Cum arata ursul panda acum 2.000.000 de ani

Cum arata ursul panda acum 2.000.000 de ani

20.06.2007

O echipa de antropologi de la Universitatea din Iowa au descoperit primul craniu de urs panda pitic, animal care traia in sudul Chinei acum mai mult de doua milioane de ani si care este predecesorul ursului panda gigant din zilele noastre.

Desi pana acum s-au mai descoperit dinti si alte oase ale ursului panda pitic (intre 1985 - 2002), acum este prima oara cand se face o descoperire atat de valoroasa: pornind de la dimensiunile craniului, oamenii de stiinta vor putea reconstitui dimensiunile animalului.


foto: corbis.com

  panda


Specia antica de panda, cunoscuta cu numele de Ailuropoda microta sau
panda-gigant pitic, masura cel mai probabil in jur de 9 metri lungime, fata de panda din zilele noastre care poate atinge pana la 15 metri. La fel ca urmasul sau, ursul panda de acum 2 milioane de ani se hranea cu ramuri de bambus, lucru constatat dupa analiza dintilor si a muschilor.


In plus, descoperirea a aratat ca din punct de vedere anatomic, ursul panda antic nu s-a schimbat foarte mult in milioanele de ani. Craniul descoperit este de doua ori mai mic decat craniul unui urs panda gigant, insa are o anatomie similara, ceea ce inseamna ca ursii panda au evoluat separat de celelalte specii de ursi si au inceput sa manance bambus foarte devreme in evolutia lor.

''Ursii panda sunt animale unice'', afirma unul din oameni de stiinta, ''este singura specie de urs care are o dieta complet vegetariana si specializarea pe acest tip de hrana a durat probabil milioane de ani''.

Dincolo de stabilirea caracteristicilor anatomice si fizice ale ursului panda antic, descoperirea a ajutat si la stabilirea conditiilor climatice din sudul Chinei de acum 3 milioane de ani. Ursul panda pitic traia in padurile tropicale de bambus de la ses, fata de astazi, cand ursii panda, cei cativa care mai traiesc in habitatul lor natural, au fost fortati sa urce in padurile de bambus din munti.

20.06.2007
Lavinia Rorich
Zooland.ro

3 Comentarii
  • Anonim a scris la 04.03.2014 17:09:

    sunt alba

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.03.2014 17:06:

    a fost frumos iau F . B. sigur

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 30.01.2009 13:08:

    ursul brun

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro