Cele mai terifiante atacuri petrecute la zoo

Cele mai terifiante atacuri petrecute la zoo

10.03.2014
urs polarGradinile zoologice sunt locuri de amuzament, unde oameni de toate varstele merg sa admire si sa invete cate ceva despre unele dintre cele mai fascinante animale de pe glob, la o distanta sigura si in conditii de deplin control. Din teribilism sau din neglijenta, siguranta este compromisa  si  atacurile sangeroase au loc. Cu atatea carnivore mari, reptile cu sange rece si megafauna cantonate in acelasi loc, nu e o surpriza ca se pot ivi si accidente. Vom prezenta in continuare cateva dintre cele mai grave atacuri petrecute in gradinile zoologice din intreaga lume.

In tarcul ursului polar, Berlin, Germania, 2009

In aprilie, 2009, o femeie de 30 de ani escaladeaza gardurile de siguranta si se arunca in canalul cu apa ce se afla in tarcului ursilor polari, imediat dupa ora mesei. Inexplicabil, femeia inoata inspre ursii polari, care probabil erau si ei surprinsi de gestul turistei. Fara a sta pe ganduri unul dintre ei o ataca si o musca de cateva ori de spate. Disperata femeia se indreapta spre gard, de unde ingrijitorii ii arunca franghii pentru a o scoate afara. Prima incercare de a o trage afara esueaza, femeia cade din nou in apa, iar ursul polar o ataca din nou. In cele din urma, personalul zoo reuseste sa o extraga din tarcul ursilor polari. Femeia ajunge la spital cu rani grave, dar supravietuieste. Nu se stie ce a indemnat-o sa se aventureze in aceasta actiune sinucigasa.

Ursul polar este cel mai mare carnivor terestru, iar daca ar fi vrut ar fi putut sa ucida femeia dintr-o singura muscatura. Specialistii cred ca el era deja satul dupa ce cu putin inainte primise hrana zilnica sau probabil doar se juca cu vizitatorul neobisnuit.

Un incident similar s-a petrecut si in Anchorage (Alaska), unde o turista australiana a escaladat doua garduri de siguranta doar pentru ca sa poata face o poza reusita ursului polar Binky. Ursul a atacat-o prin gratiile custii, lasand-o cu o amintire vesnica: un picior rupt si multiple rani. Pantoful tinerei a ramas in posesia ursului timp de trei zile, care il purta in gura mandru ca pe un trofeu. Dupa cateva saptamani de la acest incident, un tanar in stare de ebrietate trece prin aceeasi experienta si se alege cu acelasi tip de leziuni. Binky ajunge o celebritate in mass-media de atunci, nefiind considerat vinovat de cele petrecute.

Leul si religia, Kiev, Ucraina, 2006

Intr-o duminica obisnuita la zoo, in fata catorva zeci de vizitatori, un fanatic religios se arunca in tarcul leilor, strigand ca “Dumnezeu nu va lasa sa i se intample ceva rau”. In cateva secunde, o leoaica se arunca direct la gatul lui, sfasiind artera carotida. Omul a murit, iar sacrificiul sau religios a fost in zadar.

Leul a atacat si in Africa de Sud, intr-un sanctuar al felinelor din Johannesburg. Un ingrijitor, proaspat pensionat, se afla in tarcul leilor, pe un culoar la care animalele nu aveau acces, in mod normal.  Aici i-a iesit in cale leoaica Nyaga, al carei atac la jugulara i-a pus capat vietii. Ulterior, Nyaga a fost mutata intr-un parc national destinat acestor feline mari.

Tilikum, orca cu afinitate pentru sangele uman

Capturata din apele Islandei in 1983, Tilikum era o balena ucigasa tanara ce cantarea mai bine de 5 tone, aflata in grija Sealand of the Pacific din British Columbia, Canada. Desi era dresata, niciun ingrijitor sau antrenor nu intrase vreodata in acelasi bazin cu orca. In 1991, tanara dresoare Keltie Byrne cade accidental in apa in care se afla Tilikum si alte doua balene. Cele 3 animale se “joaca” cu femeia pana cand o ineaca.

In anul urmator, Tilikum este mutata la SeaWorld, Orlando, SUA, unde se dovedeste un bun reproducator si animator. Pana in 1999, cand un vizitator se strecoara in bazinul orcilor imediat dupa ora inchiderii. A doua zi dimineata este gasit mort, plutind deasupra lui Tilikum.

In februarie 2010 imediat dupa un show cu public, antrenoarea Dawn Brancheau lucra cu Tilikum, cand imensa balena sare din apa o apuca de parul prins in coada si o trage in apa. In ciuda eforturilor celorlalti ingrijitori de a distrage orca, Brancheau moare inecata si cu multiple fracturi si leziuni.

In 2011, Tilikum ajunge in Florida, unde continua sa performeze.

Cainii patati africani, Pittsburgh, SUA, 2012

Intr-o dimineata de noiembrie, micutul Maddock Derkosh, un baietel de 2 ani, era cocotat de mama sa pe balustrada aflata in jurul tarcului cainilor patati africani. Baietelul cade pe plasa de siguranta aflata dedesubt si de acolo este aruncat in incinta in care se afla haita de caini. Trei animale se napustesc asupra lui si in pofida focurile de arma trase de personalul zoo, copilul este ucis.

Cu Panda nu e de joaca, Beijing, China, 2009

In 2009, un barbat sare in tarcul in care se aflau usrii panda pentru a recupera o jucarie aruncata de fiul sau. Gu Gu, un panda de peste 100 de kg, se napusteste asupra lui furios, apucandu-l de picior. Animalul nu eliberaza  membrul pana cand ingrijitorii nu ii desclesteaza fortat falcile. Anterior,  Gu Gu atacase alti doi bravi vizitatori care doreau sa il mangaie pe dragalasul panda.

Incidente cu tigri

In 2012, la zoo Copenhaga, Danemarca, un tanar de 17 ani  este ucis dupa ce se arunca in tarcul tigrilor. Se presupune ca a fost vorba de un atac sinucigas. Este primul accident de acest gen in toata istoria de 153 de ani a acestei gradinii zoologice.

In 2007, in ziua de Craciun, tigroaica Tatiana, scapa din tarcul ei si ataca 3 oameni, ucigandu-l pe unul dintre ei. Gasita de echipa de salvare stand culcata langa una dintre victime, Tatiana a fost impuscata mortal. Din cercetarile ulterioare a reiesit faptul ca felina ar fi fost provocata de cel putin una dintre victimele sale si enervata la culme tigroaica a gasit o posibilitate sa evadeze.

In 2008, la gradina zoologica din Singapore, un ingrijitor se deplasa prin santul de apa ce inconjoara teritoriul celor 3 tigri albi, cu o matura si o galeata in mana, in dorinta de a face curatenie. Apropiindu-se prea mult de insula pe care se aflau animalele, omul este infascat de unul dintre tigri si muscat de cateva ori de gat si spate. Un al doilea tigru se repede asupra lui, in fata  vizitatorilor terifiati care ii strigau sa sara in apa. Pana sa intervina   personalul zoo, barbatul era atta de grav ranit incat s-a stins in drum spre spital.

Ursii si alcoolul nu se combina, Mykolaev, Ukraina, 2008

Un vizitator intoxicat cu alcool se catara pe gardul ce imprejmuia tarcul ursilor, pentru a obtine niste poze mai reusite.  Barbatul se dezechilibreaza si cade inauntru, fiind imediat atacat de doi dintre ursi.  Sub ghearele si dintii fiarelor de sute de kilograme omul nu a avut nicio sansa de scapare.

In niciunul dintre cazurile de mai sus sau altele nerelatate aici, vina nu apartine animalelor, si asa mult prea stresate si deprimate de captivitate si multimea de oameni care se perinda prin fata lor. Bravarea, inconstienta si lipsa respectului fata de animale fac multe victime umane in gradinile zoologice.

Pasiti in zoo cu bucurie si compasiune, nu agasati animalele si nu faceti gesturi pe care le-ati putea regreta mai tarziu. Doar asa puteti avea o vizita placuta.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


1 Comentarii
  • Stefania a scris la 25.04.2014 15:00:

    Doamne,ce trist!

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro