Ciobanestii romanesti

Ciobanestii romanesti

ciobanesc miroriticCainii ciobanesti romanesti sunt toti cainii folositi de pastorii din Romania, dar numai doua rase, deja nominalizate, sunt luate in considerare ca exprimand amprenta autohtona in domeniul chinologic. Este vorba de Ciobanescul Romanesc Carpatin si de Ciobanescul Romanesc Mioritic, ambele aflate in proces de recunoastere internationala prin eforturile cluburilor ce le ingrijesc. Pe langa acestea doua rase, mai exista o infinitate de metisi de caini ciobanesti, dar Federatia Chinologica Internationala nu poate trece la omologarea unei categorii atat de diverse.

Omologarea presupune confirmarea sau certificarea existentei unei rase. Acest act nu se poate realiza pentru o categorie eterogena de caini, fie ei si cu aceeasi utilitate, ci numai pentru un efectiv de animale avand caractere asemanatoare, mostenite ereditar, cu capacitatea de a le transmite descendentilor.


Primul document stiintific romanesc ce a fost elaborat in scopul standardizarii - in acceptia actuala a termenului - a unei rase autohtone este proiectul din februarie 1934 al Institutului National Zootehnic. El a aparut in Revista Stiintelor Veterinare sub semnatura Dr G Radulescu-Calafat, alaturi de un fotografia unui exemplar ce obtinuse premiul I la Expozitia Canina din 1931. Standardul dinainte de razboi pentru rasa numita Ciobanesc Romanesc era urmatorul:


Conformatie puternica, viguroasa, masiva, formand un tot armonios sprinten si plin de vioiciune.


Talia 70-80 cm la caine si 60-70 cm la catea.

Capul mare, usor alungit, boltit in regiunea parietala si destul de larg. Crestetul este putin dezvoltat, de aceea din profil linia crestetului este povarnita atat inainte cat si inapoi.


Fruntea larga, neteda si cu o usoara depresiune mediana, se continua insensibil cu plafonul cavitatilor nazale.


Profilul nasului este drept, putin concav in treimea superioara si formeaza cu linia fruntei un unghi obtuz si abia perceptibil.


Nasul merge stramtandu-se treptat catre partea anterioara, fara a fi ascutit; nu se admite nici botul prea larg.


Peretele extern al maxilarului superior nu este perpendicular pe suprafata osului nazal, ci usor inclinat.


Dintii puternici, adaptati perfect unul pe altul.


Varful nasului situat jos, este pigmentat, iar buzele, de o grosime moderata, sunt pigmentate si se inchid bine.


Urechile de marime mijlocie, atarnand in cele 2/3 superioare, usor mobile si acoperite de par lung.


Ochii situati mai mult inainte decat lateral au o expresiune inteligenta, vioae si prietenoasa. Au o marime mijlocie si o forma de migdale, cu unghiul extern mai sus ca cel intern; irisul este pigmentat, chiar la cainii cu parul alb.


Gatul asezat sus, foarte puternic, potrivit de lung, purtat drept, nu prezinta coama sau salba.


Cavitatea toracica larga si adanca, coastele bine arcuite, diametrul superio-inferior nu depaseste articulatia cotului. Spata lunga, muschiuloasa si oblica.


Trunchiul relativ larg, drept silung; sale largi si puternice; crupa usor tesita.


Coada paroasa si relativ lunga si purtata in jos, iar nu covrig; portul este cu coada amputata la 10-12 cm de la baza.


Jaretul uscat si bine dezvoltat.


Labele mari si puternice; talpile tari; gheare scurte si puternice; pintenul existent.


Parul relativ moale, gris si latos, aspect floconos cu usoare ondulatiuni neregulate. Este cu atat mai lung cu cat cainele este mai batran sau mai slab. Culoarea parului este cenusie mai deschis pe partile declive si cu o nuanta mai inchisa pe partea de sus a trunchiului. Exista si alte culori - negru, alb si chiar baltat - dar aceste culori provin din corcire, caci nu se vad in stare pura.


Nu se admite parul scurt ori grifonat.


Preocuparile pentru standardizarea unei rase autohtone au continuat pana la razboi, fara sa se ajunga la omologare. In timpul regimului comunist au existat cativa oameni care s-au straduit cu greu sa pastreze castigurile de pana atunci, iar dupa 1989 activitatea a fost reluata mai statornic, pe doua directii clare - Ciobanescul Carpatin si Ciobanescul Mioritic.


Clubul National de Caini Ciobanesti Romanesti si Clubul National al Crescatorilor de Caini de Rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin se ocupa, separat, de omologarea celor doua rase.

foto: ciobanesc.ro


22 Comentarii
  • Anonim a scris la 20.04.2011 21:51:

    Am un ciobanesc carpatin maro cu alb, in varsta de 2 ani, si ii caut o femela pentru a se imperechea, indiferent de culoare sau rasa, dar sa fie de talie maricica. Astept oferte -0747141426

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 05.08.2009 16:14:

    credem ca esti floarea PLANTEI DIN GHIVECI

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 05.08.2009 16:14:

    credem ca esti floarea PLANTEI DIN GHIVECI

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 05.08.2009 16:14:

    credem ca esti floarea PLANTEI DIN GHIVECI

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 05.08.2009 16:14:

    credem ca esti floarea PLANTEI DIN GHIVECI

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 21.07.2009 23:04:

    imi doresc f mult un ciobanesc pt al creste la curte rog cine ar putea sami ofere un exemplar ias ramane profund indatorat tel 0768976294

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 21.07.2009 23:04:

    imi doresc f mult un ciobanesc pt al creste la curte rog cine ar putea sami ofere un exemplar ias ramane profund indatorat tel 0768976294

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 03.07.2009 11:41:

    mult succes in gradina...

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 03.07.2009 11:41:

    mult succes in gradina...

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 18.06.2009 14:11:

    mie mi se pare ca rupi flori!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.06.2009 17:45:

    vand 2 femele ciobanesc carpatin din cuplul Codrin de Troian si Eva OT Aral Dream.Pedigree,deparazitari,vaccinari la zi. id mess : dani3linho . tel 0746689607

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.06.2009 11:56:

    vand ciobanesc mioritic, femela 4 luni cu primul vaccin si carnet de sanatate pret 200euro. Contact 0769644318 Liviu

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 03.05.2009 20:04:

    sunt eugen si imi doresc un catel ciobanesc mioritic.......care vrea sa imi doneze un catel indiferent de cate luni culoare si sex numarul meu: 0744234327 Va multumesc!!!!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 28.03.2009 11:27:

    hmmmmmmmmmm

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 02.02.2009 13:10:

    ssupe tare imi place catelusul as vrea sa cumpar si eu unul puteti sa imi recomandati un loc de unde sa cumpar va multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 26.11.2008 15:43:

    Si eu am un ciobanesc carpatin.Numele lui este Dingo. Batranul meu caine are 10 ani.L-am cumparat cand avea 6 luni de la un cioban din judetul Hunedoara, care mi l-a dat aproape gratis deoarece ii fatase cateaua si avea prea multi. Mama lui s-a batut cu ursul intr-o noapte la stana (a reusit sa-l alunge, chiar daca s-a ales cu cateva rani). Acum sa trecem la Dingo:era speriat cand l-am adus (ciobanul il batuse cu bata-ptr ca n-avea mancare ptr toti cainii), a trecut mult timp pana a capatat incredere in noi - cand maturam curtea se speria de matura, credea ca va fi batut. Cu timpul a inteles ca nimeni nu-i face rau. A crescut si s-a transformat intr-un caine superb (fizic si caracter), dar trebuie sa subliniez ca s-a petrecut aceasta schimbare fara vreun dresaj special. Este un excelent caine de paza, nu a stat niciodata legat (am flori in gradina, dar niciodata nu a calcat pe ele - si-a format o carare pe langa gard pe care o respecta cu sfintenie). Ca sa intelegeti cat de speciala este aceasta rasa, am sa va dau un exemplu: intr-o seara am uitat sa inchid poarta cu cheia si din cauza vantului poarta s-a deschis larg. Dimineata, la ora 6.30, cand am plecat la servici am fost surprinsa: cainele meu era lungit (in curte) pe toata deschizatura portii - nimeni nu putea intra, isi pazea casa. Oamenii mergeau la servici, dar nu a avut treaba cu niemeni, atata timp cat nu-i amenintau perimetrul lui. M-a impresionat f mult. As putea sa va mai spun ca am doi copii mici: 2 si 6 ani. Dingo ii adora, chiar daca cea mica ii mai baga degetelele prin ochi sau nas-nu a marait-o niciodata, iar cand il durea plangea fara sa aiba niciodata o privire incruntata. Cand ajung acasa el simte cu cateva minute inainte si sare si chitaie pana vin la el sa-l mangaii. Atunci isi aseaza capul lui mare pe mine si ma priveste cu niste ochi de caprioara. Iertati-ma daca v-am retinut prea mult. Tot ce am vrut a fost sa va dau cateva exemple ptr a intelege ce rasa extraordinara este aceasta- dur si bland exact atunci cand trebuie - si toate astea fara un dresaj specializat. Va doresc tuturor un caine asa cum am eu.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 26.11.2008 15:43:

    Si eu am un ciobanesc carpatin.Numele lui este Dingo. Batranul meu caine are 10 ani.L-am cumparat cand avea 6 luni de la un cioban din judetul Hunedoara, care mi l-a dat aproape gratis deoarece ii fatase cateaua si avea prea multi. Mama lui s-a batut cu ursul intr-o noapte la stana (a reusit sa-l alunge, chiar daca s-a ales cu cateva rani). Acum sa trecem la Dingo:era speriat cand l-am adus (ciobanul il batuse cu bata-ptr ca n-avea mancare ptr toti cainii), a trecut mult timp pana a capatat incredere in noi - cand maturam curtea se speria de matura, credea ca va fi batut. Cu timpul a inteles ca nimeni nu-i face rau. A crescut si s-a transformat intr-un caine superb (fizic si caracter), dar trebuie sa subliniez ca s-a petrecut aceasta schimbare fara vreun dresaj special. Este un excelent caine de paza, nu a stat niciodata legat (am flori in gradina, dar niciodata nu a calcat pe ele - si-a format o carare pe langa gard pe care o respecta cu sfintenie). Ca sa intelegeti cat de speciala este aceasta rasa, am sa va dau un exemplu: intr-o seara am uitat sa inchid poarta cu cheia si din cauza vantului poarta s-a deschis larg. Dimineata, la ora 6.30, cand am plecat la servici am fost surprinsa: cainele meu era lungit (in curte) pe toata deschizatura portii - nimeni nu putea intra, isi pazea casa. Oamenii mergeau la servici, dar nu a avut treaba cu niemeni, atata timp cat nu-i amenintau perimetrul lui. M-a impresionat f mult. As putea sa va mai spun ca am doi copii mici: 2 si 6 ani. Dingo ii adora, chiar daca cea mica ii mai baga degetelele prin ochi sau nas-nu a marait-o niciodata, iar cand il durea plangea fara sa aiba niciodata o privire incruntata. Cand ajung acasa el simte cu cateva minute inainte si sare si chitaie pana vin la el sa-l mangaii. Atunci isi aseaza capul lui mare pe mine si ma priveste cu niste ochi de caprioara. Iertati-ma daca v-am retinut prea mult. Tot ce am vrut a fost sa va dau cateva exemple ptr a intelege ce rasa extraordinara este aceasta- dur si bland exact atunci cand trebuie - si toate astea fara un dresaj specializat. Va doresc tuturor un caine asa cum am eu.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 26.11.2008 15:43:

    Si eu am un ciobanesc carpatin.Numele lui este Dingo. Batranul meu caine are 10 ani.L-am cumparat cand avea 6 luni de la un cioban din judetul Hunedoara, care mi l-a dat aproape gratis deoarece ii fatase cateaua si avea prea multi. Mama lui s-a batut cu ursul intr-o noapte la stana (a reusit sa-l alunge, chiar daca s-a ales cu cateva rani). Acum sa trecem la Dingo:era speriat cand l-am adus (ciobanul il batuse cu bata-ptr ca n-avea mancare ptr toti cainii), a trecut mult timp pana a capatat incredere in noi - cand maturam curtea se speria de matura, credea ca va fi batut. Cu timpul a inteles ca nimeni nu-i face rau. A crescut si s-a transformat intr-un caine superb (fizic si caracter), dar trebuie sa subliniez ca s-a petrecut aceasta schimbare fara vreun dresaj special. Este un excelent caine de paza, nu a stat niciodata legat (am flori in gradina, dar niciodata nu a calcat pe ele - si-a format o carare pe langa gard pe care o respecta cu sfintenie). Ca sa intelegeti cat de speciala este aceasta rasa, am sa va dau un exemplu: intr-o seara am uitat sa inchid poarta cu cheia si din cauza vantului poarta s-a deschis larg. Dimineata, la ora 6.30, cand am plecat la servici am fost surprinsa: cainele meu era lungit (in curte) pe toata deschizatura portii - nimeni nu putea intra, isi pazea casa. Oamenii mergeau la servici, dar nu a avut treaba cu niemeni, atata timp cat nu-i amenintau perimetrul lui. M-a impresionat f mult. As putea sa va mai spun ca am doi copii mici: 2 si 6 ani. Dingo ii adora, chiar daca cea mica ii mai baga degetelele prin ochi sau nas-nu a marait-o niciodata, iar cand il durea plangea fara sa aiba niciodata o privire incruntata. Cand ajung acasa el simte cu cateva minute inainte si sare si chitaie pana vin la el sa-l mangaii. Atunci isi aseaza capul lui mare pe mine si ma priveste cu niste ochi de caprioara. Iertati-ma daca v-am retinut prea mult. Tot ce am vrut a fost sa va dau cateva exemple ptr a intelege ce rasa extraordinara este aceasta- dur si bland exact atunci cand trebuie - si toate astea fara un dresaj specializat. Va doresc tuturor un caine asa cum am eu.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.09.2008 15:54:

    Un prieten are un ciobansc carpatin de vreo 2 luni- cum se intretin acesti caini- si cand se duc la dresaj. Stapanul cainelui vrea sa-l faca agresiv, pentru paza, e bine oare? As dori cateva aprecieri despre acest caine, in afara celor de pe site despre morfologia rasei- ceva practic- libertate de miscare, plimbari, tarc, jucarii la pui, spatiu inchis sau deschis, comportamentul stapanului fata de el, etc... Am dori sa-mi raspundeti de adresa mea de email, daca puteti. Cu mii de multumiri Mariana-Livia Targoviste 0727.794424

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 02.08.2008 01:41:

    Pentru cei care nu stiu ciobanestii in special ciobanestii Carpatini sunt niste caini INCREDIBILI! 1.Nu plang dupa parinti cand sunt mici. 2.Nu plang decat dupa stapan 3.Sunt deosebit de frumosi si fideli 4.Mananca orice mancare. 5.Este o rasa de care s-a creat in mii de ani si nu prea au defecte dar NU CORCITI RASA! Nu ,,stricati'' genele formate in mii de ani. Eu de mult ma documentez, am prieteni care au Ciobanesc Carpatin si am observat ca si ei sunt socati cand vad cat de incredibil este acest caine GENETIC. De ce sa tineti rasa de caini a altui popor in curte cand puteti tine superba rasa a romanilor? Eu tot incerc de ceva vreme sami fac rost de ciobanesc Carpatin(preferabil maro) apropo sunt Maro si Suri (Surii sunt mai laudati) Ciobanescul Bucovinean este singurul care are sanse in confruntarea cu Ursul. Ciobanescul Mioritic, Bucovinean si Carpatin se bat si cu ursii sau lupii pentru a-si apara stapanul.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 08.04.2008 21:04:

    dddddddddddddddd

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 08.04.2008 21:04:

    dddddddddddddddd

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro