Comportamentul cainilor

Comportamentul cainilor

Daca v-ati dus vreodata cainele la cursurile unui dresor profesionist, este posibil sa vi se fi spus ca respectivul caine exercita o dominanta asupra dumneavoastra. Acesta este cel mai exagerat concept din dresajul cainilor.

Probabil ca nu mai exista nici un alt concept in dresajul cainilor care sa fi fost folosit la fel de gresit si de mult precum acela de "dominanta sociala". Primele studii ale ierarhiilor sociale au fost realizate in 1920, folosind puii de gaina ca subiecte. Teremnul "ordinea haitei" a fost folosit pentru ca puii aveau tendinta sa ocupe anumite locuri pe scara sociala. Puiul dominant avea acces la cea mai buna hrana si la cele mai bune culcusuri. Ierarhiile sociale au mai fos studiate la lupi, la primate si, mai frecvent, la caini.

  

 

caine   caine   

 

O caracteristica importanta a ierarhiilor sociale este ca acestea nu sunt constante sau absolute, relatii de dominatie se pot schimba in timp, iar diferitele caracteristici fizice sau comportamentale pot fi sau nu corelate, creand indivizi care sunt dominanti in ceea ce priveste un anumit domeniu si supusi in altul. Dominanta, in cel mai pur sens, este legata de rezultatele interactiunilor competitive sau directe si de primirea sau emiterea unor semnale sociale intre indivizi.

Dresorii de caini au aplicat adesea teoria dominantei la caini. Aceasta a fost folosita pentru a descrie amenintarile si agresiunile care apar atunci cand un caine intra in competitie directa cu stapanul pentru o resursa (de exemplu, pentru locul pe canapea). Dominatia sociala se refera la relatiile sociale si poate fi aplicata doar pentru membrii unui grup social al cainilor. Acest grup social include membrii familiei, dar nu si indivizii din afar familiei. De fapt, este incorect sa punem pe seama comportamentului de dominatie sociala unele dintre lucurile pe care le fac cainii, precum latratul la necunoscuti.

Dominatia la caini este adesea prost inteleasa ca neascultare. De fapt, multi cercetatori care au studiat comportamentele au demonstrat ca un comportament de neascultare al unui caine poate fi doar rezultatul lipsei de dominante a stapanului asupra cainelui. Ideea ca un caine isi stabileste dominatia prin neascultarea stapanului este un concept extrem de exagerat. De fapt, pana de curand, multor proprietari de caini li se spunea sa devina "seful haitei". Aceasta inseamna sa manaci in fata cainelui, inainte sa ii dai si lui sa manace, sa mergi in fata cainelui, sa intri pe usa inaintea lui si asa mai departe. Toturi, supunerea tine de cat de bine este un caine dresat, nu de dominanta.

  

 

dog   

Cainii care nu asculta comenzile nu sunt bine dresati. Un caine poate sa ignore o comanda din mai multe motive. Poate ca nu a invatat sau nu a fost invatat raspunsuri specifice la unele comezi, precum aceea prin care i se ordona sa stea. Stapanul ii poate cere un anumit comportament intr-un context cu totul nou: bucataria este complet diferita de cabinetul medicului veterinar. Cainele poate fi distras de alte lucruri. Cainele poate avea chiar si o afectiune psihica care il impedica sa aiba un anumit comportament. Nesupunerea cainilor nu este un factor de dominatie sociala, ci mai mult o lipsa a dresajului.

  

 

Cainii au mai fost etichetati ca "dominanti" atunci cand isi pierd controului sau se angajeaza in comportamente indezirabile. Exemple de asemenea comportamente sunt: mestecatul distructiv, agresiunea fata de indivizii care nu fac parte din familie, agresiunea fata de copii, marcatul teritoriului cu urina si lastratul excesiv. Confuzia dintre dominanta si aceste comportamente indezirabile  deriva din idee ca animalele dominante exercita un control strict asupra subordonatilor. Multe carte despre dresajul cainilor au accentuat, in trecut, ideea ca proprietarii trebuie sa detina controlul permanent asupra cainilor lor. Aceasta idee se trage din mitul lupilor (de care cainii sunt legati din punct de vedere genetic), care cer supunere permanente din partea membrilor haitei care lise subordoneaza, permanent. Acesta este, insa, doar un mit. Lupii non-dominanti sunt mai predispusi la a se angaja in lupte de aparare a teritoriului. Cainii se pot angaja in comprtamente indezirabile, de genul sapatului, deoarece li se par amuzante si pentru ca asa isi pot consuma energia si scapa de diverse frustrari. Cainii pot fi violenti fata de copii pentru a-i tine la distantam deoarece nu le plac ciupiturile copiilor sau pur si simplu pentru ca le este frica de miscarile rapide ale copiilor. Nu este realistic sa ne asteptam ca un stapan sa controleze comportamentul cainelui constant.

  

 

caine   caine   caine

 

Dominanta a fost prost aplicata cainilor, fiind considerata o trasatura stabila a personalitatii acestora. Daca un caine este dominant din punct de vedere social asupra unei persoane din casa, acest lucru nu inseamna ca este o trasatura de caracter permanenta. De fapt, este incorect sa etichetam cainele ca fiind dominant in acest caz. Nu este intotdeauna usor sa determini ce serie de factori din mediul exterior determina un caine sa caute o pozitie dominanta din punct de vedere social. De asemenea, nu trebuie sa uitati relatiile de dominatie se pot schimba constant iar caracteristicile de personalitate sunt, de obicei, stabile. Dezavantajul in a etcheta un caine ca fiind un "caine alpha"  este ca poate fi o etichetare gresita si adesea schimba perceptia stapanului in ochii cainelui, de obicei in sens negativ.

  

 

Exista consecinte ale invocarii inutile a ideii de dominatie. O astfel de consecinta este ideea recomandarilor ridicole care pot sa nu fie compatibile cu programul dumneavoastra. Un exemplu este mancatul inaintea cainelui. In multe carti despre dresaj, aceasta tehnica este recomandata pentru a demonstra cainelui dominanta dumnevoastra, in ideea ca individul dominant din haita mananca primul. Pentru a fi onesti, in afara cazului in care stapanul concureaza cu animalul pentru mancarea de caini, nu exista nici o alta competitie directa. Daca un caine mananca la ora 4 dimineata, iar familia la 6, acestea sunt doua evenimente distincte, care nu cauzeaza o interactie competitiva.

   caine  

 

O problema majora, a etichetarii cainelui cu probleme de dominanta, este aceea ca adevarata cauza a problemei sunt ignorate. Unul dintre cele mai comune exemple este diagnosticarea unei probleme de dominatie pentru un caine care a amenintat sau s-a comportat agresiv fata de un copil din familie. De obicei, cainii au probleme in a interactiona cu copii, deoarece copii nu stiu ce este frica. Un diagnostic gresit  poate impune o mare gama de restrictii asupra copiilor si a comportamentului cainelui, fara a ataca direct reala problema si, in unele cazuri, putand agrava problema.

Unele persoane folosesc dominanta ca motiv pentru a fi agresivi cu cainii, folosind forta fizica in incercarea de a le modifica comportamentul. Acest tip de procedeu nu este doar inuman, ci si inutil, deoarece cainele nu va invata niciodata care este comportamentul potrivit. Adesea, singurul efect este crearea unui dezechilibru emotional la caine, ceea ce poate inrautati situatia.

Pentru a crea o relatia benefica mutuala intre stapan si caine este necesar un proces complex. Este ca si cum ai fi un bun parinte. Este nevoie de cunoastrere, implicare si abilitatea de a rezolva problemele. Toate aceste caracteristici implica rabdare. Daca sunteti ingrijorati in privinta comportamentului cainelui dumneavostra, cel mai bine este sa il duceti la un specialist in comportamentul animalelor.

  

 

caine


32 Comentarii
  • un timisorean a scris la 03.05.2015 14:32:

    Am un catel maidanez luat de la adoptii, acum are 9 luni,este de 2,5 luni la mine,dar nu ma lasa sa pun mana pe el;fuge de mine;ce trebuie sa fac sa ne imprietenim?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 17.05.2011 14:31:

    am niste catelusi ( de o luna ) si i-a fost administrata o injectie gresit pentru deparazitare. acum parca a paralizat, nu mai poate sa mearga si se chinuie, de asemenea nici nu mananca. credeti ca sunt sanse sa-si revina?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 08.01.2011 16:48:

    Am un catel de 3 luni ciobanesc belgian si chair nu stiu cum sa ma descurc cu el.nu ma asculta decat cand i se da recompensa sau cateodata efectiv se uita stie k a gresit si parca nu i pasa.mai am unul de accesi rasa mai mare care in curand o sa il aduc acasa...are 1an jumate oare cum sa ii fac sa se intelega?mltumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 19.12.2010 08:48:

    Buna! am o catelusa de 4 luni golden retriever pe nume leia. este foarte jucausa si simpatica, doar ca face ce are ea chef si nu ma asculta. adica nu vine la mine daca o chem trebuie sa ma duc eu la ea. nu ma astept sa raspunda la nu mai stiu ce comenzi complicate deoarece nu este dresata. dar totusi cred ca problema este ca pe mine leia ma considera ca o "mamica" si ca un stapan. MA POATE AJUTA CINEVA?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.08.2010 12:56:

    ce rasa este?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.08.2010 12:56:

    ce rasa este?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.03.2010 09:33:

    Buna! Ma numesc Anca si am o familie numeroasa.Adica, am adoptat acum 7 ani 7 cateluse comunitare.In afara de harjonelile tipice unei familii atat de numeroase nu am avut probleme pana acum. Tragedia e ca , logodnicul meu , care se va muta in curand la mine , aduce cu el o femela adulta pitt-bull. Am incercat o prima intalnire intre cele doua parti dar s-a soldat cu o musactura foarte urata din partea pitt-bullitei si daca nu interveneam se solda cu siguranta cu sfasierea uneia din catelusele mele. Sunt ingrozita la gandul ca "printesele" mele ar putea suferi intr-un fel de pe urma viitorului meu mariaj. Cum sa actionez?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.03.2010 09:33:

    Buna! Ma numesc Anca si am o familie numeroasa.Adica, am adoptat acum 7 ani 7 cateluse comunitare.In afara de harjonelile tipice unei familii atat de numeroase nu am avut probleme pana acum. Tragedia e ca , logodnicul meu , care se va muta in curand la mine , aduce cu el o femela adulta pitt-bull. Am incercat o prima intalnire intre cele doua parti dar s-a soldat cu o musactura foarte urata din partea pitt-bullitei si daca nu interveneam se solda cu siguranta cu sfasierea uneia din catelusele mele. Sunt ingrozita la gandul ca "printesele" mele ar putea suferi intr-un fel de pe urma viitorului meu mariaj. Cum sa actionez?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.03.2010 09:33:

    Buna! Ma numesc Anca si am o familie numeroasa.Adica, am adoptat acum 7 ani 7 cateluse comunitare.In afara de harjonelile tipice unei familii atat de numeroase nu am avut probleme pana acum. Tragedia e ca , logodnicul meu , care se va muta in curand la mine , aduce cu el o femela adulta pitt-bull. Am incercat o prima intalnire intre cele doua parti dar s-a soldat cu o musactura foarte urata din partea pitt-bullitei si daca nu interveneam se solda cu siguranta cu sfasierea uneia din catelusele mele. Sunt ingrozita la gandul ca "printesele" mele ar putea suferi intr-un fel de pe urma viitorului meu mariaj. Cum sa actionez?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.03.2010 09:33:

    Buna! Ma numesc Anca si am o familie numeroasa.Adica, am adoptat acum 7 ani 7 cateluse comunitare.In afara de harjonelile tipice unei familii atat de numeroase nu am avut probleme pana acum. Tragedia e ca , logodnicul meu , care se va muta in curand la mine , aduce cu el o femela adulta pitt-bull. Am incercat o prima intalnire intre cele doua parti dar s-a soldat cu o musactura foarte urata din partea pitt-bullitei si daca nu interveneam se solda cu siguranta cu sfasierea uneia din catelusele mele. Sunt ingrozita la gandul ca "printesele" mele ar putea suferi intr-un fel de pe urma viitorului meu mariaj. Cum sa actionez?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 19.08.2009 18:00:

    as vrea su ie un dresaj de caine ca sa stie unde trebuie sa-si fac nevoile a fost interesant textul de sus

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 19.08.2009 18:00:

    as vrea su ie un dresaj de caine ca sa stie unde trebuie sa-si fac nevoile a fost interesant textul de sus

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 19.08.2009 02:19:

    Buna imi plac foarte mult poodl si chiar vreau unul dar imi e frica ca nu ma voi putea descurca cu el.Adica nu stiu sa-l dresez, vreau sa-l fac sa stie unde trebuie sa isi faca nevoile..exista cumva cuvinte de comanda la rasa aceasta de caini?? vreau sa stiu mai multe despre cum pot sa-l dresez Ajutati-ma va rog!!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 19.08.2009 02:19:

    Buna imi plac foarte mult poodl si chiar vreau unul dar imi e frica ca nu ma voi putea descurca cu el.Adica nu stiu sa-l dresez, vreau sa-l fac sa stie unde trebuie sa isi faca nevoile..exista cumva cuvinte de comanda la rasa aceasta de caini?? vreau sa stiu mai multe despre cum pot sa-l dresez Ajutati-ma va rog!!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 13.08.2009 22:08:

    FOARTE FRUMOS eu iubesc caini

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 13.08.2009 22:08:

    FOARTE FRUMOS eu iubesc caini

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 17.04.2009 21:06:

    Am o corcitura si am niste probleme cu ea.De fiecare data cand mananca cineva si ma duc in bucatarie incepe sa maraie si cand ma uit in ochii ei si o mangai pe cap se repede la mine.Din fericire, pana acum n-a reusit sa ma muste.Vreau un sfat ca s-o fac sa se linisteasca.Multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 17.04.2009 21:06:

    Am o corcitura si am niste probleme cu ea.De fiecare data cand mananca cineva si ma duc in bucatarie incepe sa maraie si cand ma uit in ochii ei si o mangai pe cap se repede la mine.Din fericire, pana acum n-a reusit sa ma muste.Vreau un sfat ca s-o fac sa se linisteasca.Multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 17.04.2009 21:06:

    Am o corcitura si am niste probleme cu ea.De fiecare data cand mananca cineva si ma duc in bucatarie incepe sa maraie si cand ma uit in ochii ei si o mangai pe cap se repede la mine.Din fericire, pana acum n-a reusit sa ma muste.Vreau un sfat ca s-o fac sa se linisteasca.Multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 13.03.2009 18:34:

    Chiar cu 2 ore in urma mia facut o muscatura ca mii vinata mina dreapta..e foarte agitata mai ales la miscarile repezi ale persoanelor..latra mereu..si incearca sa muste pe toti..cum sa o dresez...caut scoala pentru dresarea ciinilor....in Chisinau...va rog........

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 03.02.2009 10:12:

    Am un maidanez de 7-8 luni,a fost cescut la tara,legat.De 9 zile l-am adus in apartament,nu stiu ce se intampla ca de vreo 2 zile este agitat,mai ales noaptea,cand ii vin "caldurile",se urca peste mine in pat,si daca nu-l las devine agitat,nervos,musca,maraie,l-am scos afara dimineata si seara,nelegat,dar vad ca tot asa se comporta. Imi puteti da o explicatie va rog frumos?Este extrem de afectiv si iubitor.Va multumesc anticipat

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 18.01.2009 19:15:

    am un coibanesc german ,ie fata si are 8 luni aproape 9 luni si este forte agitata .sa va dau un exemplu knd incerc sa fac comanda de stat pe loc ea nu ma baga in seama sau knd i-au o jucarie a ei ca sa io arunc, sare pe mn . am incercat ca sa o invat aport . de venit vine la mn cu jucaria da nu mi-o da ,trage de ea de parca mas juca ! ce sa fac datimi un sfat cat mai repede va rog:)

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.01.2009 18:20:

    soricarul meu mananca pana al dai dadura tot timpul maraie si latr si musca foarte tare si alearga foarte repede. al cheama ricky odata m-a muscat si mi-a rut pantaloni

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 17.12.2008 13:52:

    salut! Eu am un caucazian mic de 6-7 luni cand l-a adus tati plangea si e si normal ca a fos adus in alt mediu si acum musca ne plesneste sangale uhhh hidos! Mananca foarte mult ca oricum cainele este cea mai adorabila fiinta paa!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 17.12.2008 13:52:

    salut! Eu am un caucazian mic de 6-7 luni cand l-a adus tati plangea si e si normal ca a fos adus in alt mediu si acum musca ne plesneste sangale uhhh hidos! Mananca foarte mult ca oricum cainele este cea mai adorabila fiinta paa!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 30.11.2008 16:52:

    este baiat si are 7 luni ,sta cu mine de 3 luni,si are un narav prost: uneori devine foarte agitat si sare la copii si la persoanele ce vin la noi in casa si vrea sa fac prostii iar daca nu il lasi este foarte insistent si daca ma apropi de el in acel moment ma musca ;iar seara este foarte agitat,sare tot timpul la mana si vrea sa faca prostii si dak nu il las se enerveaza roade asternuturile si maraie la mine sa ma muste,scap de el numai daca ii disrtag atentia si il invit la masa ;am fost la medic dar nu poate sa faca nimik pt k nu are 1 an si nu poate sa ii administreze medicamente si nu as vrea sa il castrez.Ce as putea sa fac?nu pot sa inteleg de ce are atitudinea aceasta;ii un pic rasfatat pt de cand il am ii fac toate poftele dar devine rau numai cand ii agitat in rest ii cuminte si foarte jucaus si iubitor,.Va rog frumos sa imi dati un sfat....

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 30.11.2008 16:52:

    este baiat si are 7 luni ,sta cu mine de 3 luni,si are un narav prost: uneori devine foarte agitat si sare la copii si la persoanele ce vin la noi in casa si vrea sa fac prostii iar daca nu il lasi este foarte insistent si daca ma apropi de el in acel moment ma musca ;iar seara este foarte agitat,sare tot timpul la mana si vrea sa faca prostii si dak nu il las se enerveaza roade asternuturile si maraie la mine sa ma muste,scap de el numai daca ii disrtag atentia si il invit la masa ;am fost la medic dar nu poate sa faca nimik pt k nu are 1 an si nu poate sa ii administreze medicamente si nu as vrea sa il castrez.Ce as putea sa fac?nu pot sa inteleg de ce are atitudinea aceasta;ii un pic rasfatat pt de cand il am ii fac toate poftele dar devine rau numai cand ii agitat in rest ii cuminte si foarte jucaus si iubitor,.Va rog frumos sa imi dati un sfat....

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 30.11.2008 16:52:

    este baiat si are 7 luni ,sta cu mine de 3 luni,si are un narav prost: uneori devine foarte agitat si sare la copii si la persoanele ce vin la noi in casa si vrea sa fac prostii iar daca nu il lasi este foarte insistent si daca ma apropi de el in acel moment ma musca ;iar seara este foarte agitat,sare tot timpul la mana si vrea sa faca prostii si dak nu il las se enerveaza roade asternuturile si maraie la mine sa ma muste,scap de el numai daca ii disrtag atentia si il invit la masa ;am fost la medic dar nu poate sa faca nimik pt k nu are 1 an si nu poate sa ii administreze medicamente si nu as vrea sa il castrez.Ce as putea sa fac?nu pot sa inteleg de ce are atitudinea aceasta;ii un pic rasfatat pt de cand il am ii fac toate poftele dar devine rau numai cand ii agitat in rest ii cuminte si foarte jucaus si iubitor,.Va rog frumos sa imi dati un sfat....

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.09.2008 11:07:

    am o femela de ciobanesc german de 3 ani ,jucausasi foarte geloasa;are insa un narav prost :daca (cand o scot la plimbare fara lesa) vede pe strada un catelus vecin si nu observ in timp util ,se repede la el si-l smotoceste pe micut ca daca nu ajung repede la el il porte ucide.De ce are atitudinea asta numai fata de catelusii vecinilor si pe al nostru il tolereaza(am si eu un pechinez).............?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 13.09.2008 00:23:

    Catelusii sunt la fel de nevinovati ca ingerasii, stapanul este pt el centrul universului,toata viata lui se invarte in jurul stapanului,ascultatori sau rebeli sunt capabileide dragoste cum noi oamenii nu stim sa dam.Iubiti animalele! si invatati sa iubiti de la ele.Luatii de pe strada si ducetii in curtea voastra, acolo unde manaca 1 ,3 ,5 persoane fiti siguri caeste loc si pentru un animalutz..

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.05.2008 11:06:

    caini sunt cele mai dragi fiinte ale omului

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.05.2008 11:06:

    caini sunt cele mai dragi fiinte ale omului

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro