Diferente intre Golden Retriever vs Labrador Retriever

Diferente intre Golden Retriever vs Labrador Retriever

goldenAdesea sunt intrebat de prieteni mai putin familiarizati cu chinologia cum reusesc sa deosebesc Goldenii de Labradori. Pentru ei si multi altii, diferentele intre cele doua rase sunt minime si nu reusesc sa spuna cu exactitate care este unul sau celalalt atunci cand sunt zariti separat, plimbandu-se pe strada.

Din multe puncte de vedere, cele doua rase se aseamana izbitor. Ambele sunt excelenti caini de familie, echilibrati si afectuosi cu copii. Exceleaza in dresaj si nu e de mirare ca sunt des intalniti ca si caini utilitari, salvatori de la inec sau de sub daramaturi, insotitori pentru persoanele cu dizabilitati sau terapeuti pentru pacientii aflati in spitale sau azile. Atat Labradorii, cat si Goldenii sunt buni inotatori si caini de aport. Cele doua rase se bucura  cam de aceeasi cota de popularitate in lume si impart aceeasi grupa FCI (grupa VIII). Insa nu pot fi confundati, fiecare poseda caracteristici fizice si psihice care i-au consacrat ca rase, altfel nu am vorbi acum despre doua entitati distincte.

Origine

Desi este o rasa mai noua decat Labradorul, elegantul Golden nu are nici macar o celula din sangele celui pomenit anterior. Goldenul s-a format in Scotia, pe la mijlocul secolului al XIX-lea din incrucisari intre retriever galben, spaniel de apa si setter. Baronul Tweedmouth este cel care a depus  imense eforturi pentru ca astazi sa ne bucuram de compania blajinului Golden Retriever.

Labradorul are o istorie mai indelungata, de cateva secole, ce se petrece pe teritoriul Canadei, mai exact in regiunea Newfoundland. Initial numit St. John’s water dog, Labradorul a fost la randul lui incurcisat cu setter si spanieli pentru a dobandi forma pe care o cunoastem astazi. In acest fel el s-a distantat de cea mai apropiata ruda a lui Terra Nova. In trecut Labradorii erau folositi de pescari la trasul navoadelor si prinsul pestilor care scapau.

Aspect fizic

Cand vine vorba de dimensiuni, Labradorul vine in avantaj. Chiar daca masoara aproape la fel in inaltime la greaban (55-60 Golden vs 56-62 Labrador), cel din urma este mai greu: 29-40 de kg la masculi, respectiv 25-32 kg la femele. Masculii Golden retriever cantaresc  27-35 de kg, iar femelele 24-30 de kg.

Daca nu avem un cantar la dispozitie, alura corpului ne poate spune care este unul sau celalalt. Golden Retrieverul este mai suplu, atletic si elegant, in timp ce Labradorul pare mai musculos si mai robust.

Coada Goldenului este stufoasa si cu franjuri, iar cea a Labradorului este groasa si puternica (coada de vidra), folosita cu multa iscusinta la inot pe post de carma. Liniile fetei sunt mai fine la Golden spre deosebire de Labrador, care prezinta un stop mai pronuntat.

Blana
    
Textura si aspectul blanii sunt cele care vin sa puna punctul pe i si sa separe Goldenii de Labradori.

Labradorul este invelit intr-o blana impermeabila, densa si groasa, formata din doua straturi de par: unul intern, lanos si des si unul extern alcatuit din fire mai lungi si groase, care nu permit apei sa patrunda. Blana Labradorului este perfect adaptata inotatului in apele reci din jurul Canadei.

Parul din blana unistratificata Goldenului este lung si formeaza franjuri pe coada si alte regiuni ale corpului. Nu prezinta impermeabilitate, insa este matasos si stralucitor.

Dupa cum ii spune si numele, Goldenul este imbracat intr-o mantie aurie, paleta de culori poate varia de la alb-galbui, crem pana la roscat. Labradorii sunt recunoscuti in trei nuante: negru (culoarea initiala a Labradorului), auriu si ciocolatiu. Labrdorul auriu este cel care da batai de cap celor care nu pot dieferentia cele doua rase.

Ingrijirea blanii

goldenLabradorul naparleste masiv primavara, cand necesita mai multa atentie din partea stapanului. In rest pe durata anului un periaj al blanii de 2 ori  pe saptamana este mai mult decat suficient.

In schimb, parul lung al Goldenului are tendinta sa se incalceasca, astfel ca trebuie periat zilnic. Si el naparleste, insa nu atat de mult ca Labradorul. Lipsa uleiurilor din blana Goldenului (prezente la Labrador) face ca acesta sa aiba de-a face cu pielea uscata si toate problemele care o insotesc.

Temperament

Labradorii sunt energici si curiosi si le place sa aiba o oarecare independenta. In schimb Goldenii sunt mai asezati si isi petrec  tot timpul alaturi de stapanul lor. Desi ambii sunt inteligenti si obedienti, cunoscatorii spun ca Goldenul este cel care invata mai usor si este mai dedicat, probabil din cauza laturii libertine a Labradorului.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

2 Comentarii
  • asz a scris la 18.06.2015 09:06:

    asxdcfbhnmgvf xsdfg drfgh fghjk rdtfgyhjuikohgf ftgyhj ntgyhujiko fgyuhj yghuj tfgyhjik r5tyhujil ghj gh gfyhji g ghjkl yghnm

    [Răspunde]
  • asz a scris la 18.06.2015 09:06:

    asxdcfbhnmgvf xsdfg drfgh fghjk rdtfgyhjuikohgf ftgyhj ntgyhujiko fgyuhj yghuj tfgyhjik r5tyhujil ghj gh gfyhji g ghjkl yghnm

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro