Ce animal de companie mi se potriveste? (I)

pisi si cutzuCrezi ca a venit momentul sa devii reponsabil, sa iti imparti locuinta cu un coleg necuvantator sau consideri ca a venit momentul ca ai tai copilasi sa primeasca unul?! Deja ai parcurs cel mai important pas in achizitionarea unui animalut luand aceasta decizie. Insa pana sa aduci noul locatar acasa mai ai de parcurs cativa pasi la fel de importanti, pentru a alege tipul animalului de companie care ti se potriveste cel mai bine.

In zilele noastre exista o sumedenie de specii care in timp s-au pretat la viata domestica si mai ales cea de familie. Fiecare e unic in felul sau, are avantaje si dezavantaje vis-a-vis de statutul de colocatar al tau. De fapt privind mai in amanunt nu ele sunt cele care nu reusesc sa se adapteze conditiilor tale, ci tu beneficiezi de viata tumultoasa a mileniului III, unde la un moment dat va trebui sa gasesti loc pentru un animalut. Un animal inseamna o responsabilitate deoarece este o viata care este in mainile tale. Dar hai sa vedem dupa ce trebuie sa te ghidezi cand va veni momentul sa-ti pui intrebarea: Ce animal de companie mi se potriveste?

Daca viata ta e una de familie, aceasta decizie trebuie luata impreuna si de comun acord cu toata lumea, de la mic la mare. E foarte important ca toata lumea sa se simta confortabil cu noul colocatar, pentru binele fiecaruia din familie cat si pentru binele animalului. Trebuie sa tii cont daca unul dintre membrii familiei este alergic la ceva anume(par de caine, par de pisica, puf). Daca raspunsul e afirmativ atunci de pe lista mare de animale de companie vor fi sterse cele care nu corespund acestei situatii. Fiecare membru trebuie intrebat ce animal i-ar placea si veti intocmi un clasament al celor mai dorite animale, cumuland toate preferintele. Pentru ca daca cineva nu va agrea noul animalut, ambii vor avea de suferit ulterior iar tu nu-ti doresti sa-l ranesti pe niciunul. Daca in familia ta exista copii, mai ales de varsta frageda, atunci trebuie ales un animal care nu e capabil sa-l raneasca, iar pe de alta parte nici cel mic, in joaca sau din curiozitate, sa puna in pericol viata animalului. Deasemena trebuie sa-l educi pe cel mic cum sa aiba grija de noul lui prieten. Deja trecand lista initiala cu multitudinea de specii prin aceste conditii, s-a mai scurtat, insa mai ai de trecut prin cateva. Acestea au fost aspectele pe care trebuie sa le iei in considerare daca traiesti intr-o familie, insa peste aceatea se suprapun altele care vor fi tratate mai jos in cazul traiul individual.

Un animal, oricare ar fi el, are nevoie de spatiu pentru a-si petrece cele 24 de ore dintr-o zi cat mai placut si cat mai apropiat de necesitatile sale mostenite de-a lungul miilor de ani. Daca va avea la dispozitie cadrul si ambianta pentru a se hrani, dormi si juca in voie atunci va fi un animal fericit, asa cum iti si doresti.

Astfel aducem in discutie alt criteriu dupa care trebuie sa te ghidezi: spatiul, pe care esti dispus sa i-l oferi animalului tau. Exista animale care necesita doar un mic coltisor din casa ta ca sa fie multumite, insa sunt si unele cu care va trebui sa-ti imparti prieteneste toata casa, curtea sau gradina. Esti dispus?! Pestisorii, pasarile mici sau unele rozatoare si reptile s-au adaptat vietii in spatii mai limitate si nu cred ca va fi dicil sa le gasesti un loc potrivit in cadrul spatiului tau. Pe de alta parte, cainii, pisicile, iepurii sau alte animale mari isi vor cere partea lor din teritoriul tau, pe care te-ai angajat sa le-o oferi. In cazul cateilor trebuie sa iei in considerare si faptul ca ei vor trebui plimbati si lasati sa-si consume energia alergand (unele rase) in afara casei. Gabdeste-te unde e cel mai apropiat parc sau spatiu verde liber, daca ai posibilitatea sa ajungi zilnic acolo, de cel putin doua ori. Mai mult, daca viitorul pet va fi un ponei, cal sau alta copitata atunci sacrificiul de spatiu va fi si mai mare. Va trebui sa-i oferi un adapost si un tarc pe masura necesitatilor lui, mai ales ca ei iubesc sa alerge in voie. Si pentru ca aici vorbim de animale fericite te voi ruga sa faci un exercitiu inainte de a-i oferi animalului tau viitoarea lui casa: pentru 1 minut doar, transpune-te in locul sau si observa cum te-ai simti tu locuind acolo (acvariu, cusca, colivie, badoc). Apoi sper ca vei lua decizia corecta pentru el si chiar pentru tine.

In secolul vitezei timpul e foarte pretios. Cele 24 de ore ale unei zile trebuie gestionate cu mare rigurozitate. Iar in acest program incarcat al tau trebuie sa-ti faci timp si pentru animalul tau de companie sa il hranesti, sa-l toaletezi, educi, sa-i faci curatenie, sa-l scoti la plimbare sau sa-i acorzi asistenta medicala necesara. Daca esti o persoana ocupata toata ziua sau daca calatoresti mult, atunci va trebui sa te multumesti cu un acvariu cu pestisori sau daca doresti mai mult, atunci va trebui sa apelezi la bunavointa rudelor sau vecinilor sa-ti ingrijeasca catelul, pisica sau hamsterul. Daca activitatile tale preferate te tin departe de casa atunci poti lua in calcul si posibilitatea ca si pet-ul tau sa te insoteasca, iar aici un caine se poate adapta de minune unor multitudini de conditii. Dar trebuie sa fii atent daca ii este permis sa aiba acces in anumite locuri publice (hoteluri, pensiuni, mijloace de transport). Pentru a fi cat mai fericit prietenul tau trebuie sa-i acorzi cat mai mult timp pentru a socializa cu el. Cainii vor savura fiecare clipa petrecuta cu tine, la fel si pisicile, iepurii sau calutii. Profita de fiecare moment liber ca sa fii cu el, sunt sigur ca nu-ti va displacea. Deasemenea trebuie sa tii cont de durata de viata a animalului respectiv. Trebuie sa privesti pe termen lunga daca iti vei permite sa-l intretii.

Situatia financiara e un alt criteriu important de care trebuie sa tii cont. Animalele necesita hrana, accesorii, intretinere, asternut, vizite la veterinar, care toate vor apela la portofelul tau. Inainte de achizitionarea unui animal (care apropo si el poate avea o anumita valoare baneasca) trebuie sa-ti faci un calcul sumar al investitiei si al intretinerii ulterioare. Raporteaza-l la 1 luna si vei vedea cat din bugetul tau va merge spre animalul de companie.

Unii dintre cei mai importanti pasi i-ai parcurs pana acum si deja esti foarte aproape de a afla raspunsul la intrebarea de mai sus. Insa trebuie sa mai tii cont de cateva aspecte: relatia cu vecinii tai ar fi unul dintre ele. Anumite animale cum sunt cainii sau animalele mari pot deranja prin sunete si miros ceilalti locatari ai blocului sau vecinii de strada. Ar trebui sa iei in calcul si acest lucru pentru a putea trai in armonie ulterior. Deasemenea trebuie sa aflii care sunt reglementarile legislative referitoare la detinerea unui anumit tip de animal. Sau care sunt regulile locale privind asta.

Discuta cu un medic veterinar in momentul in care te pregatesti sa iei o decizie. Dumnealui iti va explica cel mai bine de ce e bine sau nu sa achizitionezi un anumit tip de animal de companie.

Dupa ce toate aceste criterii au fost parcurse sunt sigur ca avem un animal care a iesit castigator si care va fi companionul tau fericit o lunga perioada de acum incolo. Si tu alaturi de el!

La cat mai multe animale fericite!

Sursa: Nicolae Hasegan
Colaborator ZooLand.ro


2 Comentarii
  • Anonim a scris la 24.10.2010 13:06:

    un catelus.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.10.2010 13:06:

    un catelus.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro