Ciclidele sud americane - Genuri (I)

Ciclidele sud americane - Genuri (I)

Ciclidele originare din America de Sud sunt o familie mare de pesti de acvariu, des intalniti in multe acvarii cu apa dulce. Aceasta familie inglobeaza peste 1000 de specii, multe dintre ele inca nedescoperite sau in curs de identificare. In momentul de fata doar aproximativ 300 de astfel de specii au fost descrise stiintific. Aceasta familie cuprinde o gama diversificata de pesti adaptati unor medii extrem de variate. Majoritatea sunt originare din bazinul Amazonului, in special afluentii acestui mare fluviu. Datorita largii diversitati de specii acestea au fost impratite pe genuri si triburi, iar in continuare vom face o scurta prezentare a celor mai apreciate clase in acvarisitca.
    
Genul Astronotus
 
astronotusInclude o singura specie, Ocelatus, cunoscut ca si "pestele Oscar”. Originar din raurile care strabat Brazilia si pana in Paraguay, acest peste este foarte popular printre acvaristi. Acesti pesti pot ajunge pana la talii impresionante pentru niste pesti de acvariu, laudandu-se chiar cu 60 cm circumferinta. De aceea trebuie sa aiba la dispozitie un acvariu cu capacitate mare. In mediul natural prefera raurile calme, bogate in vegetatie, stand adesea in bancuri, pentru inmultire. Au un ritm de crestere accelerat, hranindu-se cu carasei, broaste, shrimp si alte specii de pesti mici. In captivitate pot fi hraniti cu pelete speciale pentru ciclide. Nu sunt pesti pretentiosi, se adapteaza conditiilor diferite de mediu, insa pentru a avea exemplare sanatoase o temperatura de 25-27 de grade Celsius si un pH de 6.5- 7.5 este ideal pentru ei. Acvariul Oscarilor sa fie plantat cu specii de plante cu radacini puternice, deaorece acestia sunt mari dezgropatori. Fiind niste mancaciosi, sunt si niste pesti care fac multa mizerie, de aceea destul de des este bine sa schimbati parte din apa si sa supravegheati acvariul. Nu sunt pesti foarte agresivi, pot accepta si alte specii impreuna cu ei insa este mai bine sa locuiasca doar cu semeni de-ai lor sau chiar singuri.
    
Genul Cichlasoma
 
CichlasomaCuprinde o gama larga de specii (peste 100), raspandite din Argentina pana in Texas. Paraurile linistite, izvoarele naturale sau baltile cu apa salcie sunt mediile preferate de acesti pesti. Dimnesiunile intre care se situeaza acesti pesti sunt de la 10 la 30 de cm. Prefera acvariile mari, cu substrat pietre, lemn uscat si plante, chiar artificiale. Si ei sunt mari scurmatori in nisip deci foarte putine plante naturale le rezista, redecoreaza foarte des. 25-27 de grade Celsius si un ph de 6-7.5 sunt conditii numai bune pentru ei. O pereche are nevoie de aproximativ 100-150 de litri pentru a trai mult si a se putea inmulti. Acvariul trebuie acoperit deoarece multe specii au in obicei salturile fara din apa.

    
Genul Aequidens
 
AequidensFoare numeros si acesta, cuprinde specii imprastiate pe tot teritoriul americii de Sud si Centrale. Sunt pesti mici, sub 10 cm, cu caracter timid, teritorial doar in perioadele de imperechere. Sunt pesti colorati, insa in cadrul acestui gen diferentele coloristice intre specii nu sunt atat de vaste. Depun oua, aproximativ 100-400, care vor ecloza in 3-4 zile. Nu sunt pesti sensibili la mancare, de la hrana vie la cea congelata si chiar hrana uscata de toate tipurile. Temperatura apei sa fie intre 23 si 27 de grade Celsius, iar pH-ul usor acid, 6-6.5.
   

Genul Apistogramma
 
ApistogrammaCuprinde aproximativ 65 de specii de ciclide „pitice”. Dimorfismul sexual este bine evidentiat la acesti pesti, masculii fiind mai colorati si cu inotatoarele mai mari. Tineretul din aceste specii se aseamana foarte mult, de aceea sunt dificil de diferentiat speciile si sexul indivizilor. Depun ou, de forma ovoida, pe plante, roci sau substrat, car vor ecloza in 2-5 zile. Temperatura apei sa fie cuprinsa intre 22 si 26 grade Celsius, iar ph-ul usor acid 6.2-7. au nevoie de o apa bine oxigenata, insa nu le place apa agitata, se sperie foarte usor. Mananca orice insa prefera hrana vie.


Intr-un urmator articol vom continua descrierea principalelor clase de ciclide sud-americane.


Cititi si Ciclidele sud americane - Genuri (II)

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro