De-a soarecele si pisica - De ce vaneaza pisicile soareci?

De-a soarecele si pisica - De ce vaneaza pisicile soareci?

soarecele si pisicaEste o expresie adesea intalnita atunci cand descriem pe cineva care se tachineaza, se alearga sau se contreaza. Deasemenea literatura universala abunda de fabule si povestioare pe aceasta. Iar industria cinematografica si cea a desenelor animate i-au rasfatat pe acesti 2 protagonisti intr-o multime de productii. Cum este de fapt aceasta relatie?  Si in realitate "Tom” il alearga pe "Jerry”? De ce vaneaza pisicile soareci? Si se pot intelege vreodata un soarece cu o pisica? Sunt intebari la care speram sa putem raspunde in cadrul acestui articol.

Pisicile sunt animale de prada prin excelenta. Ele fac parte din clasa felinelor, care cuprind rudele mai mari cum ar fi: leii, leoparzii, tigrii, pumele etc. Stim cu totii ca acestia sunt vanatori iscusiti, care nu se dau in laturi de la a vana aproape orice prada. Pastrand proportiile, daca leii vaneaza antilope, pisicile vaneaza prazi mai mici decat ele. Astfel gama de animale mici care pot fi vanate de pisica se reduce la mamifere mici (rozatoare) si pasari de dimensiuni reduse. Cum pasarile sunt greu de prins, deoarece sunt vigilente si isi iau zborul cu rapiditate, cea mai accesibila prada pentru pisici sunt rozatoarele mici. Dintre aceste rozatoare mici cei mai raspanditi si usor de prins sunt soarecii de casa sau de camp. Sobolanii sunt si eu o posibila prada pentru mate insa datorita taliei mai mari si agresivitatii, sunt ocoliti de majoritatea pisicilor. O pisica poate sta ore intregi in fata unei gauri de soareci, pana cand micutul va iesi afara. E nevoie de multa rabdare si control pentru a rezista atat de mult timp nemiscata si mereu concentrata. De cum a iesit soarecel din cuib pisica se va napusti asupra lui si cu ajutorul mustatilor va stii exact locul de unde sa apuce pentru a-i reusi atacul. Din pacate un procent scazut din vanatori se soldeaza cu un rezultat pozitiv pentru pisica. Insa soarecii fiind numerosi si setea de vanat a pisicii mare, felina nu va ramane flamanda in nicio zi. Pisicile adora sa se joace cu prada lor, de aceea nu omoara soarecele din prima, ci il antreneaza intr-un joc "de-a soarecele si pisica”, in care micutul rozator este alergat dintr-o parte intr-alta. In acest mod puiutii de pisica invata sa vaneze, mama lor le aduce cate un soarece si le da voie sa se joace cu el, sub atenta ei supraveghere.

Totusi desi pare atat de firesc ca pisica sa manance soareci, multi specialisti nu sunt de acord cu acest obicei. Asta pentru ca soarecii de casa, dar mai ales cei din camp sunt purtatori a numeroase boli care pot fi transmise pisicii, iar apoi chiar omului. Este riscant pentru o pisica nevaccinata, mai ales una obisnuita in casa, sa se hraneasca cu soareci. Probabil veti spune ca pisicile bunicii de la tara nu au suferit niciodata de boli, insa cel mai probabil nu li s-au acordat atat de multa atentie, si in plus o pisica crescuta in acel mediu si-a construit o imunitate mai puternica. Cel mai sigur pentru o pisica de interior este sa ramana mereu in casa, pe langa riscul soarecilor bolnavi exista si alte pericole pentru aceste pisici neadaptate bine lumii din afara locuintei. Hantavirusul este adesea purtat de soareci si transmis pisicilor prin consumul acestora. Acest virus determina un sindrom pulmonar foarte grav, care poate afecta si omul care a venit in contact cu pisica bolnava sau cu soarecii adusi de aceasta. Toxoplasmoza este o alta afectiune adesea intalnita la stapanii de pisici, care afecteaza in principal femeile insarcinate. Parazitul este contractat de pisica tot de la prada ei favorita, soarecii, si transmis prin fecale si secretii omului. Bacterii ca Salmonella, Yersinia sau Rickettsia aleg ca si gazda soarecii, care apoi le transmit direct sau prin intermediul pisicii omului. Acestea determina afectiuni severe, atat omului cat si felinei.

Pisicile au un instinct de vanator pronuntat, de aceea arareori se  intampla ca o pisica si un soarece sa fie buni prieteni. Totusi o pisica crescuta de mica impreuna cu un rozator il va accepta pe acesta ca un priten si nu ca pe o prada, desi uneori se poate intampla ca in joaca sa ii fie reactivate anumite instincte ucigase si atunci totul sa se termine urat pentru rozator. Nu lasati niciodata o pisica impreuna cu un rozator nesupravegheata. Atunci cand prezentati un soarece unei pisici fectuati treptat acest procedeu, mai intai cu soarecele inchis intr-o cusca si oferind recompense pisici oridecateori se poarta adecvat. Cand doreste sa atace distrageti-i atentia. Puteti obtine doar o acceptare din partea pisicii, dar niciodata o relatie de prietenie intre cei doi. Totusi sunt unele cazuri in care se pare ca cei doi se inteleg foarte bine si sunt fericiti impreuna, asta difera de la pisica la pisica si de la soarece la soarece.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


1 Comentarii
  • Anonim a scris la 05.06.2011 17:22:

    pt ca trebuie dar unele pisici nu prea vaneaza soareci pt ca iati invatat doar sa leneveasca . motanul meu de ex. vaneaza si soareci dar si pasari :))

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro