Cum ingrijim cateii abandonati?

Cum ingrijim cateii abandonati?

catei abandonatiUneori de poate intampla sa deveniti peste noapte mama surogat pentru unul sau mai multi pui de caine de diferite varste. Fie pentru ca mama lor nu a mai dorit sa-i hraneasca, i-ati gasit pe strada, cateaua a murit sau doar pentru ca sunt prea multi fratiori, micutii trebuie hraniti si ingrijiti de dumneavoastra. Nu e deloc o sarcina usoara, dar satisfactiile sunt pe masura efortului. Cu cat sunt mai micuti cu atat au nevoie de mai multa atentie si hranire specifica.

Culcusul e locul unde se vor simti in siguranta si vor petrece cel mai mult timp. Trebuie sa fie confortabil, moale si calduros. Poate fi un cosulet impletit sau de burete din comert sau doar o cutie de carton tapetata cu ziare din belsug. Cand puii vor incepe deja sa mearga puteti amplasa haine pe care sa doarma. Patul trebuie amplasat intr-un loc calduros (25-28 grade Celsius), linistit, fara curenti puternici de aer, dar bine aerisit. Temperatura poate fi mentinuta cu becuri speciale, paturi calduroase sau covorase electrice. Atentie la  supraincalzire, in cazul cateilor aflati in primele zile de viata si care nu se pot misca, feri de sursele de caldura. Cand catelusii depasesc 6 saptamani puteti scadea temperatura la cea normala, pentru dumneavoastra (20-22 grade). Pentru ca sa doarma toata noaptea si pentru ca sa le dati impresia ca e mamica lor aproape puteti amplasa in culcus o sticla de plastic umpluta cu apa fierbinte si invelita intr-un prosop. Curatati zilnic locul unde ii tineti, nou-nascutii sunt foarte sensibili la excrementele care pot intretine un mediu bacterian periculos.

Hranirea e un alt aspect important al ingrijirii micutilor. Deoarece ei inca depinde de laptele matern (mai ales nou-nascutii) trebuie sa le furnizam o hrana care sa suplineasca cu succes valoarea nutritiva a acestuia. In unele pet-shop-uri se gasesc formule speciale pentru cateii sugari, la fel cum se gasesc pentru bebelusi. Insa daca nu aveti acces sau nu va permiteti astfel de formule speciale trebuie sa preparati singuri in casa laptele special pentru catelusi.  Atentie: laptele crud de vaca sau capra nu este bun pentru ei, poate cauza diaree si oricum nu furnizeaza toata energia de care are nevoie un catelus pentru a creste sanatos. O reteta de lapte pentru pui de pana la 4 saptamani ar fi urmatoarea:  2 cani de lapte de vaca proaspat, 1-2 galbenuse (fara albus) si o lingurita de miere, o lingura de iaurt si eventual niste vitamine speciale pentru catelusi dizolvate in acest amestec. In functie de varsta cateilor ii puteti hrani cu biberonul sau direct din castron. Exista si varianta sondelor gastrice , insa doar dupa consultarea medicului veterinar.

Pregatiti laptele doar pentru o zi, ca sa preveniti alterarea (atat laptele cat si ouale se strica rapid).verificati temperatura laptelui pe dosul mainii, la fel ca pentru bebelusi. Folositi biberoane cu tetina potrivita pentru gurita cainilor. Orificiul nu trebuie sa fie foarte larg pentru ca sa nu se inece. Daca observati lapte iesind pe nari inseamna ca micutul s-a inecat si incetati hranirea cu aceea tetina, alegeti una cu orificiu mai mic. Cand observati ca din gura cainelui iesi mult lapte inseamna ca s-a saturat si ii scoateti biberonul din gura.

In prima saptamana trebuie hraniti la fiecare 2 ore. Apoi e suficient de 3 ori pe zi. Din a 3-a saptamana puteti incepe sa le dati si hrana sub forma de pasta: griș cu lapte, orez cu lapte sau bobite pentru juniori inmuiate bine in lapte. Ii puteti incuraja sa manace aceasta hrana prin inmmuierea degetului si lasandu-i sa il linga. Apoi incet incet se vor obisnui si cu acest tip de mancare. Dupa manacare, la fel ca si in cazul bebelusilor, trebuie stimulati sa ragaie, sa elimine gazele. Ii luati in brate, sprijiniti pe umar si ii bateti usor pe spate pana incep sa scoata aerul. Balonarea poate cauza crampe abdominale si multa galagie in casa.

Cei mici trebuie stimulati si sa isi faca nevoile. Mama lor cand sunt mici ii linge in zona perianala pentru a-i indemna sa-si faca nevoile. Acum dumneavoastra trebuie sa le treziti aceste instincte prin atingerea cu o carpa calduta, umeda a acestor zone. In urmatoarele momente deja catelul se va pune pe "treaba”.

Petreceti cat mai mult timp cu ei, cand sunt mici relationarea cu "parintele” e foarte importanta pentru deprinderea un caracter echilibrat. Obisnuiti-l treptat cu diverse situatii cu care se va intalni mai tarziu (contactul cu strainii, alte animale, plantele).

Foto: bbc.co.uk

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


10 Comentarii
  • Anonim a scris la 08.02.2014 22:20:

    Buna ziua,daca doriti am doi catei,metis labrador,pe care i-am gasit pe camp abandonati,au primul vaccin facut ,prima baita......daca doreste cineva,ma puteti contacta pe mail

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 28.03.2013 20:27:

    Am avut un pui de amstaff de 2 saptamani si l-am hranit conform acestui articol (cu lapte cu galbenus de ou) si a ajuns in 3 zile sa moara in chinuri, blocandu-i-se sistemul digestiv. S-a chinuit saracul catel 24 de ore plangand intruna. ASA CA IN PRIMUL RAND CAINELE NU TREBUIE DESPARTIT DE MAMA CEL PUTIN 6 SAPT, IAR DACA ACEST LUCU NU ESTE POSIBIL, TREBUIE HRANIT CU LAPTE PRAF DE CAINI SAU LAPTE DE CAPRA DILUAT CU CEAI CE COLICI DE BEBELUSI ( acestea fiind vorbele medicului veterinar), IN NICI UN CAZ GALBENUS DE OU PANA LA 4-5 SAPTAMANI.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 17.03.2013 15:08:

    buna ziua, am gasit 3 catelusi(pui de 3-4 zile) intr-o padure.... si vreau sa le gasesc stapan..sunt 2 fetite si un baiat..nu stiu ce rasa sunt.... dar sunt frumosi foc..cine are dorinta sa faca o fapta buna sa ma contacteze..sunt din Tg Jiu..eu o sa am grija de ei pana li se deschid ochii si incep sa manance singuri.... Eu am adoptat 3 caini(din care unul are doar 3 picioare) si va spun din experienta ca merita..sunt pe bune dreptate cei mai buni prieteni !! Va astept dragilor!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 13.02.2011 17:28:

    I-am gasit intr-o cutie afara in frig si aproape morti de foame. Doi dintre ei cred ca sunt caniche sau bichon, sunt foarte dragalasi, deocamdata ii hranesc cu biberonul , iar cealalta fetita e mai maricica, i-au dat dintisorii. Noi mai avem catel , avem si pisicia, nu ne putem descurca cu toti. Cine isi doreste niste catelusi dragalasi ma poate contacta la numarul de tel 0751124913 sau pe email la silviabujor@ymail.com. Sunt din Constanta.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.12.2010 10:20:

    Doresc un catelus - catelusa de talie mica, nu de rasa, dragalasa, iubitoare, daca se poate sa fie mica, poate neagra cu ceva alb, dar nu conteaza prea mult. Vreau un catelus de talie mica dragalas, nu ma intereseaza rasa, poate fi si maidanez. Telefon 0727214681

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 08.11.2010 11:05:

    saracutii mi dai mie ?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 28.09.2010 14:20:

    Suntem din Cluj-Napoca si cautam persoane iubitoare de animale, care doresc sa ia in adoptie 2 pui frumosi de catel. Acum inca au ochii inchisi , au 11 zile, iar noi ii donam la varsta de 1 luna si 2 sapt. Pentru informatii sunati la: 0743070974 sau 0746742362. Va asteapta cu drag :))

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 28.09.2010 14:20:

    Suntem din Cluj-Napoca si cautam persoane iubitoare de animale, care doresc sa ia in adoptie 2 pui frumosi de catel. Acum inca au ochii inchisi , au 11 zile, iar noi ii donam la varsta de 1 luna si 2 sapt. Pentru informatii sunati la: 0743070974 sau 0746742362. Va asteapta cu drag :))

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.07.2010 23:45:

    nr meu de tel este 0762613569

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.07.2010 23:43:

    Au nevoie urgenta de stapan,sunt mici si neajutorati.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro