Copiii si animalele de casa - intrebari si raspunsuri

copiii si animaleleAproape toti copiii isi exprima mai devreme sau mai tarziu dorinta de a avea un animal de casa. Chiar si cei in varsta de 5 ani sunt extrem de entuziasmati cand pot plimba in lesa cainele, indiferent ca e vant puternic afara sau ca ploua. Cu toate acestea achizitionarea unui animal de casa trebuie gandita foarte bine. Acesta nu este o jucarie, pe care dupa scurt timp sa o aruncam intr-un colt si sa o uitam acolo, ci reprezinta o sarcina importanta si plina de responsabilitati.

De la ce varsta poate ingriji un copil un animal de casa?
In general nu se poate stabili cu exactitate de la ce varsta isi poate asuma un copil responsabilitatea de a ingriji un animal, deoarece acest lucru depinde de personalitatea, caracterul si maturitatea micutului. Totusi parintii trebuie sa supraveghreze cel putin la inceput tot ce se intampla si trebuie sa-i invete pe copii sa fie afectosi cu animalul si sa-i respecte acestuia toate necesitatile. Un copil cu varsta de 8 ani se poate ingriji de vietatile mai mici, in timp ce pentru cele mai mari - caine, pisica - varsta de la care micutii pot sa-si asume responsabilitate deplina este incepand de la 12 ani. Cu toate acestea, responsabilitatea totala revine parintilor. Acestia trebuie sa ramana consecventi si sa le reaminteasca celor mici de fiecare data cand este nevoie ce responsabilitati au.

Ce fel de animale sunt potrivite pentru copii?
Multi parinti au tendinta de a considera drept cobai primul animal de casa achizitionat. Astfel, de obicei, acestia cumpara un animal mic, mai ieftin, care nu are o lunga durata de viata si care pare a fi mai usor ingrijit decat altele. Aceasta este o conceptie total gresita! Animalele mici precum hamsterii, porcusorii de Guineea sau iepurasii sunt active in timpul noptii, iar ziua prefera sa fie lasate in pace, au nevoie de liniste si de odihna. Acestea nu sunt jucarii pe care sa le mutam dintr-o parte in alta sau care sa fie tinute strans in brate. Copiii mici sau cei foarte energici pot deveni in timpul jocului usor badarani. Animalului i se face frica, se sperie si poate deveni agresiv. De aceea un catel sau o pisica sunt mai indicate chiar si pentru copiii micuti.

Caine sau pisica?
In comparatie cu cainii pisicile nu sunt atat de legate de oameni. Acestea se ocupa ore intregi de ingrijirea si de binele lor, in timp ce un caine cauta in permanenta apropierea de oameni. Daca acesta din urma este invatat de mic, poate ramane singur in casa pana la 5-6 ore fara probleme. Cu toate acestea trebuie sa ne gandim ca unui caine ii trebuie in majoritatea cazurilor o plimbare zilnica de 2 ore. De aceea trebuie sa ne documentam inaintea achizitionarii unui astfel de animal, trebuie sa vedem exact ce rasa de caine ni se potriveste cel mai bine.

De cat spatiu are nevoie un animal de casa?
In cazul animalelor de companie de talie mica - rozatoare, pasari - acest aspect este foarte usor de indeplinit, deoarece in magazinele de specialitate se gasesc multe variante de colivii si “casute” speciale pentru acestea. Cu toate acestea nu trebuie neglijat faptul ca micile vietati au din cand in cand nevoie si de libertate (atentie la cabluri, covoare si mobila!).

Cainii se pot adapta in orice spatiu, insa nu trebuie sa uitam ca ei trebuie scosi la plimbarea zilnica in aer liber. De asemenea trebuie sa le asiguram un loc retras in locuinta unde sa se afle patutul sau paturica si recipientele pentru apa si mancare.

Pisicile se simt cel mai bine atunci cand dispun de libertate. Cu toate acestea exista si rase de pisici care se simt foarte bine si inchise intr-un apartament. Acestea au nevoie de compania si afectunea persoanelor, dar uneori simt nevoia sa se refugieze, sa fie singure. Pentru acest lucru trebuie sa le oferim mici “adaposturi”, “pomi” pe care sa se catare si jucarii care sa le mai consume energia.

Transmit animalele boli?
Animalele de casa pot transmite virusi, iar cea mai buna solutie impotriva acetsui lucru sunt vizitele la medicul de specialitate, deparazitarea si vaccinurile. Toata familia ar trebui sa se vaccineze antitetanus. Cea mai buna modalitate de a proteja copilul de eventualele muscaturi sau zgarieturi este de a-l invata pe acesta sa respecte animalul, sa-l inteleaga, sa-l iubeasca. Niciunui animal nu-i place sa fie speriat sau stramtorat intr-un colt! Este indicat sa-l lasam in pace atunci cand mananca sau cand are pui! Copii mici au tendinta de a pune orice in gura, de aceea trebuie sa avem grija sa nu ramana resturi de mancare ale pisicii sau nisip din recipientul unde acestea isi fac nevoile! Parul de animal poate declansa alergii puternice, de aceea este indicat ca membrii familiei sa-si faca un test inainte de a-si cumpara un patruped!

Exista un pericol in relatia animal - bebelus?
Acest lucru depinde de caracterul animalului si de cat de gelos este acesta. Atunci cand copilul este adus acasa de la maternitate nu ar trebui sa existe probleme daca stim sa ne purtam in continuare asa cum se cuvine si cu animalul. Reportajele de groaza in care se spune ca un bebelus a murit asfixiat de o pisica nu sunt in totalitate adevarate! O pisica nu se va aseza niciodata pe fata bebelusului cu intentia de a-l asfixia. Bineinteles, exista pericolul ca micutul sa fie alergic la parul de pisica (sau la cel de caine), iar astfel sa fie provocat un atac de astm, care sa rezulte din nefericire moartea.

De aceea un bebelus nu trebuie lasat niciodata nesupravegheat si mai ales in preajma unui animal de casa!

ZooLand.ro

 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro