul unui Griffon Belgian nu este foarte redus, putand spune ca, in functie de calitatea exemplarului, acesta poate atinge varfuri costisitoare. De asemenea, pentru ca aceasta rasa are unele probleme cunoscute de sanatate, costul tratamentelor ar putea ridica si el cheltuielile cu aceasta rasa. Cainii din respectiva rasa sunt cunoscuti ca unii suficient de longevivi, cu o speranta de viata cuprinsa intre 9-15 ani, media fiind situata la 12-14 ani pentru exemplarele existente. La nastere, o femela poate aduce pe lume doi pui, dar cazurile in care s-au nascut si mai multi decat atat nu sunt deloc rare.

DESCRIERE

Exista doua versiuni ale acestei rase. Griffon-ul de Bruxelles, denumit si Griffon Belgian, caine ce dispune de o blana ascutita si dura, si Petit Brabancon, care are o blana intinsa si moale. Caracterul distinctiv al unui Griffon de Bruxelles este nasul mic si carn, din care fornaie mai tot timpul, adulmecand aproape toate mirosurile simtite. Ochii largi si proeminenti, sunt si ei o alta caracteristica a acetei rase canine, facandu-i pe unii dintre cei care ii vad sa ii asemene cu o maimuta. Un caine al acestei rase poate atinge 20 cm inaltime, si poate ajunge pana la 5 kg greutate, existand si specimene care depasesc aceste limite. Normal, ca la toate rasele, masculii sunt ceva mai inalti si mai puternici decat femelele.

BOLI

Griffon-ul Belgian este, in general, un caine considerat sanatos. Cu toate acestea, el sufera de cateva probleme congenitale, pe care este bine sa le tratati cu atentie, si sa faceti tot posibilul pentru a depista la timp simptomele. Buza de iepure este una dintre ele, probleme uterine ar putea si ele constitui un semnal serios de alarma, problemele degenerative legate de disc nu sunt nici ele departe. Peste toate acestea, trebuie sa mai stiti ca acest tip de caine are o sensibilitate aparte la vaccinul impotriva leptospirozei, asa ca trebui sa anuntati doctorul de acest lucru inainte de a-l face.

ISTORIC

Griffon-ul Belgian este o rasa care a fost creata in secolul al XIX-lea, prin incrucisarea raselor Affenpinscher si Pugs cu caini stabilizati in Belgia. Soferii de taxiuri aveau nevoie de un caine micut, inteligent, care sa le pazeasca taxiurile cat timp nu se aflau langa ele si care sa curete de musafiri nepoftiti banchetele sau zonele in care acestea erau garate, la sfarsitul zilei. Duritatea lor, combinata cu inteligenta extraordinara a Affenpinscher-ului, a dus la crearea unui caine deosebit de util pentru scopurile redate mai sus. Mai tarziu, unii spaniel-i au fost folositi pentru a da Griffon-ului o infatisare mai frumoasa, fiind posibil ca si Yorkshire Terrrier-ul sa fi fost amestecat in aceste combinatii. Rasa s-a stabilizat pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, moment in care a fost exportata in Anglia si, apoi, in Statele Unite ale Americii.

EXERCITII SI DRESAJ

Griffon-ii sunt caini inteligenti, dar ar putea deveni cumva incapatanati cand sunt dresati. Se vor simti bine atunci cand sunt antrenati in diferite sporturi, cand vor fi pusi la munca. Nu este o idee rea sa ii socializati de mici, pentru ca, devenind adulti, au tendinta de a deveni timizi cu strainii. De asemenea, trebuie sa fie obisnuiti sa fie manevrati, pentru ca unele activitati ii pot transforma intr-un pachet de istericale, ca de exemplu taierea unghiilor. Unui Griffon Belgian, 40-60 minute de exercitii zilnice ii sunt suficiente, acest caine fiind un mare iubitor al alergarii, dar adaprandu-se foarte repede la viata de bloc.

CARACTER SI TEMPERAMENT

Este un caine deosebit de inteligent si iubitor, ce poate fi antrenat doar daca adoptati o atitudine pozitiva. Fiind foarte sensibil, corectiile negative, mai ales cele fizice, il vor speria, facandu-l sa devina pentru toata viata lui un caine sperios si timid. De aceea, Griffon-ul Belgian nu este recomandat ca un caine de companie pentru copii, deoarece jocul mai dur al acestora poate fi interpretat altfel, ducand la aceleasi rezultate, transformand cainele intr-un companion care se teme de copii. Le place foarte mult sa fie cat mai aproape de stapanul lor, iar a-i lasa singuri pentru o perioada mai mare de timp poate duce la transformarea acestora in niste fiinte extrem de distructive. Ca protectie personala, va dati seama ca acesti caini sunt aproape inutili, iar in ceea ce priveste statutul de caine de paza, sansele de a avea un Griffon care sa exceleze in acest domeniu sunt medii.

5 Comentarii
  • Anonim a scris la 13.08.2010 16:38:

    imi doresc enorm de mult un astfel de catel,cum as putea sa intru in posesia unui exemplar?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.12.2008 22:57:

    acesti cinisori sunt draguti si seamana putin cu pikinezii eu iubesc foarte mult cinii.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.12.2008 22:57:

    acesti cinisori sunt draguti si seamana putin cu pikinezii eu iubesc foarte mult cinii.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 10.12.2008 20:48:

    vreau si eu un pui de Griffon de Bruxelles....ii ador...as vrea sa adopt unul...

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 10.12.2008 20:48:

    vreau si eu un pui de Griffon de Bruxelles....ii ador...as vrea sa adopt unul...

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro