Dhole-ul asiatic: caini salbatici pe cale de disparitie

Dhole-ul asiatic: caini salbatici pe cale de disparitie

caine salbaticDhole-ul, denumit popular caine salbatic asiatic si stiintific Cuon alpinus, nu este inrudit indeaproape cu niciun canid, fiind o specie diferita de caini, lupi, vulpi sau dingo. Este nativ din sudul Asiei si se afla, la momentul actual, alaturi de cainele salbatic african, pe lista speciilor pe cale de disparitie.

Aspect si comportament

Cantarind intre 12 si 18 kilograme, cainele salbatic asiatic este aproximativ la fel de mare precum un Border Collie. Culoarea blanii poate varia de la gri inchis la galben nisipiu, insa, de regula, este de un rosu asemanator ruginei. Prezinta accente albe pe piept, abdomen si labe, ceea ce ii confera un aspect asemanator vulpilor, urechile sale rotungite fiind, insa, cele care il  diferentiaza clar de acestea.

Traieste in grupuri formate, in general, din 10 indivizi, desi s-au raportat cazuri in care numarul de membri ai unei haite a fost de patru ori mai mare. O haita are, de regula, o singura femela de reproductie si mai multi masculi.

Multi dintre noi fluiera pentru a-si chema cainii - la fel fac si cainii Dhole, pentru a-i aduna pe ceilalti membri ai haitei, in cazul in care acestia se ratacesc in timpul vanatorii. Cainii salbatici asiatici sunt pradatori, atacand in haita. In India, speciile pradate includ: cerbul Axis si Bantengul - o specie de bovine salbatice. Bantengii salbatici traiesc in padurile de coasta din India, unii dintre ei sunt domesticiti, fiind cunoscuti sub denumirea de vite Bali.

Unde traiesc

Cainii salbatici asiatici prefera, se pare, padurile tropicale uscate sau umede, in special, din India. Pot fi intalniti, de asemenea, si in alte regiuni, inclusiv in padurile de maracini, in luncile cu tufisuri sau, dupa cum indica denumirea stiintifica, in regiunile alpine de stepa. In afara de India, exemplare de Dhole au fost inregistrate de curand si in Bhutan, Cambudgia, Coreea de nord, Laos, Myanmar, Tailanda, Tibet si Vietnam. Se pare ca ar fi disparut din Banglades si sunt sau au fost nativi din China si Mongolia. Pot trai si in captivitate, cateva exemplare aflandu-se in gradina zoologica din Canada sau in Open Cage din Asia.

De ce sunt amenintati cu disparitia

Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii si Resurselor Naturale sau IUCN a inclus cainii Dhole pe lista speciilor pe cale de disparitie. Ei estimeaza ca doar 2.500 de indivizi maturi se mai gasesc la momentul actual in salbaticie.

Uneori, agricultorii din India isi protejeaza Bantengii punanad capcane sau otrava pentru a scapa de cainii salbatici care ar putea atenta la animalele lor. In Cambudgia si in Vietnam speciile care constituie prazile cainilor Dhole devin din ce in ce mai limitate, ceea ce pune presiuni serioase asupra capacitatii de supravietuire a acestora. In mare parte, in Asia de Sud, pierderea sau fragmentarea habitatului constituie principalele cauze ale decimarii numarului de caini salbatici asiatici.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro