Cum ajutam cainele sa castige in greutate?!

Cum ajutam cainele sa castige in greutate?!

caine slabUn caine poate pierde in greutate dintr-o multime de motive. Problemele de sanatate, parazitii, malnutritia sau neglijarea sunt cauze frecvente ale emacierii la caini. Un  caine slabeste destul de greu, insa este mult mai greu sa se ingrase.

Inainte sa va inhamati la un regim de ingrasare este bine sa descoperiti cauza care a determinat pierderea in greutate. Daca cainele bine hranit si sanatos la un moment dat incepe sa piarda progresiv din masa corporala ar trebui sa va ridice semne de intrebare cu privire la starea lui de sanatate. In acest caz consultati medicul veterinar pentru a descoperi ce este in neregula si a incepe instituirea unui tratament cat mai repede. Abia apoi dupa ce ati tratat afectiunea de fond incepeti si regimul de ingrasare. Parazitii intestinali cat si cei externi supun cainele unui stres continuu si determina scadere in greautate. Efectuati deparazitarile periodic, la timp asa cum indica medicul veterinar. Malnutritia se refera la regimul alimentar care nu resuseste sa furnizeze organismului toate principiile metabolice de care are nevoie pentru a functiona la parametri maximi. Desi aveti impresia ca va hraniti cainele regulat si el manaca destul, uneori nu este asa. Nu orice hrana din comert este suficient de bogata in proteine de calitate, grasimi, vitamine si minerale incat cainele sa fie sanatos alimentat. Si astfel un caine care desi mananca zilnic suficient poate sa slabeasca in timp. Cea mai cruda cauza a emacierii la caini este infometarea datorata neglijarii. Din pacate sunt multi stapani care uita ca patrupedul care ii slujeste cu atat credinta mai trebuie sa si manance sau chiar uita complet de el, legat sau inchis in vreun tarc fara nicio sansa de a-si procura hrana.

Inainte sa incepeti programul de castigare in greutate, evaluati cat de slab este cainele. Cu cat cainele este mai emaciat cu atat va trebui sa impartiti mesele zilnice in mai multe tainuri. Un caine foarte slab are stomacul micsorat si desi isi va dori sa manance cat mai mult nu va putea din cauza acestuia, iar voma va aparea imediat, lucru pe  care nu ni-l dorim. Cel mai bine ar fi sa consultati medicul veterinar pentru a va face un program nutritional adaptat situatiei cainelui dumneavoastra.

Cainele trebuie sa se ingrase in mod sanatos si nu doar ca sa aiba kilograme mai multe. In primul rand trebuie sa isi recupereze masa musculara si abia apoi sa isi refaca straturile de grasimi. Este foarte usor sa hranim cainele cu o dieta bogata in grasimi si carbohidrati care vor determina formarea tesutului adipos, insa care nu va sustine desvoltarea muschiilor si nutritia organelor interne. Iata cateva sfaturi de care trebuie tinut cont pentru ca patrupedul dumneavoastra sa ia in greutate in mod sanatos.

1. Dupa cum spuneam dezvoltarea masei musculare este principalul obiectiv. Muschii sunt formati din proteine, si la un nivel mai mic din aminoacizi. Acestia trebuie adusi in organism prin aport alimentar, tot din proteine de origine animala pe care le contine hrana. Un deficit mare de masa  musculara presupune un aport mare de proteine. Astfel prima lege a unui regim de ingrasare este administrarea unei diete bogate in proteine. Hrana uscata pentru un caine adult mediu contine 18-20% proteine, in cazul cainelui slab va trebuie sa alegem o hrana cu un procent mai mare, in jur de 30%. Astfel trecem cainele pe o hrana uscata pentru pui sau juniori, care are acest procent inalt de proteine. In plus acest tip de formula este imbogatita si cu mai multe vitamine si minerale si este mai usor digerabila si delicata cu stomacul.

2. Pentru a spori refacerea musculara pe langa proteinele din hrana uscata trebuie furnizate si proteine crude, din produse de origine animala proaspete. Adaugati in cel putin 2 din mesele zilnice si carne proaspata de vita sau pui, ou crud, peste, branzeturi nesarate sau iaurt. Acestea contine proteine, vitamine si minerale de buna calitate, exact ce are nevoie organismul cainelui slab si slabit in acelasi timp.

3. In loc de gustari oferiti cainelui legume si fructe proaspete. Acestea aduc un aport suplimentar de minerale, vitamine si fibre naturale, extrem de pretioasa pentru o sanatate de fier a cainelui deja suprimat.

4. Oferiti cainelui zilnic suplimente de vitamine si minerale.

5. Dupa fiecare masa permiteti cainelui sa doarma si sa se odihneasca. Incetinirea digestiei permite o mai buna absorbtie a nutrientilor.

6. Concepeti un program zilnic de exercitiu fizic, adaptat starii cainelui. Plimbatul si mai ales inotul ajuta cainele sa isi dezvolte masa musculara.

Ingredientul secret al acestui proces este afectiunea. Oferiti cainelui cat mai multa atentie si mangaiere pentru a trece cat mai usor prin acest impas. Un caine fericit va fi mai motivat sa-si continue viata alaturi de stapanul lui.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro