Cormoranul (Phalacrocorax carbo)

Cormoranul (Phalacrocorax carbo)

Phalacrocorax carboEste o pasare acvatica de dimensiuni medii, cu gatul lung, avand o infatisare primitiva, aproape reptiliana. Exemplarele adulte au penajul negru, cu luciri verzui sau albastre. La baza ciocului prezinta o suprafata de piele nuda, de culoare galbena, inconjurata de o margine alba. Ciocul se termina la capat cu un carlig. Pasarile tinere au un colorit maro inchis, avand zone albe pe abdomen. Coada are forma rotunjita si este alcatuita din pene rigide.

Numele cormoranilor provine din limba Latina - “corvus marinus” insemnand corb de mare. Traiesc, isi cresc puii in colonii mari si produc o varietate de vocalize. Phalacrocorax carbo face parte din familia Phalacrocoracidae si ocupa indeosebi zonele din jurul coastei Marii Britanii, lipsind, insa, cu desavarsire in partile nord-estice ale Scotiei. La nivel global, aceasta specie este foarte raspandita, ocupand marea majoritate a zonelor temperate din Lumea Veche.

Cormoranii de coasta isi fac cuiburile pe marginile stancoase ale insulelor, folosind ca materie prima: nuielele, pietrisul, crengile sau guano (ingrasamant fosil). Ceilalti cormorani cuibaresc in copaci sau pe sol. Materiile fecale ale cormoranilor sunt atat de acide, incat arborii in care cuibaresc mor in aproximativ 3 ani.

Ouale, in numar de 3 sau 4, de un alb calcaros, cu nuante de un albastru pal sunt depuse in aceste cuiburi, unde vor sta vreme de 28-31 de zile, incalzite fiind de corpul parintilor lor. In primele zile de viata, puii vor fi hraniti cu lichidul regurgitat din sacul laringian al pasarilior mature, dupa care vor putea manca si hrana solida, din gusa parintilor lor. Dupa 50 de zile puii, apti de zbor, vor parasi cuiburile, intorcandu-se in colonie dupa ce implinesc varsta de 2-3 ani. In timpul iernii cormoranii se adapostesc impreuna in fiecare seara, in grupuri ce depasesc cateva sute de exemplare.

Se hranesc in general cu peste, pe care il prind scufunzandu-si gaturile lungi in apa. Cei mai aprigi concurenti ai pescarilor, cormoranii sunt considerati a fi pasari daunatoare, din cauza cantitatii mari de peste pe care o consuma. Traiesc, in medie 10-15 ani, speciile mari, cum este Phalacrocorax carbo, putand atinge chiar varsta de 30 de ani.

Photo: wikimedia.org

Corina Dovinca
ZooLand.ro



0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro