Curatarea urechilor la caini

Curatarea urechilor la caini

curatare ureche caineAfectiunile auriculare sunt a 2-a simptomatologie, dupa afectiunile dentare, pentru care stapanii de caini isi duc companionii la veterinar. Asta inseamna mult timp si resurse financiare irosite. Toate acestea pot fi prevenite prin efectuarea unei igiene periodice a urechilor. Deci nu trebuie sa lipseasca din cadrul masurilor de toaletare a cainilor. In continuare vom discuta despre cum trebuie facuta o curatare buna a urechilor cainelui fara a produce suferinte animalului atat in timpul executarii cat si ulterior.

Educarea catelului
Pentru ca acest moment sa fie placut si facil pentru dumneavoastra si patruped, e nevoie ca el sa fie obisnuit cu aceasta. Cum cel mai bine cainele asimileaza cand e tanar incepeti educatia de la varste cat mai fragede. Incepeti prin a atinge si a ridica urechile cainelui, in joaca si laudandu-l sau recompensandu-l ori de cate ori  permite asta. Cresteti pe parcurs durata in care ii tineti urechea deschisa si incepeti sa-l invatati si cu introducerea degetului sau a unei bulete in ureche. Laudat si recompensat de fiecare data cand accepta asta. Masati-i baza urechii, majoritatii cainelor le place acest procedeu. Cand deja cainele e relaxat cu aceste lucruri puteti trece la curatarea efectiva a urechii.

Inspectia urechii

Saptamanal verificati urechile cainelui pentru a observa daca sunt murdare sau daca au fire de par crescute in interior. O ureche sanatoasa trebuie sa fie curata si sa prezinte un strat pelicular de ceara, care o protejeaza. Trebuie luate masuri imediate daca observati unul din urmatoarele semne:
- Inflamare a urechii si durere la atingere
- Depozite mari de ceara cu sau fara murdarie asociata
- Fire de par in conductul auditiv
- Leziuni ale urechii sau conductului auditiv
- Miros neplacut

In oricare din aceste situatii mergeti cu cainele la medicul veterinar. Niciodata nu incercati sa curatati urechea cainelui daca este inflamata si dureroasa, doar veti chinui animalului si veti avea toate sansele sa agravati afectiunea. De asemenea este bine ca inainte de face prima curatare  a urechii sa cereti sfatul unui specialist, veterinar sau la cosmetica. Curatarea urechii e singura manopera pe acre o puteti face acasa si care poate preintampina infectiile, daca e facuta regulat si corect.  

Frecventa
Aceasta manopera ar trebuie efectuata lunar la cainii cu urechi drepte. La cainii cu urechile lasate (Basset sau spanieli) sau la cei care inoata des trebuie facuta saptamanal, deoarece morfologia lor favorizeaza instalarea infectiilor. Urechiile lor nu sunt aerisite ca ale celorlalte rase si umiditatea in interior creste creand conditii optime pentru dezvoltarea bacteriilor. In plus si mizeria odata intrata e mai dificil de eliminat si ramane cantonata in concduct. La rase precum Caniche, Schnauzer sau terrieri intraauricular cresc fire de par mai abundent decat la altele, de aceea trebuie inspectate saptamanal pentru a indeparta aceste fire.

Curatarea efectiva
Pentru aceasta aveti nevoie de bulete de vata (cele pentru demachiat sunt ideale) sau comprese sterile, o solutie de curatat urechile, se gaseste la orice farmacie veterinara sau cel mai bine cereti medicului veterinar sa va recomande una. Nu folositi betigasele cu bumbac  in capat deoarece pot zgaria conductul auditiv, eventual infasurati-le intr-o compresa, in plus vata poate lasa in interior scame care vor putea declansa inflamatii.

Adoptati o pozitie confortabila atat pentru dumneavoastra cat si pentru catel, de preferat intins pe jos cu cainele intre genunchi sau coapse pentru a-l putea imobiliza si sa va ramana si mainile libere. Folositi un ton vesel si laudativ, transformati totul intr-o joaca. La inceput inspectati urechea si observati cat de abundenta e murdaria si sau firele de par. Indepartati mizeria de la intrarea in ureche pentru o mai buna vizibilitatea. Daca exista multa ceara uscata pe pereti turnati solutia pentru urechi in conductul auditiv si asteptati 30 de secunde ca sa se inmoaie ceara, in tot acest interval masand usor baza urechii. Apoi lasati cainele sa se scuture, e un reflex natural de-al lui, astfel ca indeparta solutia si ceara dizolvata. Datorita acestui procedeu cel mai bine ar fi sa faceti curatarea urechilor in baie, deoarece se produce putina mizerie. Apoi inspectati din nou urechea si observati daca a mai ramas ceara sau mizerie in conduct, o cantitate mica de ceara e natural sa mai ramana acolo si nu e recomandat sa fie raclati peretii conductului de toata ceara. Daca a mai ramas atunci cu o bulete sau o compresa sterila infasurata pe deget stergeti interiorul urechii doar pana in punctul in care aveti vizibilitate, daca mergeti mai departe orbeste riscati sa produceti leziuni ale timpanului sau conductului auditiv. Daca urechea arata curata si fara iritatii acesta procedura s-a terminat cu bine si puteti trece la cealalta ureche. La final recompensati si laudati catelul. Daca exista fire de par trebuie neaparat indepartate, nu si cele crescute foarte in interior, pentru acelea cereti ajutorul unui specialist.

Urechile sunt un punct sensibil al cainilor datorita usurintei cu care se instaleaza infectiile in acest loc, insa si organul care le asigura una din principalele senzatii dupa care se ghideaza. De aceea trebuie acordata importanta maxima igienei lor, care nu consuma foarte mult din timpul dumneavoastra, in plus e inca un moment placut pe care il petreceti impreuna, catelul il va savura, si va uita de supliciul la care a fost supus.

Foto: 1

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

 

2 Comentarii
  • Anonim a scris la 28.07.2010 22:22:

    daca cainele vrea sa manance mancare :supa,macaroane ,carne ..etcam voie sa ii dau???

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 28.07.2010 22:20:

    Am si eu o intrebare: Caini de rasa Shar-pei au nevoie de pedigri unic ?adica 2-4 luni4-6luni-6-8luni? Mai am o intrebare: Cainele meu a fost operat la ochi si are ceva de genu:ochii rosi,si in ochiul operat are un fel pe piele subtire si mie nu imi place as vrea sa stiu daca se va vindeca

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro