Ce animal de companie mi se potriveste? (II)

porcusori de guineeaIn articolul precedent te-am ghidat cum sa-ti alegi un animal de companie tinand cont de resursele si conditiile tale. In continuare te voi ajuta sa iei aceasta decizie si in functie de caracteristicile fiecarei specii in parte. Astfel voi aduce in discutie cateva avantaje si dezavantaje despre unele din cele mai pretabile vietati ca animale de companie, sau mai bine spus cele mai cunoscute.

Cainele: cunoscut ca cel mai bun prieten al omului, este un animal de haita, care te va vedea pe tine ca pe seful haitei, de aceea isi va da toata silinta sa te multumeasca in orice moment. Cu un afect foarte bine dezvoltat e foarte usor sa relationezi cu el si sa ajungeti sa deveniti buni prieteni. Inteligenta canina e una dintre cele mai mari din lumea animala de aceea va fi usor de educat, poate fi invatat o sumedenie de giumbuslucuri, toate pentru ca tu sa fii fericit in compania lui. Este un animal destul de rezistent la diferitele conditii de mediu, in general nu e pretentios la mancare, iar vizitele la medic sunt destul de rare daca ii asiguri conditii bune de trai. Dar trebuie sa tii cont ca un caine are nevoie de multa atentie si dragoste din partea ta. Trebuie sa-i acorzi din timpul tau pentru plimbare, asta daca el va trai in interior, sau suficient spatiu in curte sau gradina, daca el va trai in exterior. Deasemenea e important ce rasa vei alege: unii caini, cei de talie mare de exemplu se adapteaza mai greu la viata de apartament, pe cand unii caini cu par scurt sau de talie mica, vor avea de suferit daca sunt tinuti in aer liber tot timpul. Pentru cei tinuti in casa trebuie avut in vedere ca unele rase lasa destul de mult par mai ales in perioadele de naparlire. In concluzie cainii sunt animalul de companie ideal daca ai suficient timp sa le acorzi, altfel vor avea de suferit.

Pisicile: sunt animalul de companie perfect pentru cei care nu-si permit un caine, adica cei care petrec mult timp departe de casa. Sunt animale independente, care dorm aproximativ 16 ore pe zi, si care se vor multumi sa toarca in poala ta seara, asta daca vor considera ca meriti. Daca le vei lasa la dispozitie un accesoriu de catarat sau ascutit ghearele, niste jucarii sau e suficienta o fereastra spre strada, nu se vor plictisi toata ziua. Fata de caini, pisicile sunt mai putin costisitoare de intretinut. Pe de alta parte pisicile sunt mai pretentioase la hrana, mai ales daca au fost rasfatate de mici. Sunt mai dificil de dresat si de relationat cu ele, fiind independente vor considera ca ele sunt la conducere, iar tu va trebui sa te straduiesti sa le intri in gratii mereu. Ca si la caini trebuie tinut cont de faptul ca pierd mult par.

Rozatoarele: fie ele hamsteri, porcusori de guinea, iepuri, chinchilla sau alte animale mici sunt animale de companie ideale pentru copii, si nu numai, ca si prim animal de care sa aiba grija, deoarece sunt destul de usor de intretinut daca se respecta niste reguli simple de hranire si ingrijire specifice fiecarei specii. Nu necesita un spatiu foarte mare, o cusca fiind suficienta pentru un trai decent, desi e de dorit sa aiba cat mai mult loc la dispozitie. Iepurii mai ales se ataseaza repede de stapan si sunt foarte jucausi, va fi o placere sa petreceti timpul cu ei. La dezavantaje nu ar fi multe de spus: decat ca trebuie avut grija mereu la igiena si la curatenia in cusca sau colivie, la inmultire, daca sunt tinuti mai multi indivizi in acelasi loc. Daca sunt lasati liberi trebuie sa fie supravegheati tot timpul deoarece rod tot ce la cade intre dinti.

Pasarile: prezinta o gama larga de specii de care putem spune ca s-au adaptat la viata in captivitate, de dimensiuni diferite satisfacand orice fel de pretentii. Sunt usor de intretinut, daca se respecta caracterisiticile fiecarei specii in parte. Spatiul este limitat la o colivie, care e de dorit sa fie cat mai spatioasa. Perusii iubesc compania omului, iar daca vei putea sa le acorzi suficient timp vor devenii animale de companie ideale. Trebuie luat in vedere ca pasarile sunt foarte galagioase, iar daca esti un tip care preferi linistea s-ar putea sa nu va intelegeti. Pasarile sunt animale care de mii de ani au dezvoltat o abilitate specifica numita zbor, de aceea ideal ar fi sa le oferi posibilitatea sa-l practice. O viata intreaga petrecuta intr-un spatiu limitat cum e colivia, nu e de dorit niciunei pasari.

Reptilele: fascineaza prin exotismul lor, iar in ultimii ani au devenit animale de companie destul de populare. Nu sunt niste animale care sa aprecieze si sa se bucure de prezenta omului prea mult, insa pot face casa buna cu acesta. Fiind specii exotice necesita conditii de viata similare zonei de origine. In zilele noastre companiile specializate au venit cu produse care au inlaturat si acest impediment, oricine avand posibilitatea sa intretina o iguana, un sarpe sau o broasca testoasa. Daca esti extravagant si iti doresti un pet care sa te bucure doar vizual atunci o reptila ar putea fi solutia, insa iti recomand sa te gandesti de doua ori inainte de a lua aceasta decizie, atat la tine cat mai ales la acel animal.

Pestii: ofera un spectacol vizual ori de cate ori ii privesti, plus starea de relaxare care ti-o induc. Un acvariu este usor de intretinut asta daca inainte te-ai informat despre ce inseamna crearea unui mediu acvatic propice fiecarei specii de peste, pe care doresti sa o detii. Investitia initiala e destul de consistenta, mai ales daca doresti sa oferi pestilor tai cele mai bune conditii legate de spatiu, caldura, lumina, amenajare. Insa ulterior timpul pe care trebuie sa-l acorzi hranirii si intretinerii este destul de scurt. Recomandarea mea este ca inainte sa te hotarasti sa detii un acvariu sa te informezi temeinic deoarece internetul si literatura abunda de informatii.

Poneii si caii: sunt animale de companie ideale pentru cei care detin o casa cu un spatiu suficient de mare pentru a putea fi amenajat un tarc generos pentru alergat si pascut. Sunt usor de dresat si relationat cu ei, nu sunt sensibili la conditiile de mediu si la hrana. Totusi necesita costuri insemnate pentru procurarea hranei si amenajarea spatiului, dar bucuria copiilor sa calareasca propriul ponei merita toata investitia.

In cateva randuri ti-am descris unele dintre cele mai des intalnite specii de animale de companie care la un moment dat vor putea sa devina companionul tau. Din caracteristicile prezentate cu siguranta iti vei putea alege cat mai bine animalul care sa-ti aduca bucurie si satisfactii.

La cat mai multe animale fericite!

Sursa: Nicolae Hasegan
Colaborator ZooLand.ro

 

2 Comentarii
  • Anonim a scris la 01.04.2010 16:03:

    Mi e mi se potriveste rozatoare pt ca le iubesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 01.04.2010 16:03:

    Mi e mi se potriveste rozatoare pt ca le iubesc

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro