Cum sa prevenim agresivitatea intre pisici?!

Cum sa prevenim agresivitatea intre pisici?!

bataie intre pisiciDupa cum am vazut intr-un articol anterior agresivitatea felina poate prezenta mai multe forme si tipuri. Specialistii in comportament felin inca nu au descifrat intrutotul mecanismele care determina o pisica sa reactioneze agresiv la un moment dat sau intr-o anumita circumstanta. Exista metode prin care se poate preveni  un astfel de comportament sau poate fi intrerupt.

Cand detineti mai mult de o pisica urmariti cum socializeaza una cu cealalta, pentru a trata agresivitatea e nevoie ca mai intai sa fie descoperita. Mai greu de decelat este agresivitatea pasiva, care de cele mai multe ori se manifesta pe la spatele stapanului, insa cu atentie si mai mult timp acordat „agresorul” poate fi prins. Anumite forme de agresivitate (materna, in joaca) nu necesita a fi penalizate. Sunt manifestari absolut naturale, care isi au rolul lor bine definit in formarea psihicului pisicilor. Insa acestea sunt singurele tipuri de agresivitate pozitiva, toate celelalte au  o influenta negativa asupra animalului agresat, de aceea trebuie amendate cat mai repede.

Distragerea

Se aplica in cazul in care surprindeti o scena violenta in direct. Poate fi vorba de o incaierare fizica, ce poate duce la raniri (mai ales intre motani), sau poate fi vorba doar de agresivitate  manifestata prin sunete, hasaituri, limbaj corporal. Cand surprindeti un astfel de moment, il intrerupeti imediat, distragand atentia pisicilor. Strigati puternic „NU”, bateti din palme sau agitati o cutie cu monede, orice zgomot puternic care va speria pisicile sau le va atrage atentia inspre dumneavoastra. Mai puteti folosi o jucarie cu care sa distrageti una dintre pisici, fie sa-si indrepte agresivitatea inspre aceasta (in acest caz folositi o jucarie de plus), fie sa o atrageti la o portie de joaca, care o va mai relaxa si va uita de conflict.

Interventia fizica

Ideal ar fi sa nu fie necesara, iar aceasta nu inseamna pedeapsa fizica. Niciodata nu apelati la lovituri pentru a pedepsi orice animal. Interventia fizica ar trebui sa aiba loc atunci cand cele 2 pisici nu cedeaza la nici un alt stimul extern sau cand violenta fizica depaseste limitele integritatii corporale. Actionati cu atentie pentru a nu fi dumneavoastra ranit din greseala. Vom executa un gest care este bine cunoscut oricarei pisici: apucarea de ceafa. Este modul in care mama pune la punct pisoii sau ii transporta, asa ca pisica il cunoaste foarte bine si ii intelege semnificatia.  Se apuca pisica de pielea din zona cefei, gentil insa ferm si este trasa de la locul incaierarii. Nu se smunceste si nu se pedepseste altfel. Cand s-a calmat i se da drumul si i se vorbeste cu caldura.

Separarea

Are loc in cazul in care cele doua pisici nu reusesc sa se inteleaga.  Astfel pentru o perioada de timp (zile sau chiar luni), fiecare pisica va locui in incaperi separate. Pisica agresiva va fi tinuta intr-o singura camera, pe cand celeilalte i se va permite accesul in toata casa. Astfel va reusi sa isi recladeasca increderea in sine si in tot restul locuintei. Din cand in cand le puteti permite sa se miroase prin usa intredeschisa. In perioada aceasta de izolare folositi un  prosop cu care sa „stergeti” blana unei pisici, apoi repetati gestul cu cealalta. Astfel mirosul uneia trece in blana celeilalte si astfel se vor cunoaste mai bine.

Ce se mai poate face:

- Sterilizati pisicile: astfel preveniti disputele sexuale dintre masculi, uneori si dintre femele. In plus caracterul pisicii sterilizate se schimba, devine mai docila si mai echilibrata.

- Taiati unghiile: unghiile scurtate reduc riscul unor accidentari severe.

- Consultati medicul veterinar, in situatia in care observati ca s-a schimbat radical comportamentul uneia dintre pisici (poate fi vorba de o afectiune) sau in cazul in care aveti in posesie o pisica anxioasa sau cu un caracter puternic dominant, pentru a va recomanda o medicatie sedativa.

- Respectati programul de introducere a noii pisici celor deja existente ( vezi articol )

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


1 Comentarii
  • Anonim a scris la 03.02.2011 17:29:

    Pisica mea e femela, sterilizata, in varsta de 12 ani . Are un temperament dificil(in ideea ca este distanta in special cu necunoscutii si daca nu are chef sa o mangai, nu te va lasa), dar nu zgarie fara motiv. Numai ca a avut doua iesiri foarte foarte agresive si m-a atacat la propriu fara sa-i fac nimic. Dimpotriva, azi m-a atacat chiar dupa ce i-am dat de mancare. ultima data cand s-a comportat astfel a fost acum 2 ani. Care ar putea fi cauza?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro