Dandie Dinmont Terrier

Dandie Dinmont Terrier

GENERALITATI
Asa cum sugereaza si numele, aceasta rasa apartine grupului de caini terrieri, folositi la origine pentru a vana vidre, nevastuici si bursuci, ca si alte animale daunatoare, de gasit de obicei pe pamant. Acea perioada a trecut si in ziua de astazi sunt folositi mai ales ca animale de companie, datorita dragalaseniei lor proverbiale.

HRANA
Rasa nu este una care sa dezvolte nevoi speciale, sau care sa impuna o echilibrare nutritionala judicioasa. Se va impaca la fel de bine cu mancarea speciala, cat si cu cea de la masa stapanului, cheltuielile pentru hranirea sa fiind relativ mici. Nu este un caine care sa puna probleme de greutate, astfel ca dieta sa nu trebuie supravegheata atent din acest punct de vedere.


COSTURI SI DURATA DE VIATA
Rasa nu este una deosebit de ieftina, dar nu se poate spune ca va drena foarte mult din fondurile alocate pentru achizitionarea unui exemplar. In functie de calitatea exemplarului, ca si de locul din care este achizitionat acesta, ati putea plati ceva mai mult, dar nici in acest caz nu se poate spune ca Dandie Dinmont este un caine extrem de scump. In ceea ce priveste speranta de viata, acest caine este apreciat ca fiind unul longeviv, ce poate trai intre 9-15 ani, cu o medie evaluata la 13 ani. La nastere, o femela poate aduce pe lume maximum trei pui.

DESCRIERE
Cu picioarele lor scurte si strambe, sunt usor de recunoscut dupa capul distinctiv, cu o blanita splendida si cu urechile flocoase lipite de el. Expresia lor, calda si nevinovata, este capabila sa inmoaie si cea mai impietrita inima. Se misca surprinzator de rapid, acoperind foarte bine zona de teren pe care se misca. Blana lor este o combinatie ciudata, regasindu-se in ea si portiuni deosebit de aspre, si unele medii, dar si portiuni in care blana este moale si catifelata la atingere. Blana dubla este si ea un semn dupa care poate fi recunoscut usor un exemplar al rasei, nefiind nevoie ca ea sa fie pieptanata pe spate, ci lasata sa se carlionteze, pentru ca asa este mai usor de intretinut.un exemplar al rasei poate atinge 28 cm si 11 kg, rar intamplandu-se ca aceste dimensiuni sa fie depasite.

BOLI
La fel ca si alti caini de talia lor, Dandie Dinmont sunt susceptibili de a avea probleme de disc intervertebrale, de care trebuie sa tineti cont atunci cand achizitionati un catelus. Pe perioada cresterii trebuie sa fiti foarte atenti cu ei, urcatul scarilor, saritul de pe diferite piese de mobilier, ca si alte activitati cu grad crescut de impact fizic trebuie restrictionate la maximum, mai ales in primele 12 luni de viata. Displazia, luxatiile de orice fel, ca si entorsele la ligamente sunt neasteptate, dar sunt si ele de intalnit la aceasta rasa. La fel ca si la alte rase asemanatoare cu aceasta, artrita nu este neobisnuita, mai ales la batranete. Nu in ultimul rand, atunci cand achizitionati un catel, nu ar fi rau sa-i testati ambii parinti in ceea ce priveste glaucomul.

ISTORIC
Acest terrier cu picioare scurte a fost dezvoltat undeva in jurul secolului al XVII-lea, ca specialist in vidre si bursuci pe dealurile Cheviot Teviotdale. Sir Walter Scott a fost atat de impresionat de aceasta rasa incat a inclus-o in cartea sa �Guy Mannering�, publicata in 1814. Acest personaj fictional, care isi denumeste sarea si mustarul pe care le foloseste, face la fel cu cainele sau, cu rasa si culoarea acestuia. Si astfel, Dandie Dinmot devine singurul caine care isi trage numele dintr-o astfel de situatie, de la un caracter fictional al unei carti, iar multi dintre specialisti spun ca aceasta este cea mai veche dintre speciile de terrier pure.

EXERCITII SI DRESAJ
Discutam despre o rasa extrem de inteligenta, motiv pentru care poate fi dresata cu usurinta, cu specificatia ca, fiind terrier, are uneori tendinta de a fi incapatanata. Foarte mare atentie trebuie acordata latratului, pentru ca ii place sa abuzeze de el, asa ca va trebui sa fie dezobisnuit la o varsta frageda de el. Vis-a-vis de exercitiile necesare, 20 de minute zilnice sunt suficiente pentru ca acest caine sa fie multumit, ei adaptandu-se de minune circumstantelor familiei. Oricum, atunci cand iesiti cu ei afara si ii lasati fara lesa, amintiti-va inainte ca sunt veritabili caini de vanatoare, asa ca vor disparea urgent dupa o veverita sau un iepure, imediat ce vor avea ocazia.

CARACTER SI TEMPERAMENT
Pe cat sunt de sensibili, pe atat de mult le place sa se amestece si sa fie parte la tot ceea ce fac stapanii lor. Sunt deosebit de devotati stapanilor si familiilor lor. Sunt independenti si incapatanati, persista in ideile lor, caracteristica tipica grupului terrier-ilor. Sunt foarte sociabili, se vor comporta exemplar cu celelalte animale ale casei, atat timp cat sunt acomodati de mici cu ele, iar una dintre principalele lor distractii va fi aceea de a se juca cu copii.

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro