Chinchilla si baia de nisip

chinchillaBaia este o activitate placuta si necesara oricarui animal. Daca majoritatea animalelor prefera baile cu apa, Chinchilla are alte gusturi: baia de nisip. Desi ar putea parea bizar, pentru blana Chinchillei, nisipul este cel mai bun agent de curatare. Este singurul element care poata oferii blanii acestui rozator catifelarea si stralucirea naturala.

Foarte putini proprietari de  Chinchilla incepatori stiu cat de importanta este baia de nisip pentru acest animal. In mediul natural Chinchilele se rostogoleau in cenusa vulcanica de pe versantii Anzilor pentru a-si curata blana. Particulele fine ale prafului vulcanic reusesc sa patrunda pana la piele si sa ancoreze murdaria si grasimea ascunse in blana deasa. In momentul cand animalul se scutura firicele de praf sunt expulzate afara din blana impreuna cu toate impuritatile. Rezultatul este o blana mai moale si mai lucioasa, precum si un animal mai fericit.

Niciodata nu incercati sa imbaiati Chinchilla in apa. Exceptand faptul ca o astfel de baie ar fi un chin pentru animal, apa elimina in totalitate uleiurile naturale de pe firele de par, lasand pielea si blana uscata, neprotejata. Ulterior pot aparea complicatii de tipul infectiilor dermatologice.

Baia de nisip este un comportament natural al oricarei Chinchille si nici un individ nu ar trebui privat de acesta. Nu este doar un capriciu ci si o necesitate. Blana este comoara de pret a acestei specii de rozatoare si trebuie ingrijita adecvat. Imbaierea periodica ajuta animalul sa se mentina sanatos atat fizic cat si psihic. Pentru un animal tinut in captivitate posibilitatea de a si exploata instinctele naturale reprezinta recompensa suprema. In concluzie pentru a avea o Chinchilla fericita cu o blana impecabila oferiti-i cate o baie de nisip periodic. In continuare va vom oferi informatii despre ce aveti nevoie in acest sens.

Nisipul

Este impropriu numit „nisip”. Este vorba despre un tip de cenusa vulcanica, foarte fina, care are proprietatea de a strabate blana deasa a animalului pana la piele si sa fie eliminata ulterior. Spre deosebire de alte tipuri de nisip, praful vulcanic nu deterioreaza firul de par si nu imbacseste blana. De aceea nu faceti compromisuri la acest capitol. Achizitionati doar nisip special pentru Chinchille, pe care il veti gasi in orice pet- shop.

Cadita

Recipientul in care se va rostogoli micul rozator trebuie sa fie:
- suficient de larg incat animalul sa se poata misca in voie,
- adanc, pentru ca nisipul sa nu fie imprastiat pe jos,
- lipsit de margini taioase, sarme sau orice elemente care ar putea rani animalul

Puteti opta pentru un vas de sticla adanc, de tipul bolurilor pentru pesti. Sticla este rezistenta la zgarieturi si este stabila pe sol. O alta varianta ar fi cutiile/ caserolele din  plastic, dreptunghiulare, cu pereti inalti. Din nefericire plasticul se zgarie usor si trebuie inlocuit periodic. In comert gasiti cadite de baie speciale pentru Chinchille, acoperite, care prezinta doar un orificiu mic prin care animalul intra si iese din baie. Avantajul lor este ca se imprastie mai putin nisip in jur. Investitia financiara nu este mare in acest sens. Daca detineti mai multe Chinchille le puteti imbaia impreuna. In acest caz alegeti un vas mai spatios, cat sa incapa lejer toate animalele.

Chinchilla are nevoie de 2 bai pe saptamana. Daca se imbaiaza prea des, pielea si blana devin prea uscate si friabile. Prea rar, blana se imbacseste cu grasimi si impuritati si sunt favorizate infectiile. Frecventa bailor tine cont si de umiditatea mediul ambiant. In zonele geografice cu umiditatea crescuta, baile se fac mai des, deoarece blana animalului absoarbe mai multa umezeala decat in mod normal.  Blana Chinchillei este cea care iti spune cand este momentul imbaierii. Daca blana este unsuroasa, murdara, lipsita de luciu, urat mirositoare, atunci este imperios necesara o baie de nisip.
 
Baia

In vasul de imbaiat asezati un strat de aproximativ 5 cm de nisip special. Amplasati vasul in cusca, daca este suficient spatiu, sau il puteti aseza pe pardoseala. In acest ultim caz, sub vas raspanditi niste ziare pentru a fi mai usor de strans nisipul aruncat afara din cadita. Chinchilla nu are nevoie de vreun antrenament special pentru a face baie. Din momentul in care va face cunostinta cu vasul cu nisip, va incepe sa se rostogoleasca incantata. Este un spectacol copios pentru stapan sa isi priveasca Chinchilla imbaindu-se. Si mai amuzant este cand doua Chinchille fac baie deodata. Baia de nisip nu ar trebui sa dureze mai mult de 15- 20 de minute. Baia se programeaza seara, cand rozatorul este cel mai activ.

Dupa baie, nu aruncati nisipul. El mai poate fi folosit si in continuare cu conditia sa fie curatat de mizerii (daca exista). Acelasi nisip poate fi folosit la 5- 6 bai, pana cand observati ca nu mai este curat. Nu lasati cadita cu nisip in cusca tot timpul la dispozitia animalului. Dupa cum spuneam baile prea dese nu sunt sanatoase pentru piele, dar si pentru ca Chinchilla poate folosi acest recipient pe post de toaleta.

Dupa imbaiere veti remarca faptul ca trebuie sa va apucati de dat cu pamatuful. Pe durata baii particulele de praf se vor imprastia pe toate obiectele din jur sau pe accesoriile din cusca. Este o neplacere pe care trebuie sa v-o asumati daca sunteti fericitul posesor al unei Chinchille.

Sursa foto
 

1 Comentarii
  • Anonim a scris la 15.03.2014 19:20:

    Buna ziua. Chinchilla mea, dupa ce a facut baie de nisip sta cu ochii inchisi...m-am uitat sa vad daca mai are firicele de nisip pe ochi si nu mai are. Acum sta cu botul lipit de coltul casutei lui. Ar trebui sa ma ingrijorez? Multumesc.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro