Greseli comune in educatia cainelui

Greseli comune in educatia cainelui

catel frumos
Stapan rau! Greseli comune in educatia cainelui
 
Nu exista caine rau, ci doar stapan care a scapat lucrurile de sub control.  Cele mai multe metehne in comportamentul cainilor sunt provocate de educatia si dresajul gresite oferite de stapan. Cainii sunt precum copii mici, dupa cum spune o vorba romaneasca: cum ii crestem, asa ii avem. In continuare vom  prezenta cateva dintre cele mai frecvente greseli in educatia cainelui pe care le fac oamenii, in special cei aflati la primul patruped.

Lider sau supus!

Pentru a educa un caine trebuie sa stii cum functioneaza lucrurile in lumea lui. El vede familia ca pe o haita, unde membrii ocupa una dintre cele doua functii: lider sau supus. Unii caini se nasc cu un temperament mai puternic si, in lumea lor, sunt destinati sa fie conducatori. Acestia sunt cainii care de regula pun mari probleme in dresaj si socializare. Un caine care se crede seful in casa va fi o mare pacoste. Pentru a avea succes in educarea cainelui, trebuie sa va asumati rolul de lider. Toate erorile sau succesele in dresaj vor pleca de aici.

Consecventa

Cainii invata lucruri prin asociere. Iar pentru ei regulile sunt batute in cuie si invatate asa cum au fost predate prima oara. Inconsecventa creaza confuzie in mintea lor si atunci tot ce-am construit pana in acel moment va fi degeaba. Exemplu: cainele nu are voie sa cerseasca la masa. Daca un singur membru al familiei ii ofera pe ascuns cate ceva, atunci cainele nu va mai stii ce e bine si ce nu. La fel si in dresaj, pentru o anumita comanda se va folosi de fiecare data acelasi cuvant, nu un sinonim nu orice altceva, deoarece cainele nu are capacitatea sa interpreteze si sa deduca. Doriti sa remediati o problema de comportament? Atunci mergeti pana la capat.

Bravo!

Cainii adora recompensele de orice fel si orice executa ei se datoreaza acestor tratatii gustoase sau tandre. Nu uitati sa recompensati de fiecare data comportamentul pozitiv. O lectie de dresaj nu dureaza doar 10 minute pe zi, ci tine toata viata cainelui. Nu este nevoie sa aveti mereu la indemana cate o recompensa delicioasa, cainele se va multumi si cu o mangaiere sau o vorba buna.

Fara violenta

In orice tehnica de dresaj si educatie, comportamentul negativ sau agresiv nu isi are locul. Cainii invata usor datorita recompenselor, nu de teama batailor.  Violenta de orice fel nu face decat sa creasca anxietatea cainelui si sa ii zguduie increderea in stapan.

Pe acelasi principiu merge si urmatoarea situatie, atat de des intalnita: stapanul isi cheama voios cainele, iar cand soseste animalul este intampinat de ceva neplacut, cum ar fi taiatul unghiilor, facut baie, certat pentru vreun accident gasit in casa etc.

Ignoranta

Nu isi are loc fata de caine. Nu putem inchide ochii la comportamentele rele ale cainilor. Nu ignorati comportamente precum rosul, saritul pe oameni, latratul, maraitul.

Mititelul

Catelusii sunt tare dragalasi si nu ai cum sa nu le ierti micile pozne, ba chiar ne amuzam de ele. Gresit! O educatie solida se incepe inca de mic. In curand pufosenia va deveni adult si va aduce cu el toate strengariile pe care i le-am permis cand a fost mic. Iar acum vor fi mai dificil de gestionat.

Pedepse retroactive

Situatie clasica: cainele s-a scapat pe covor. In momentul in care stapanul descopera accidentul, azvarle nasul patrupedului direct in cadou si il cearta de mama focului. In loc de nevoie lasate pe covor poate fi vorba de mobilier ros, hartii distruse, pantofi capsati s.a. Puiuti au memorie scurta si nu prea mai tin minte ce au facut de dimineata. In plus, cainii nici nu au notiunea binelui si raului. Nu fac ceva intentionat, ci pentru ca le lipseste ceva sau pentru ca isi sarisfac o nevoie. Certurile retroactive nu sunt percepute de caini, asa cum am vrea noi. Teama lui va creste, iar data viitoare va face de doua ori mai multe greseli.

Prea repede in casa


Pentru caini iesitul afara nu este doar un pretext pentru a-si face nevoile, este si un prilej pentru  a descoperi lumea, de-a cunoaste alti caini etc. Multi stapani se retrag repede in casa imediat ce cainele si-a facut nevoile. In aceste conditii cainele va trage de timp si isi va elibera sfincterele mult mai greu, marind durata sederii afara.

Fara prea multa vorbarie


Cainilor le place sa petreaca timp cu stapanul. Si sunt foarte buni ascultatori, doar ca putini stapani vorbesc cu cainii lor. Comunicarea cu patrupedul are rolul de a-i capta atentia si de a consolida relatia.

Prea putin timp

Cainele nu este o jucarie cu care sa ne distram doar atunci cand avem dispozitia necesara. El are nevoie de atentie din partea noastra. Daca nu aveti suficient timp liber de impartit cu el, atunci alegeti un alt animal de companie.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

1 Comentarii
  • Jophet a scris la 08.09.2014 19:03:

    Din descriere nu reies multe lrucuri,dar mi se pare speciala cartea. Imi place tipa de pe coperta cu cainele ei. Este putin mai trista povestea, dar presimt ca in celelalte volume ce vor urma Eric si Emma vor fi impreuna.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro