Curs 5 dresaj caine - Examene de lucru B.H.

Sorin Dragomir, arbitru chinolog, dresor si crescator de elita


Examenele de lucru sunt, practic, singurul mod prin care putem verifica daca un caine a fost dresat cu succes.
Conditiile care apar in cazul unui examen (agitatie, prezenta altor caini, lucrul printer personae necunoscute, terenul nou) ne fac sa verificam daca prietenul nostru este intr-adevar controlabil si in conditii de stress.
Primul test este B.H. care provine de la germanul Begleit Hund, in traducere, caine de companie. Pentru rasele cu probe obligatorii de lucru, acest examen este doar deschiderea pentru testele cu adevarat dificile ce vor urma: I.P.O (International Prufung Order), care contine trei sectiuni - urma, disciplina si atac.
B.H. cuprinde doua faze: una de disciplina propriuzisa si una de socializare. La prima proba se acorda punctaj, conditia de promovare fiind intrunirea a minim 70% din totalul punctelor acordate pentru disciplina, la a doua faza, de socializare, se acorda calificative, fiind necesar ca testele sa fie trecute cu minim satisfacator.

Acest examen se adreseaza tuturor raselor, chiar si metisilor, fiind practic un test de educare corecta.
Partea de disciplina consta in mers cu lesa, mers fara lesa, comanda "sezi" din miscare, "culcat" din miscare, cu chemare si asteptare de lunga durata (pe perioada in care alt caine sustine examen de lucru).
Lucrul in lesa se face pe un traseu in forma de U (foto), astfel incat sa avem o latura lunga, pe care sa putem executa schimbari de ritm si oprirea; celelalte doua laturi ne permit sa executam schimbarile de directie si intoarcerea la stanga-imprejur.
Cainele se tine tot timpul in partea stanga, cu umarul in dreptul piciorului, pe cat posibil cu privirea indreptata inspre conducator. Lesa nu trebuie sa fie in tensiune. Se penalizeaza abaterile de la pozitia ideala (trage sau ramane in urma, se deplaseaza lateral). Punctajul acordat pentru proba este de 15 puncte.
La mersul fara lesa este important sa mentinem cainele in control. In cazul in care acesta paraseste terenul de lucru, este eliminat din examen. Lesa trebuie purtata in banduliera - tinuta pe umar stanga-sus dreapta-jos, astfel incat sa nu poata da senzatia cainelui ca este legat in continuare.
La fel ca si la mersul in lesa, se executa schimbari de ritm repede-incet, schimbari de directie stanga-dreapta, intoarceri la stanga-imprejur din miscare si opriri, unde cainele trebuie sa adopte pozitia de baza fara comenzi suplimentare. Punctajul acordat pentru proba este de 15 puncte.
Comanda "sezi" din miscare consta in a merge cu cainele la pas, in ritm normal; fara a se incetini, se comanda "sezi", dupa care se avanseaza circa 30 de pasi, ne intoarcem cu fata spre caine, asteptam cateva secunde si consimtamantul arbitrului, dupa care ne reintoarcem la caine. Fiecare comanda suplimentara atrage depunctare, pana la a treia comanda, dupa care se pierde tot punctajul. Privitul inapoi spre caine se penalizeaza cu un punct. Daca animalul ramane in picioare sau se culca, pierde jumatate din punctaj. Punctajul acordat pentru aceasta proba este de 10 puncte.
Comanda "culcat" din miscare are acelasi mod de executie, numai ca, dupa ce ne intoarcem cu fata spre caine, il chemam la noi prin comanda "aici". Cainele trebuie sa vina cu viteza maxima si sa faca "sezi" in fata conducatorului, dupa care revine in pozitie de baza in partea stanga. Asezarea in fata si trecerea la picior se face fara comanda suplimentara. Regulile de depunctare sunt aceleasi ca la proba precedenta. Punctajul acordat pentru aceasta proba este de 10 puncte.
Aceste comenzi se executa numai din miscare; executia de pe loc este incorecta si va fi notata cu 0 puncte.
Asteptarea pe termen lung se executa lasand cainele la 30 de pasi distanta, dupa care ne intoarcem cu fata spre el. Cainele nu are voie sa paraseasca locul sau sa-si schimbe pozitia in care a fost lasat. Daca paraseste locul mai devreme de 2 minute, va primi punctaj 0, pentru schimbarea pozitiei va fi depunctat. Punctajul acordat pentru aceasta proba este de 10 puncte.
Maximul de puncte pentru faza de disciplina este deci de 60, baremul de promovare este de 42 de puncte.
Partea de socializare se executa in zone cu trafic intens. In astfel de conditii cainele trebuie sa execute din lesa "sezi" si "culcat".
Alt test const in a lasa cainele legat, stapanul disparand din raza vizuala a cainelui. Alt caine trece prin fata, impreuna cu stapanul lui. Atitudinea cainelui legat trebuie sa ramana neutra, cainele care trece prin fata lui cu stapanul nu trebuie sa fie agresiv.
In fine, ultimul test consta in a merge cu cainele pe strada, in timp ce un biciclist care claxoneaza sau un patinator cu rotile trec in viteza pe langa el. Cainele nu trebuie sa se sperie de zgomot sau sa devina agresiv.
Acest prim examen reprezinta, de fapt, "cei sapte ani de acasa" ai cainelui. Nu trebuie sa ne facem iluzia ca am promovat cine stie ce examen dificil. Varsta minima de inscriere la examen este de 12 luni.
De abia dupa acest examen urmeaza greul: examenele de urma, disciplina si atac.
Cateva sfaturi despre felul in care ne putem invata cainele pentru promovarea examenului de companie - in numarul viitor.
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro