Cum alegem nisipul pentru pisici?

Cum alegem nisipul pentru pisici?

litiera cu nisipInvatarea pisicutei cu facutul la litiera e o munca destul de simpla, deoarece se bazeaza pe instinctele naturale ale felinelor, si anume de a-si pastra curat locul unde traiesc si de a-si face necesitatile mereu in acelasi perimetru deja “contaminat” cu mirosul lor. Daca reusiti aceasta veti reusi sa convietuiti intr-un mod cat mai placut. Insa inainte de a purcede pe drumul “dresarii” pisici cu litiera si nisipul e nevoie sa va dotati cu cele necesare si anume: litiera si nisipul (asternutul). In acest articol vom discuta despre toate tipurile de nisip existente pe piata (si sunt destul de multe). Fiecare pisica poate prefera un anumit tip de nisip si poate refuza un altul, de aceea de multe ori e o loterie cand cumparati un anumit asternut pentru ca nu veti fi siguri ca pisica il va si accepta si implicit folosi (asta e scopul in definitiv).

Dupa cum spuneam piata e foarte ofertanta cand vine vorba de asternut pentru pisici. Calitatea si pretul variaza si nu intotdeauna sunt in corelatie. Totusi de cele mai multe ori nisipul cel mai economic nu e sic el cu pretul per sac cel mai mic. Desi initial investitia pare mai mica, constatati mai tarziu ca e nevoie de mai multi saci (implicit valoare mai mare la final) pe luna din acest nisip “economic”, fata de unul singur dintr-un produs pentru care ati plati doar cativa lei in plus si va ajunge o luna intreaga. Alteori se intampla sa dati mai multi bani pe un produs care face aceeasi treaba ca si unul mult mai ieftin. Totul depinde de cat de bine va orientati la raft, cat sunteti dispusi sa scoateti din buzunar si de cat de pretentioasa e felina dumneavoastra.

Nisipul care formeaza bulgari
Probabil cel mai cunoscut si cumparat tip de asternut. Principala sa calitate este aceea de a forma bulgari in jurul excrementelor, in special a urinii, care pot fi indepartate ulterior cu o lopatica speciala care se gaseste in pet-shopuri. Astfel nisipul ramas ramane curat, eventual completati cu altul proaspat daca litiera s-a mai golit. Absoarbe bine mirosul, iar unele produse au adaugate si diverse arome, pentru o mascare cat mai buna a mirosului. In acest caz exista si un inconvenient, nu toate pisicile agreaza mirosurile straine (de levantica de exemplu).

La dezavantaje mentionam formarea prafului, care uneori poate fi daunator pentru dumneavostra sau pisica. Substanta de baza a acestor tipuri de nisipuri este bentonita, o roca moala, care se poate eroda si forma acest praf alb. Praful cauzeaza uneori infectii ale regiunilor genitale si perianale la pisici (destul de rar, dar un oarecare risc exista).  Mai mult acest praf se poate lua pe labutele pisici si raspandit in toata casa (folositor in cazul in care vreti sa urmariti activitatea pisicii, dar deloc necesar). Acest dezavantaje poate fi indepartat usor prin amplasarea in jurul litierei a unui covoras din cauciuc sau pvc care sa capteze acest praf de pe piciorusele animalului. Totusi nu toate tipurile de nisip sunt formate din bentonita. Exista produse care folosesc materiale naturale (lemn, rumegus) si care formeaza si bulgari, dar despre acestea vom vorbi mai incolo.

Nisipul care nu formeaza bulgari
Vine si el cu o serie de avantaje si dezavantaje.  Este creat astfel incat sa absoarba foarte bine urina si mirosul in detrimentul formarii bulgarilor. Cantitatea de praf si implicit problemele medicale sunt mult reduse. Granulatia mai mare permite adaugarea unei cantitati mai mici de asternut in cutie, deci economie. Dezavantajul major este acela ca nisipul trebuie schimbat cu totul cand se acumuleaza “mizeriile”. Litiera e golita, spalata si se pune un alt strat. Deci veti face mai multe drumuri la ghena de gunoi, iar psicia s-ar putea sa-l refuse cand devine prea imbibat.

Cristalele absorbante
Sunt un tip de asternut mai nou aparut pe piata. Au capacitate de absorbtie mare raportata la volum ( un sac de 1.5 kg e suficient 1 luna la 1 pisica). Au un aspect placut in litiera, nu lasa mirosul sa se imprastie prin incapere si nu elibereaza praf. Particulele din silicat s-ar putea Totusi sa nu fie pe placul piscii, care va gasi greu sa-si ascunda “produsele” in acest asternut. Dar de cele mai multe ori cu timpul va reusi sa se acomodeze. Fecalele se vor indeparta cu lopatica, iar urina este absorbita complet. Cand critalele din albe devin galbene e momentul sa schimbati cu totul asternutul, insa cantitatea de 1.5 kg e capabila sa absoarba timp de o luna urina fara sa scape vreun miros.

Asternutul biodegradabil
Un alt tip de “nisip” de ultima generatie cu o multime de calitati. Are aspect de granule formate din lemn uscat, rumegus sau hartie reciclata. Unele pot forma bulgari altele nu, dar toate absorb extrem de bine urina si mirosul. Fecalele se indeparteaza cu lopatica si se recompleteaza deficitul cu asternut nou. Alt mare avantaj este acela ca poate fi aruncat in toaleta, deoarece e biodegradabil. Astfel scapati de corvoada dusului gunoiului sau de degajarea de miros din cosul de gunoi. Rata de absorbtie fiind de 100% este si foarte economic. Desi pretul e unul crescut per sac.

Sfaturi utile:
Curatatati de fiecare data litiera pisicii. Indepartati bulgarii si fecalele imediat ce au fost lasate acolo de felina. Asternutul imbibat tare se schimba. Pisica prefera sa-si faca nevoile  in asternut curat, altfel va allege alt  loc din casa unde sa-si lase “cadourile”.

O data pe saptamana spalati si dezinfectati litiera. Nu folositi detergenti cu miros puternic sau otet.

Cand schimbati tipurile de nisip amestecati-l pe cel nou cu o parte din cel vechi, pentru ca trecerea sa nu fie brusca pentru pisica.

Plasati in cutie un strat de nisip de grosimea recomandata de  fiecare producator.

Nu asezati litiera langa bolurile cu hrana si apa. De preferat sa fie intr-un colt al casei bine aerisit si destul de ferit de forfota familiei, unele pisici pot fi stanjenite sa faca “treaba” daca e privita sau daca se circula intens in jurul ei.

Nu schimbati des locul litierei deoarece pisicile au anumite tabieturi la care tin.

Daca aveti mai multe pisici e posibil sa aveti nevoie de cate o litiera pentru fiecare, deoarece exista posibilitatea ca sa nu-si accepte una alteia mirosul (mai ales masculii necastrati).

Facutul la nisip e foarte important pentru  proprietarii de pisicii deoarece rezolva problema plasarii excrementelor prin toata casa, mai ales in pat. In plus si pisica se simte mai bine stiind ca si-a ingropat pentru totdeauna “nevoile”.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


1 Comentarii
  • Anonim a scris la 16.01.2013 12:52:

    buna am si eu o intrebare.daca transport o pisica in strainate si merg cu ea in masina ii pot pune nisip in cusca de transport sa isi faca nevoile?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro