Ce-i de facut cand animalul de companie manaca lucruri care nu sunt hrana

Ce-i de facut cand animalul de companie manaca lucruri care nu sunt hrana

Pisica dumneavoastra va transforma pulovarele de lana in carpe scamosate? Daca face acest lucru, ei bine, nu sunteti sigura persoana in aceasta situatie.foarte multe animale mananca materiale necomestibile, iar acestui comportament i-a fost dat si un nume - pica. Desi, in general, pica nu este periculoasa, poate cauza obstructii intestinale daca pisica manaca prea multe astfel de materiale. Pica mai poate insemna si distrugerea paturilor, a hainelor, a mobilei si multe altele, daca nu este controlata.

Pica este definita ca un instinc anormal de a manca lucruri care, in mod normal, nu se manaca. Acest comportament apare foarte rar la oameni, dar de obicei apare la copii care mananca fructe sau legume murdare, sau chiar au tendinta de a baga in gura ori ce obiect. De asemena, etse un fenomen destul de rar intalnit la caini. Totusi, unele pisici - special rasele orientale, precum Siameza si Burmeza - mesteca in mod constant orice, de la fire de telefon la perdelute de dus, iar cea mai mare "delicatesa" este, pentru ele, hainele din lana sau alte fibre.


pisica
pisica
pisica

De ce?

Exista mai multe teorii care incearca sa explice motivul pentru care pisicilor le place sa roada lana sau alte materiale. Unii behavioristi si veterinari sunt de parere ca acest comportament debuteaza atunci cand pisoii sunt intarcati prea devreme sau prea brusc. In acel moment, pisoii incep sa suga din diverse materiale pentru a se consola; acest obicei creste gradual, transformandu-se in ros. Altii specialisti veterinari sunt de parere ca deficientele de dieta, precum o lipsa de grasimi sau fibre insolubile, face pisica sa caute substantele nutritive care ii lipsesc in "alimente" neobisnuite. Mancatul unor lucruri nepotrivite poate fi si o consecinta a stresului, a anxietatii sau a plictiselii. Afectiunile neurologice sau bolile, precum pancreatita, pot, de asemenea, cauza un astfel de comportament. Pica poate fi cauzata si de o combinatie de doi sau mai multi astfel de factori.

Cum sa va salvati pulovarele

Desi este posibil sa nu aflati niciodata de ce pisica dumneavoastra se "infrupta" din pulovarul preferat, exista, totusi, mai multe modalitati de descuraja acest comportament.




pisica

- Indepartati-l. puteti face ca obiectele pe care le mesteca sa fie netractive, stropindu-le cu otet, sos de piper rosu sau de mere amarui, sau cu un lichid cu gust amar pe care il puteti cumpara de ma magazinul cu produse pentru animalele de companie. Puteti sa varati un odorizand pentru camera sau pentru haine in interiorul obiectelor, sau le puteti stropi cu o apa de colonie cu un gust rau, iar pisica va evita sa mai roada obiectele pe care le-ati stropit cu apa de colonie. Veste proasta este ca dezobisnuind pisica sa roada un anumit tip de material - pulovarele de lana, de exemplu - o poate face pur-si-simplu sa isi gaseasca o noua "hrana" preferata, precum pantofii din piele sau asternuturile din bumbac. In acest caz, puteti incerca una din ideile de mai jos.

- Tineti pisica ocupata. O pisica plictisita este mai predispusa sa inceapa sa distruga lucrurile, fata de una ocupata. Asigurati-va ca are cu ce sa se joace, atat cand sunteti acasa, dar mai ales cand nu sunteti. Incercati sa ii lasati o jucarie atarnata de o coarda, care sa atarne de clansa usii, sau o minge din care cade hrana uscata atunci cand se joaca cu ea (exista in comert) . "Copaceii" pentru pisici, structurile carpetate, cu foarte multe rafturi si brate pe care pisica se se poata catara, sunt alte optiuni viabile. De asemena, oferitit-i pisicii sesiuni lungi de joaca (20 de minute sau chiar mai mult), seara, si inca una dimineata, daca este posibil. Daca este obosita, este mai putin probabil sa se apuce sa roada lucrurile.



pisica

- Ajutati-o sa se relaxeze. Pisoii stresati se vor antrena in activitati neobisnuite pentru a se calma. Daca o schimbare recenta a domiciliului sau un nou membru in casa - uman sau nu - a modificat ordinea casei, incercati ca aceasta modificare sa nu fie prea brusca sau sa nu provoace prea multa agitatie. Asigurati-va ca pisica se bucura de toate jucariile ei favorite si de asternuturi moi, si ca are un refugiu mic si confortabil in care sa se poata retrage atunci cand devine nervoasa.

- Suplimentatii dieta. Unii dintre proprietarii de pisici au reusit sa stopeze rosul lanii prin adaugarea de lanolina (un ulei gasit si in lana) in mancarea pisicii. Altii au avut succes amestecand putine fibre in hrana. Consultati-va cu medicul veterinar inainte de a schimba dieta animalului de companie, deoarece unele modifcari ale dietei pot cauza deranjamente stomacale sau alte probleme de sanatate.

- Dati-i lucruri sanatoase de mestecat. Incercati sa ii dati pisicii dumneavoastra portii de hrana mai mici si mai dese, astfel incat sa aiba ceva in bolul de mancare atunci cand ii vine chef de ros. Puteti sa incercati un aparat care elimina cantitati mici de hrana intr-un bol la anumite intervale de timp. Puteti, de asemenea, sa faceti o mica "gradina" pentru pisica, in care sa plantati iarba pe care pisica sa o poata mesteca. In unele magazine, exista gradini preplantate, sau puteti sa va faceti singur una, plantand un pumn de seminte de secara sau grau, amestecate cu cateva seminte de iarba-matei.

Este posibil sa aveti nevoie de mai mult de una dintre aceste tehnici - sau poate chiar de toate - pentru a diminua sau elimina complet pica. Important este ca acest comportament poate fi eliminat. Daca aveti nevoie de ajutor, medicul dumneavostra veterinar va poate schita un program de redresaj al amicului puifos. Cel mai important este sa fiti rabdator... si sa va pastrati pulovarele departe de pisicuta!



3 Comentarii
  • Anonim a scris la 08.06.2009 19:12:

    pisicutza mea tifanny in varsta de o luna este foarte ascultatoare si nu strica nimic o iubesc mult de tot

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 01.11.2008 18:25:

    ba ce anmale mai bn luativa un papagal

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 01.11.2008 18:25:

    ba ce anmale mai bn luativa un papagal

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro