Cei mai buni tati din lumea animala (II)

Cei mai buni tati din lumea animala (II)

pinguinContinuam incursiunea noastra in lumea animala, in familiile acelor specii in care tatii joaca rolul principal in cresterea si supravietuirea puilor. Devotamentul tatalui este fara margini, iar viata puilor valoreaza mai mult decat a lui. Lista este lunga si multe specii de animale si-ar merita locul aici, insa vom vorbi despre cateva dintre cele mai emblematice.

Pinguinul imperial

Este purtatorul de stindard al tuturor tatilor din lumea animala, fiind cel mai cunoscut si cel mai apreciat. Asta deoarece masculul pinguin petrece mai bine de 2 luni stand nemiscat, cu oul bine fixat intre abdomen si picioare, in vantul puternic si temperaturile de pana la -70o Celsius din Antarctica. In total, pana la eclozarea puiul si sosirea femelei de pe mare, tatal va fi rabdat foame mai bine de 100 de zile: la perioada de incubatie se mai adauga si timpul petrecut migrand spre locurile de cuibarit si perioada de curtare si imperechere.

Pinguinii imperiali sunt momogami in acelasi sezon de reproducere, insa isi schimba partenerii de la un an la altul. Femela depune un singur ou pe care il transfera mascului cu mare grija. Multe cupluri isi pierd prematur sansa de a avea urmasi, scapand oul fragil pe solul inghetat. Masculul tine oul deasupra membrelor, ferindu-l de inghetul de pe sol. Apoi femela pleaca sa vaneze peste pe mare si nu se va mai intoarce decat peste 2 luni cand puiul va fi deja iesit din ou.

Intrucat gerul si vantul sunt puternice, masculii se aduna gramada pentru a-si tine de cald. Masculii de la periferie stau cu spatele spre exterior, dar in timp migreaza spre interior, fiind inlocuiti la margine de cei aflati anterior inauntrul gramezii.

Cand puiul iese din ou, tatal il hraneste cu o substanta laptoasa, excretata de esofag, bogata in proteine, care are menirea sa ii ofere energie pana cand va sosi mama de pe mare. Femela ajunge acasa cu stomacul plin de peste, pe care il ofera puiul. Acum, masculul este cel care pleaca sa se hraneasca pe mare, unde petrece mai bine de 3 saptamani. In continuare, puiul va fi ingrijit si hranit alternativ atat de mama, cat si de tata.
 
Plosnita de apa uriasa (Abedus indentatus)

In lumea insectelor nici macar instinctele materne, daramite cele paterne, nu sunt prea bine reliefate. Insa plosnita de apa este o exceptie. Imediat dupa imperechere, masculul este incarcat la propriu de catre femela  cu o sarcina foarte grea, aceea de a ingriji ouale si viitorii pui. Femela lipeste pe spatele partenerului pana la 150 de oua, cu un adeziv natural extrem de puternic.  Masculul dotat cu aceasta platosa de oua va avea grija de ele timp de 3 saptamani, perioada in care le va curata de paraziti, le va aerisi si va avea grija sa nu mucegaiasca. Tatal este foarte agresiv cu cei care se apropie de comoara lui, muscatura acestei insecte fiind una dintre cele mai puternice din lumea insectelor.

Marmosetul

Aceste maimute mici din America de Sud nu indeplinesc doar rol de tata devotat ci si de moasa.  Femela da nastere la 1-2 pui  care cantaresc  aproape 25% din greutatea ei. Cu  o astfel de nastere epuizanta este nevoie ca masculul sa paseasca in fata si sa ia povara cresterii odraslelor asupra lui. Nu numai ca transporta si hraneste puii, dar masculul mai ofera un ajutor pretios inca de la fatare: sectioneaza cordonul ombilical si curata puii de membrane. Astfel femela are parte de liniste sa se recupereze. In urmatoarele saptamani va ramane din nou gestanta.

Somnul de mare (Ariopsis felis)

Numit si somnul cu cap tare, este un tata atipic printre pesti. El poarta in gura toate icrele depuse de femela, de dimensiunea unor pietricele. Timp de 30-60 de zile cat dureaza incubatia, masculul nu se mai hraneste si se bazeaza exclusiv pe rezervele de energie din stratul adipos. Dupa eclozare, puii raman in apropierea tatalui, refugiindu-se in gura lui atunci cand se simt amenintati. Masculul are frija de micuti pana cand devin suficient de independenti.

Jacana (Jacana spinosa)
 
Mai este denumita si pasarea Iisus intrucat se deplaseaza pe suprafata acvatica folosindu-se de frunzele nuferilor.

Masculul construieste mai multe cuiburi, pe ochiurile de apa populate cu nuferi. Apoi femela este invitata sa isi depuna ouale intr-unul dintre cuiburile lui.  Femela pleaca in cautarea altor masculi dornici sa ii cloceasca ouale, iar tatal se pune pe clocit, timp de mai bine de 3 saptamani.

Unele femele distrug ouale lasate nesupravegheate de masculii pentru a putea sa isi depuna ouale lor in cuib. Masculii sunt atat de dedicati acestei sarcini incat pot cloci ouale altor masculi. Dupa eclozare tatal are mare grija de pui.

Surse foto: 1

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro