Cauzele pierderii vederii la caini

Cauzele pierderii vederii la caini

caine ochelariPierderea vederii la cainii este o stare adesea intalnita, in special la indivizii in varsta. Poate aparea brusc sau lent in functie de afectiunea care o determina. Instalarea lenta permite cainelui sa se adapteze la noua stare. Cand are loc subit orbirea schimba major dinamica vietii cainelui, insa chiar si asa patrupedul da dovada de o mare adaptabilitate. Mai jos vom enumera si vom descrie scurt principalele afectiuni oculare si generale care mai devreme sau mai tarziu pot duce la pierderea vederii in totalitate.

Atrofia Retiniana Progresiva: este o afectiune care se transmite genetic, in special la rasele pure. In general crescatorii pasionati incearca sa elimine acele linii de sange care transmit aceasta boala, insa nu toti dau dovada de asemenea constinciozitate, punand pe primul palan aspectul financiar al inmultirii cainilor. Aceasta afectiune duce la orbire lent, cainii reusind sa se acomodeze cu noua conditie. Nu are tratament.

Keratoconjunctivita Sicca (sindromul ochiului uscat): se manifesta printr-o scadere sau chiar lipsa de flux lacrimal. Cornea devine uscata si dureroasa, devine opaca, ajungandu-se la orbire. Tratamentul se adapteaza in functie de cauza care a produs absenta secretiei lacrimale.

Entropion: reprezinta rularea marginii pleoapei inferioare inspre globul ocular. Firele de par de la acest nivel irita cornea putand produce opacifierea ei prin keratinizare, daca nu se intervine pentru rezolvarea lui. Rase precum Shar-pei sau Chow-Chow sunt predispuse.

Degenerarea retiniana dobandita brusc: este o afectiune de cauza necunoscuta care determina subit disfunctia retinei (celulele cu conuri si bastonase devin inactive). Produce orbirea deodata. Nu are tratament.

Cataracta: este opacifierea lentilelor naturale ale globului ocular de cauza ereditara, metabolica sau dobandita din cauza unor leziuni sau iritatii. Cel mai adesea cornea este cea care sufera opacifierea. Orbirea se produce lent.

Anomalia oculara Collie: este o agectiune genetica autosomal-recesiva, asta inseamna ca ambii parinti trebuie sa fie purtatori ai genei pentru a aparea boala. Afecteaza doar rasele de tip Collie. In generl cainii prezinta doar o acuitate vizuala mai redusa, insa in cazurile severe se produce desprinderea retinei si apare orbirea.

Pannus sever: numit si keratita superficiala cronica, afecteaza doar rasa Ciobanesc German sau metisi ai acesteia. Cornea prezinta o amplificare a capilarelor sangvine si cicatrizarea ei. Opacifierea ei duce la orbire treptat.

Degenerarea endoteliala a corneei: este o boala degenerativa a stratului intern al corneei. In stadiile avansate aceasta devine opaca, de nuanta albastruie.

Uveita severa: uveita este inflamarea uveei (iris, coroida, corp ciliar), de cauza bacteriana, virala sau fungica. In stadii avansate, cand nu se intervine la timp prin tratament produce orbirea.

Glaucomul: consta intr-o crestere sustinuta a presiunii in interiorul globului ocular din cauza unui drenaj lichidian deficitar. Netratat, presiunea crescuta apasa pe nervul optic avariindu-l. este una din cele mai frecvente cauze de orbire la caini.

Corioretinita: inflamarea coroidei si a retinei de cauza bacteriana sau virala, duce in stadiile avansate la orbire.

Luxatia de cristalin: in glaucom sau in accidente. Orice afectare a sistemului de lentile ale globului ocular duce la pierderea vederii.

Encefalita sau meningoencefalita: inflamarea creierului si sau a foitei care il acopera. Afecteaza vazul de la nivel central.

Diabetul mellitus: este un factor favorizant al multor boli oculare din cele prezentate mai sus, mai ales daca nu se afla sub tratament.

Tumori: acestea pot presa pe nervul optic sau pot afecta aria vizuala din creier.

Leziuni ale creierului: lovituri sau traumatisme ale creierului in zona ariei vizuale. Infarcte care au loc in aceste zone.

Boli renale, hepatice, metabolice sau substantele toxice pot determina la un moment dat pierderea vederii. La orice semn de imbolnavire consultati medicul veterinar, pentru a preveni orbirea.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

5 Comentarii
  • Ioan Lucia a scris la 12.12.2015 16:05:

    Buna ziua, Doresc sa stiu ce se poate face în cazul unei cataracte traumatice, pt un câine de 7-8 ani, maidanez, adoptat de noi, mentionez ca pe celalalt ochi l-a pierdut într-un accident de strada, înainte ca noi sa-l fi adoptat. Mai exact, daca exista tratament sau posibilitatea unei operatii si unde, la ce cabinet sau clinica, noi fiind din apropiere de Campina, jud. Prahova, multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 05.03.2014 14:48:

    Buna ziua.De 2 zile am observat ca, catelul meu nu mai vede. Am chemat un doctor veterinar sal vada si mi-a spus ca problema orbirii nu este de la ochi pentru ca irisul lucreaza, ci poate fi de la creier. Eu am inceput sa-i dau KARSIVAN si as vrea sa stiu daca aceste pastile l-ar putea ajuta? Mai sufera si de diabet sub tratament.Cainele este batran adica 16 ani. MULTUMESC!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.05.2011 16:19:

    am un lup de 11ani si a facut cataracta ,cu picaturi se poate ameliora putin ?si care este evolutia boli pe viitor ? el acum abia mai zareste si este foarte speriat .

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.12.2010 12:49:

    Salut.Am un caine care a trecut prin multe in ultimii 2 ani:prima data a avut contuzie pe coloana pt k o fi sarit peste un gard(din pacate noi suntem in timpul iernii plecati din orasul unde tinem cainii,dar avem grija sa mearga cineva sa ii hraneasca).Din fericire eu am remarcat ca parca isi tara piciorul si l-am dus la timp la veterinar.Prin multe injectii si un tratament cu pastile el a fost vindecat din fericire.Insa dupa un an si ceva adica in vara aceasta,vecinii nostri au dat jos garul comun ca sa puna latul iar el a fugit din curte si a ajuns la fabrica demolata din capatul strazii.Acolo a cazut intr-un bazin unde se inmuiau bustenii sau ceva de genul si a stat vreo saptamana pana cand niste prieteni l-au gasit.Era numai foarte slabit si nu prea mai avea voce,dar pt ca vara am stat acolo foarte mult si i-am hhranit bine etc el si-a revenit(s-a ingrasat,vocea i-a revenit,era vioi).Acum insa,iarna cand am mers sa le dam mancare si sa aducem un nou sac cu mancare uscata,am remarcat ca ochiul drept era albastrui in totalitate si numai maro-rosu pe marginii.Rexi (asa il cheama) a avut pofta de mancare si nu parea sa aiba vreo alta problema,dar ochiul acela m-a facut suspicioasa...El are deja vreo 8 ani,si a trecut prin multe.Deasemenea ochiul drept ii curgea si avea o chestie verde mai jos de ochii.Cum au si oamneii cand sunt raciti si le curge ochiul.El se mai freca cu labuta acolo,probabil incercand sa curete chestia aia.Mi-a fost frica sa incerc sa o curet pt ca puteam sa il irti.Cu ce as putea sa curat secretia aia?E vb desprev Degenerarea endoteliala a corneei?Daca da,cum se trateaza.Daca nu,despre ce e vorba?Parintii nu m-au prea luat in seama si spun ca ar putea fi de frig.O raceala simpla sau...?Rexi si Bobi,cainii mei,stau la curte la tara.Dar au locuri unde sa se ascunda in caz de furtuni sau asa.Si nu prea duc lipsa hranei.Va rog frumos,daca stiti ceva ce ma poate/ii poate ajuta sa imi spuneti va rog!Nu vreau sa mai pateasca inca ceva..Ii am de cand eram mica si tin ff mult la ei.Multumesc anticipat.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 25.11.2010 09:39:

    Buna ziua, De aproape 10 luni de zile am efectuat o mica interventie chirurgicala la catelul nostru din rasa ciobanesc de bucovina ( a trebuit extirpata un fel de tumora la ochi ) operatia a decurs normal mai putin refacerea ochiului, are o pata alba care cand creste cand scade si lacrimeaza ochiul, am facut tratament cu gentocin oftalmic si si-a mai revenit, acum observ ca a aparut din nou, lacrimeaza, si este un pic inflamat. Va rog frumos daca aveti ceva indicatii precizez ca este foarte greu datorita greutatii si staturii catelului ( 75 kg ) sa-l deplasez la doctor ... el sta la curte undeva la tara. Multumesc anticipat

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro