Deshidratarea la caini

Deshidratarea la caini

catel la apaDeshidratarea e una din principalele cauze care duc la decesul cainilor, daca nu este tratata la timp. Un caine poate ajunge la deshidratare mai usor decat am putea crede. Este o problema serioasa de care trebuie luat imediat cunostinta si intervenit cat mai urgent pentru contracararea ei.

Deshidratarea reprezinta pierderea fluidelor corporale si implicit a mineralelor, in special cloruri, potasiu si sodiu, asa numitii "electroliti”. Fiecare celula a corpului necesita fluide si minerale pentru a putea functiona. In timpul deshidratarii celulele nu mai primesc cantitatea suficienta de lichid si atunci mor. Cu cat se agraveaza starea cu atat mai multe celule sunt decimate si se poate ajunge chiar la oprirea functiilor unor organe, situatie fatala cainelui. Deshidratarea este insotita si de o scadere a tensiunii arteriale, din cauza extragerii unei cantitati mari de fluid din sange.

Cauzele deshidratarii sunt numeroase: diareea, voma, aport insuficient de lichide, expunerea prelungita la temperaturi ridicate, afectiuni renale sau febra. Diareea severa produce deshidratare prin faptul ca materiile fecale circula mult mai rapid prin tractul intestinal, astfel incat organismul nu reuseste sa absoarba lichidele. Voma prin eliminarea continutului gastric nu permite ingerarea niciunui lichid si implicit impiedica absorbtia acestora. In sezonul cald deshidratarea provocata de canicula este cea mai  raspandita. Cainii se racoresc foarte greu deoarece nu au glande sudoripare. Astfel la ei reglarea se face la nivelul gurii si este insotita de salivatie abundenta, care elimina multe lichide. Daca cainele nu beneficiaza de apa la discretie se produce un dezechilibru, pierderile fiind mai mari decat aportul.

Cum recunoastem deshidratarea?!

Semnele deshidratarii sunt destul de usor de recunoscut.

- Pierderea elasticitatii pielii: exista un test simplu prin care verificam aceasta. Prindem intre 2 degete pielea de la nivelul gatului (greabanului), ciupim si apoi lasam libera. In mod normal pielea revine in mai putin de o secunda la forma initiala. La un caine deshidratat pielea revine lent, mai mult de 2 3 secunde, la starea dinainte. Cu cat deshidratarea este mai avansata cu atat durata de revenire este mai mare. Atentie insa la cainii batrani, obezi, emaciati la care in mod natural pliul cutanat ajunge mai greu la forma initala. In aceste cazuri testati si celelalte semne ale deshidratarii.

- Aspectul gingiilor: la un caine sanatos gingiile sunt de culoare roz deschis, aluneacoase la atingere si umede. In cazul deshidratarii ele sunt lipicioase, uscate si albicioase.

- Reumplerea capilara deficitara. Presati cu un deget pe gingia cainelui; in mod normal locul presiunii se albeste, dar in ami putin de o secunda revin iarasi la culoarea initiala. In cazul deshidratatilor refacerea culorii se face mai indelungat in timp.

- Letargia: cainele deshidratat este apatic, lipsit de energie. Nu are pofta de mancare si are comportamentul schimbat decat de obicei.

- Ochii par infundati in orbite, uscati, nasul si buzele in loc de umede si reci sunt uscate si calde.

Daca ati descoperit cel putin 2 semne din cele de mai sus atunci inseamna ca va confruntati cu stare de deshidratare a patrupedului dumneavoastra. E momentul sa luati masuri. Cel mai important este sa refaceti rezervele de fluide din organism. Incurajati cainele sa bea apa, cate putin deoarece cantitati mari de apa ingerate pot duce la voma si atunci agravati situatia. Inghitituri mici din cand in cand pana observati ca situatia se mai amelioreaza. Pentru refacerea electrolitilor se recomanda solutiile minerale pentru contracarearea deshidratarii la bebelusi ( Pediatil), administrate direct in gura cainelui. Daca cainele refuza sa bea apa, ademeniti-l adaugandu-i putina aroma. Un cub de supa de pui sau vita, sau chiar o supa preparata in casa, cu continut scazut de sare il vor atrage sa consume lichidele. In situatiile in care deshidratarea a aparut din cauza caldurii, mutati cainele la umbra si oferiti-i gheata sa linga. Deasemena inveliti-l intr-un prosop umed, in special zona capului si a burtii, pentru a proteja organele interne. Astfel echipat cainele poate fi transportat de urgenta la medicul veterinar. In cazul diareei si a vomei tot medicul veterinar are competenta sa ia masurile necesare tratarii acestora.

Puteti preveni deshidratarea oferind cainelui boluri cu apa la discretie tot timpul. Daca plecati mai multe ore de acasa asigurati-va ca lasati suficienta apa, mai ales daca se anunta o zi torida. Cainele sa aiba un loc umbros unde sa se retraga. Dupa tratarea deshidratarii oferiti hrana umeda sau preparata in casa cu un procent mare de umiditate.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro