Diferentierea sexuala la reptile

iguana verdeAti ajuns la concluzia ca doriti sa aveti ca animal de companie o reptila, deoarece e ceva exotic. Mergeti la pet-shop sau la crescator sa va alegeti viitorul companion, pe care il doriti sa fie de un anumit sex, fie pentru ca acasa mai aveti un mascul de exemplu, fie pentru ca ati auzit ca femelele sunt mai docile. Sau pur si simplu aveti dumneavoastra un cuib de puiuti si v-ar fi folositor sa stiti in care sex se incadreaza fiecare. La majoritatea speciilor de animale diferentele dintre masculi si female sunt vizibile sin u e necesara o cercetare amanuntita. La reptile situatia e alta, aparent cele doua sexe sunt identice. In continuare va vom indica criteriile dupa care puteti deosebi masculii de female la cele mai importante specii de reptile de companie: broaste testoase, iguana si serpi.

Broasca testoasa  
Dimorfismul sexual (deodebirile intre sexe) la aceste specii de reptile e poate cel mai putin exprimat. Odata cu inaintarea in varsta deosebirile se evidentiaza din ce in ce mai bine. De altfel  determinarea sexului la tineret care are sub 10cm lungimea carapacei este aproape imposibila doar prin analiza vizuala. Aceasta dimensiune corespunde (la testoasele cu urechi rosii, cele mai comune testoase de companie) cu maturizarea sexuala. Daca testoasa dumneavoastra e dintr-o alta subspecie, aflati care este aceasta, deoarece elementele de recunoastere pot fi sensibil diferite de la soi la soi. In continuare vom discuta despre testoasa cu urechi rosii (asa numita de Florida), dar aceste caracteristici pot fi luate in considerare si pentru alte tipuri de testoase.

- Masculii au liniile dinapoia urechilor de un rosu mai inchis, pe cand femelele au nuante mai deschise putand ajunge pana la portocaliu.
- Masculii au primele 4 gheare de la picioarele din fata lungi, spre deosebire de female ale carora sunt scurte, de aspect normal. Ghearele mai lungi la masculi sunt esentiale in momentul imperecherii, pentru a putea sa urce pe carapacea femelei.
- Plastronul (partea de dedesubt a carapacei) la female este plata, pe cand la masculii este usor concave, din acelasi considerent al usurintei la imperechere.
- Femelele au coada mai subtire si mai scurta, iar masculii mai lunga si mai groasa (poate cel mai evident semn)
- Cloaca (orificul comun pentru aparatele urinar, excretor si reproducator) se afla mai aproape de baza cozii la female, si mai distantata de corp la masculi.

Iguana  
La varste fragede e dificil sa aflam sexul unei iguana, mai ales daca suntem novice in aceasta stiinta a cresterii reptilelor. In acest stadiu cel mai bine  e sa cereti sfatul unui crescator experimentat de iguana. La maturitate (peste 1 an) exista anumite diferente intre masculi si femele, vizibile cu ochiul liber.

- Masculii sunt mai mari ca talie. Au tepii si solzii mai vigurosi si mai bine exprimati.
- Capul masculilor este deasemnea mai mare. Inapoia urechilor si in zona cefei prezinta depozite insemnate de grasime, care lipsesc la femele, avand un cap mai mic si mai fin. Falcile masculilor sunt mai puternice si mai dezvoltate decat ale sexului opus.
- Una din cele mai importante caracteristici ale masculilor e prezenta porilor femurali bine dezvoltati. Acestia se afla la nivelul coapselor, la interior. Uneori sunt atat de dezvoltati incat proemina, avand rol in procesul de imperechere pentru o mai buna stabilitate a masculului. Si la femele exista acesti pori insa sunt mai mici. La masculi au culoarea alba si secreta o substanta grasoasa, cu rol in marcarea teritoriului.
- In timpul perioadei de imperechere la masculi poate aparea la nivelul cozii unde este orificiul anal si urinar hemipenele, care sunt organul lor reproducator. Deasemena masculii sunt agresivi cu un alt mascul introdus in mediul lor, aceasta fiind o alta metoda prin careputeti testa sexul iguanei dumneavoastra ( cu conditia sa aveti un mascul de rezerva, certificat).
- Daca iguana  a depus oua atunci cu siguranta e femela. Femelele sunt si mai docile ca masculii.

Serpii
In aceasta categorie exista o sumedenie de specii tinute ca si animale de companie, iar la fiecare difera  anumite caracteristici. Diferentele dintre sexe sunt greu de observat de catre un amator de aceea si aici e bine sa cereti sfatul specialistului. Masculii prezinta si ei hemipene in perioada de reproducere ca si in cazul iguanelor masculi. In plus au coada mai groasa si mai lunga, care nu se ingusteaza treptat  ci dintr-o data, avand deci o treapta. La female coada e mai scurta si subtire si se ingusteaza uniform.

Cu aceste informatii succinte, dar de baza, cu siguranta va veti descurca mai usor atunci cand vine vorba sa cumparati un mascul sau o femela si sa nu va pacaliti.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro