Gecko - ghid de ingrijire (II)

Gecko - ghid de ingrijire (II)

piele geckoAlimentatie

Gecko sunt animale insectivore, rareori consuma si fructe, polen sau carne (unele specii). Exemplarele crescute in captivitate se hranesc cu greieri si lacuste si diferite tipuri de viermi, cel mai adesea viermi de faina si viermi de ceara. Tineretul sau femelele in perioada de inmultire pot fi hranite si cu soareci roz (pui de soarece), acestia furnizeaza proteine si energie pentru a depasi cu bine perioadele mai stresante. Un exemplar adult, peste 6 luni poate fi hranit o data la doua zile cu 1-2 greieri sau viermi, atat cat consuma in primele 15 minute. Tineretul trebuie hranit zilnic. Intrucat majoritatea sunt specii nocturne, seara este momentul din zi in care ar trebui hraniti. Gecko sunt atrasi de hrana vie, deoarece le solicita instinctele de vanatori. Hrana moarta sau cea prelucrata din comert s-ar putea sa nu fie pe gustul multora dintre ei. Prada ar trebui sa fie de dimensiune potrivita celei a animalului. Se ia in considerare distanta dintre ochi, aceasta este dimensiunea maxima pe care o poate avea prada. Cumparati hrana din magazine sau o produceti chiar dumneavoastra in casa, insa niciodata nu dati reptilei insecte recoltate din natura, care au putut fi expuse pesticidelor si insecticidelor. Majoritatea insectelor si viermilor nu au valoare energetica prea insemnata asa ca se apeleaza la fenomenul de "indopare". Cu o zi inainte de a fi furnizate soparlei viermii sau greierii primesc hrana: faina multicereal, diverse legume si fructe uscate si facute pulbere sau amestecuri speciale care se gasesc in comert. Pentru mai multa suculenta se administreaza viermilor si fructe maruntite. Astfel indopate insectele au mai multa valoare nutritionala. Gecko necesita si suplimente alimentare, in special Calciu si vitamina D3. In pet-shopuri se gasesc pulberi cu aceste minerale si vitamine, care se presara pe hrana vie si se dau soparlei.
Manipulare

Gecko sunt reptile si nu va puteti astepta sa invete trucuri. Insa sunt animale docile, mai usor de imblanzit decat multe alte reptile. In primele 2 saptamani de cand este adusa acasa soparla trebuie lasata linistita, sa se poata acomoda cu noul mediu de viata si cu cei ai casei. E foarte probabil sa stea ascunsa cateva zile in vreo ascunzatoare si sa nu manance nimic. Nu va impacientati. In aceasta perioada puteti sa va apropiati, sa ii vorbiti mereu, insa nu o luati in mana. Pe parcurs puteti introduce mana inauntru, puteti oferi cate un vierme, determinand animalul sa se apropie. Unele exemplare sunt atat de curioase incat se apropie sa va adulmece de prima oara.  Cu cat se simte mai confortabil si va cunoaste mai bine, va incepe sa vi se urce pe mana. O puteti scoate si afara. Exemplarele tinere sunt foarte rapide, asa ca manipularea lor trebuie sa aiba loc in spatii bine delimitate, deoarece va pot scapa foarte usor. Adultii sunt mai lenti si pot fi lasati sa vi se catere pe mana, pe umar sau se pot urca in cap. Puteti amenaja in camera si un teren cu obstacole pentru a provoca soparla (dupa cum spuneam cataratul e pasiunea ei). Niciodata nu apucati gecko de coada, instinctiv ele isi pot detasa coada (autotomie), pentru a scapa de pradatori. Intotdeauna vorbiti in prezenta soparlei.
 
Naparlirea

Gecko naparleste aproape in fiecare luna. Pielea veche se descuameaza, este eliminata si consumata de soparla. Pe masura ce animalul imbatraneste pielea devine mai mata. In perioada de naparlire soparla va folosi adapostul umed, deoarece umezeala faciliteaza desprinderea pielii moarte. Chiar dumneavoastra puteti pulveriza apa in vivarium in aceasta perioada. Observati desprinderea pielii, uneori se poate intampla ca in zona cozii sau a picioarelor aceasta sa se stranga si sa stranguleze aceste zone. In acest caz ajutati soparla desprinzand usor pielea ramasa.

Sexare

Este destul de dificil de realizat de catre un incepator. In  general masculii sunt mai masivi decat femelele, au capul si gatul mai bine dezvoltat. Incepand cu varsta de 6 luni se poate analiza sexul reptilei. Masculii prezinta pe fata dorsala (burta), la baza cozii o umflatura; acesta este locul unde se gaseste hemipenele (organele sexuale masculine). Mai prezinta preanal pori bine dezvoltati (porii prefemurali), dispusi in forma literei „V”. Acesti pori se pot observa si la femele insa sunt mai putin evidentiati.

Gecko este o soparla nemaipomenita si surprinzatoare, cu siguranta una din cele mai apreciate reptile de companie. Ingrijirea ei dupa cum am vazut este destul de facila, daca se respecta cateva reguli de intretinere.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro