Cum protejăm câinii de caniculă

Cum protejăm câinii de caniculă

caien si caniculaCanicula deja ne-a lovit desi vara calendaristica e doar la inceput. Caldura este foarte greu de suportat de noit toti, dar si de cateii nostrii. Am putea spune ca pentru ei e chiar mai dificil. Cum ei nu au glande sudoripare, termoreglarea se face doar prin respiratie. Asa ca intelegeti acum de ce sta cu gura deschisa si limba de o schioapa afara. Plus gafaitul acela intens. Ii cald de nu mai poate, iar noi trebuie sa-l ajutam sa se racoreasca. In continuare vom vorbi despre cum trebuie sa ne ingrijim cainele pe timpul verii, cand termometrele o iau razna in sus.

Atentie deosebita trebuie acordata raselor de caini brahiocefalice, adica cele cu botul scurt: Boxer, Bulldog, Pechinez s.a. Ele au dificultati in respiratie si reglarea temperaturii interne din cauza botului scurt, deci si o suprafata mai mica prin care se pot racori. Deasemena rasele cu par negru si blana foarte deasa necesita o atentie mai deosebita deoarece se incalzesc mai tare la soare, respectiv blana deasa actioneaza ca un palton, deci mentine caldura in corp, ceea ce vara nu e tocmai de dorit.

Indicat este ca la inceputul sezonului cald cainii sa fie tunsi, mai ales cei mentionati mai sus, cu blana deasa (Collie, Ciobanesti romanesti, Husky, Ciobanescul german s.a.). Blana mai scurta asigura o ventilatiei mai buna a pielii si un confort deosebit cainelui. In plus va va fi mai usor sa detectati eventualii paraziti externi (in special capuse) care roiesc in acest anotimp si pe care cainele le poate lua in timpul plimbarii zilnice. Aveti grija insa sa nu scurtati prea mult blana cainilor. Un strat  de cativa centimentri de par este util pentru a-i proteja de arsurile solare. Ca si oamenii si ei pot dobandi arsuri ale pielii, cu atat mai mult cu cat piele lor este si mai sensibila, daca nu este aparata de par. In cazul in care foarfeca a scapat mai adanc in blana cainelui sau doar ca masura suplimentara de protectie anti-arsuri puteti aplica pe pielea cainelui o lotiune de protectie solara speciala pentru caini care se gaseste in pet-shopuri. Nu folositi lotiune de plaja pentru oameni deoarece contine zinc, toxic pentru pielea cainelui.

NU lasati cainele in masina pe perioada verii! Este greseala pe  care multi stapani de caini o fac. Inchid cainele in masina in arsita zilei, "doar pentru 5 minute cat fac o cumparatura”, iar apoi cand se intorc isi gasesc patrupedul iubit mort sau in soc. 10 minute inchis in masina cu geamurile ridicate pe timp de canicula sunt suficiente pentru a ucide un caine, oricat de mare ar fi. Evitati pe cat posibil sa se intample acest scenariu: legati cainele afara pana veniti, lasati-i apa la dispozitie sau o haina umeda, evitati sa-l luati cu masina.

Nu scoateti cainele la plimbare in miezul zilei! Nici dumneavoastra nu va face bine sa umblati in toiul zilei cand temperaturile de pasesc 35 de grade la umbra, daramite lui. Cainii intra in soc  caloric la temperatura de 40 de grade celsius, iar vara in plin soare sunt cu cel putin 10 grade mai mult decat arata termometrul de la umbra. Planificati plimbarile seara si dimineata pe racoare.

Nu lasati cainele sa umble pe suprafete incinse. Pernitele de la picioare sunt acoperite de o piele sensibila care se arde foarte usor. In plus nici nu e placut pentru el. Plimbarea de seara este bine sa se faca cat mai tarziu, cand betonul orasului s-a mai racit putin. Daca cainele sta in curte, asigurati-va ca are suprafata mai rece pe care sa stea, iarba este ideala in acest sens sau pavaj aflat la umbra. Puteti uda cu apa rece padocul unde sta cainele pentru a fi mai suportabila caldura.

Cainele sa aiba mereu apa rece si proaspata la dispozitie pe timp de vara si nu numai. Apa il ajuta foarte bine sa se racoreasca. Un caine fara apa vara, lasat in caldura nu va mai apuca ziua urmatoare! Si nu va doriti asta. Daca plecati mai mult timp de acasa, lasati un vas mai mare cu apa intr-un loc umbrit, pe toata durata zilei; sau mai multe boluri in locuri diferite.
    
Umbra este indispensabila cainelui vara. Soarele dogoritor care bate toata ziua pe caine este criminal. Chiar si cu toata apa la dispozitie cainele poate intra in soc. Insolatia ii afecteaza si pe ei. Cainii tinuti in curte ar trebuie sa aiba plasata cusca sau padocul intr-o zona umbrita, pe toata perioada zilei. Daca cusca e captusita si cu un material termoizolant e si mai bine. O puteti uda dimineata cu apa, astfel se supraincalzeste mai greu pe timpul zilei.

Un bazin cu apa este de mare ajutor pentru cainii aflati la curte sau oricare altii care au posibilitatea sa se scalde cand caldura devine insuportabila. O piscina gonflabila ca cea pentru copii e o investitie mica, dar care aduce multe beneficii catelului. Il ajuta sa se racoreasca si sa se si distreze. Majoritatii cainilor le place mult sa se scalde. Apa necesita schimbata saptamanal pentru a nu permite larvelor de tantari sa eclozeze si sa aveti de-a face cu o invazie de insecte extrem de suparatoare.

Daca sunteti nevoiti sa scoateti cainele afara pe caldura puneti-i o sepcuta. Nu e doar un accesoriu sau un moft, este chiar utila. Deasemenea o hainuta umezita il ajuta sa faca mai bine fata caldurii. Nici papuceii pentru catei nu prind rau cand pasesc pe cimentul incins.

La primele semne de soc caloric este bine sa ajutati cainele sa se racoreasca. Inveliti-l intr-un cearsaf umed si obligati-l sa bea apa. Abia apoi fugiti cu el la veterinar. Semnele socului caloric sunt: gafaitul abundent, respiratia accelerata si zgomotoasa, saliva lipicioasa, febra, voma, apatie, miscari necoordonate.

Depinde numai de dumneavoastra sa faceti vara mai placuta pentru catelul propriu. Canicula nu e prietenul cainelui, la fel cum nu e nici al nostru. Respectati sfaturile de mai sus si veti avea un caine fericit pe toata durata sezonului cald.

Foto: itchmo.com

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro