Danio rerio - pestele zebra

Danio rerio - pestele zebra

peste colorat
Danio zebra, asa cum este cel mai cunoscut, este un peste exotic de apa dulce extrem de popular printre acvaristi, mai ales  cei incepatori. Cu o alura delicata si energie debordanta, micutul peste isi trage numele de la cea mai remarcabila caracteristica a sa: corpul dungat, asemeni ierbivorelor africane. Daca nu aveti prea multa experienta cu pestii exotici si vreti sa va avantati in programe de reproducere, Danio rerio e cea mai inteleapta alegere.

Origine si habitat

In trecut, pestii din genul Danio, populau apele calme din sud-estul Asiei, pornind din Pakistan pana in Myanmar. Insa, in zilele noastre, din cauza alterarii habitatului si chiar a pescuitului pentru comertul cu pesti exotici, micutul Danio se mai regaseste doar in estul Indiei (in marele fluviu Gange), Bangladesh si posibil Bhutan.

Peste zebra prefera apele linistite din rauri, canale, balti, iazuri, terenuri inundate etc. Poate aparea chiar si pe campurile de orez, care sunt puternic irigate.

In unele rauri din SUA si Columbia au fost observate populatii de Danio rerio, probabil provenind din crescatoriile de pesti exotici.

Descriere

Danio zebra face parte din familia Cyprinidae, genul Danio. Este un peste micut, ce masoara doar 4-5 cm. Corpul este alungit,argintiu, brazdat orizontal de 5 dungi de culoare albastru inchis, care pornesc de la cap si se sfarsesc pe inotatoarea caudala. Unele surse afirma faptul ca spatiul dintre benzile albastre este colorat diferit la masculi si femele. Masculul ar avea liniile deschise de culoare aurie, iar femela de culoare gri-argintiu. Exista si exemplare albinoase sau de tip leopard, considerate pana nu demult o  alta specie, insa testele genetice au dovedit contrariul. Gura este orientata in sus, pestele fiind preponderent unul de suprafata. Ambele sexe prezinta 2 perechi de mustati, in jurul buzelor. Femela este mai masiva decat masculul, avand abomenul mai bombat si de culoare mai deschisa. La unele exemplare, inotatoarele pot fi mai bine dezvoltata, dand un aspect voalat, aspect care dauneaza vitezei, acesti pesti fiind  mai lenti.

Danio zebra este un peste pasnic si foarte sociabil. Este un peste expansiv, care nu se teme de apropierea umana. Ii place sa traiasca in grup, de aceea este recomandat sa nu achizitionati decat o pereche, ci  un card de cel putin 8 indivizi. Zebra detine multa energie si inoata elegant prin intreg acvariul, in special in zona de suprafata.

Compatibilitate

Fiind un peste docil, se poate intelege cu altii pesti de talia si caracterul sau. Vioiciunea sa ar putea sa nu fie placul pestilor foarte lenti. Unele exemplare au obiceiul de a ciupi inotatoarele pestilor voalati, nu din rautate ci din curiozitate. Poate ar fi bine sa evitati astfel de specii intr-un acvariu cu zebre.

In acvariu

Chiar daca sunt pesti relativ mititei, Danio au nevoie de mult spatiu pentru a inota energic. Pentru un grup de 8-10 membri, e necesar un acvariu de  cel putin 60 de litri, pentru ca pestii sa se poata manifesta in toata splendoarea lor.

Acvariul trebuie sa fie dotat cu un capac cu orificii de aerisire, deoarece inotand la suprafata, acesti pesti pot sa sara afara.

In general, Danio zebra este un peste rezistent si putin pretentios, ce nu necesita conditii deosebite de intretinere, motiv pentru care este ideal pentru acvaristii incepatori. Prefera apele mai reci, temperatura putand fi cuprinsa intre 18o si 24o Celsius. Cu toate acestea, rezista cu succes la temperaturi mai mici (pana la 10o Celsius), dar si mai mari (pana la 30o Celsius) Duritatea apei  sa fie cuprinsa intre 5 si 12, iar pH-ul intre 6 si 7. Apa din acvariu sa fie bine oxigenata si filtrata.

Acvariul poate fi decorat cu plante naturale, amplasate in spate. Partea din fata si lateralele vor fi lasate libere pentru ca pestii sa poata inota liber. Cand obosesc sau cand se simt amenintati, pestii se vor retrage la adapostul plantelor. Alegeti un substrat si obiecte de décor mai inchise la culoare pentru a pune mai bine in evidenta coloritul atragator al zebrelor. Nu uitati de iluminat, care va completa frumosul tablou subacvatic.

Dieta

Danio rerio este un peste omnivor, putin pretentios. Consuma cu placere dietele uscate din comert, iar din cand in cand poate fi rasfatat cu hrana vie. Artemia, daphnia sau bloodworm sunt un adevarat rasfat culinar. Ii puteti hrani si cu pastile de spirulina.

Reproducerea

Se realizeaza foarte usor in captivitate. Nu aveti nevoie decat de un acvariu de vreo 20 de litri, umplut cu apa din acvariul comunitar.  Pe fundul acvariului va fi asezata o plasa cu ochiuri mari (3-4 mm), pentru a preveni atacarea oualor de catre parinti.  Substratul nu este necesar, insa cateva plante pot fi adaugate pentru o mai buna acomodare a pestilor.

pestiiZebrele depun icrele in grup, astfel ca o femela are nevoie de 2-3 masculi pentru a-i fecunda icrele, asa ca aveti grija sa fie mai  multi masculi decat femele in grupul de reproducere. Dansul nuptial si depunerea icrelor au loc dimineata la primele raze ale soarelui. O femela poate depune intre 200 si 500 de oua. Dupa depunere, parintii vor fi scosi si mutati in acvariul initial.

Dupa 3-4 zile ouale vor ecloza, iar alevinii mici de doar 5 mm vor incepe sa urce anevoios spre suprafata. Vor putea fi hraniti infuzori sau hrana speciala pentru pui. In 3-4 luni vor ajunge la maturitate sexuala, iar ciclul se poate relua.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro